Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Vairs nebūšu no savas skolas?

Dažas dienas pirms 1.septembra trešklasnieces Mares vecāki nesēž pie sarakstiņa, kurā rakstīts, ko vēl no skolas lietām būtu nepieciešams iegādāt. Andis Zīlāns un Kristīne Āboliņa vēlas, lai arī turpmāk viņu meitai būtu iespēja mācīties pie konkrētas skolotājas Mežaparka sākumskolā. Taču šī ir viena no skolām, ko Latvijas skolu optimizācijas plāns paredz likvidēt.

«Noteicošais nav skolas prestižais vārds, bet - kādi ir skolotāji. Šajā valstī ar pašreizējo atalgojumu labi skolotāji ir brīnums. Pie tiem mēs arī turamies. Mums vienalga - Poruka, Teikas vai kāda cita vidusskola,» saka Kristīne. Tajā pašā laikā vietējā skola ir neatsverama vērtība vecākiem, kuriem nav katru dienu jāpavada vairākas stundas, vadājot uz tālu skolu bērnus. «Tā ir arī bērnu un apkaimes drošība. Šeit bērni cits citu pazīst. Aizbrauciet uz rajoniem, kur nav vietējās skolas, - tur bērni cits ar citu nesveicinās!» novērojis Andis. Viņam rokās Sorosa fonda projekts, kas paredz līdzekļus mazām Latvijas novadu skoliņām, lai pārveidotu tās par daudzfunkcionāliem centriem. Ja izdosies dabūt finansējumu, skola būs arī turpmāk. Ja ne, tad Marei šis ir pēdējais gads Mežaparkā.

Vasaras pārbaudījumi

«Mares skola tagad likvidēta, bērns raud - es nebraukšu viena uz pilsētu (domāts - uz citu skolu). Man ir mazākais bērns, kuram jāiet bērnudārzā, - kā es varu izvadāt?» vaicā Kristīne.

Andis un Kristīne saka - bērnu izglītība ir viņu ģimenes prioritāte, kas tiek rūpīgi apdomāta un plānota. Viņiem nav vienalga, kādā skolā, pie kādiem pedagogiem un kādā vidē mācās viņu bērni.

Pati trešklasniece Mare ir lepna par savu skolu, kur divus gadus mācījusies. Šīs skolas skolēniem ir labi rezultāti olimpiādēs, viņi iztur konkursu, lai tālāk mācītos labākajās Rīgas vidusskolās.

Ģimenei šī ir īsta pārbaudījumu vasara. Vairākus gadus stāvēts rindā, lai jaunākajai atvasei būtu iespēja apmeklēt Valdorfa bērnudārzu Rīgas centrā. «Mūsu bērnudārzu kopā ar Valfdorfa skolu tagad pārceļ no Rīgas centra uz Iļģuciemu.» Izbraukāt ar jaunāko bērnu no Mežaparka uz Iļģuciemu, vienlaikus uz skolu vest trešklasnieci pavisam citā virzienā un vēl paspēt uz darbu - tas ir tikpat kā neiespējami.

Kad tas stāstīts atbildīgajām amatpersonām, ģimenei ieteikts aizbraukt uz Iļģuciemu paskatīties jauno skolas vietu - viņiem tur patikšot.

Oficiālu ziņu nav saņēmuši

Par to, ka Mežaparka sākumskolu grasās likvidēt, Kristīne un Andis uzzinājuši, sazvanoties ar klases audzinātāju un citiem vecākiem, kā arī pēc publikācijām presē. Oficiālu paziņojumu, ka jāmeklē cita skola, kura pēc dzīvesvietas principa Marei pienāktos, ģimene nav saņēmusi.

Rīgas dome Mežaparka sākumskolas slēgšanu pamato ar to, ka nevar nokomplektēt 5.klasi un ka skolas ēka vairs nav piemērota izmantošanai. Mares klasē mācīsies 23 skolēni. Citās sākumskolas klasēs skolēnu skaits krītas. Ja reiz jāmaina skola, tad labāk uzreiz, nevis pēc gada, daudzi vecāki nolēmuši un izņēmuši dokumentus.

«Mums ir svarīgi, ka Marei paliek tā pati skolotāja,» saka Andis. Mazās skolas ir ideoloģisks, ne tikai praktisks jautājums, ir pārliecināta Kristīne un Andis. Individuāla attieksme. Visu iespējams izrunāt.

Kristīne un Andis domā, ka skolu optimizācija jāsāk no cita gala: vai patiešām skolā vajadzīgs sociālais pedagogs, psihologs, medmāsa, mācību pārzine un direktors sešām klasēm? Tik uzpūsta administrācija,» - tā Kristīne.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?