Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Valdība tiek vājināta

vērtējat Saeimas lēmumu, neatļaujot KNAB kratīšanu deputāta Aināra Šlesera dzīvesvietā?

To var skatīties no vairākām pusēm. Tas ir noteikts politisks demaršs, no kura var vērtēt Saeimas attieksmi pret valdošo koalīciju. Es tomēr sliektos uz citu versiju. Tas bija zināms KNAB darba kvalitātes novērtējums. KNAB bija spiests iesniegt dokumentus par lietu. KNAB pienākums bija pārliecināt Saeimas deputātus, ka ir nepieciešams veikt kratīšanu Šlesera dzīvesvietā. Tieši parlamenta diskusiju process lika daudz vairāk mobilizēties dokumentu un argumentu sagatavošanā. Nav tā, ka Latvijas parlaments vienmēr būtu nostājies deputāta pusē. Mēs zinām gana daudz gadījumu, kad deputāti ir izdoti sodīšanai. Nu galīgi nav tā, ka Saeima neizdod sodīšanai tikai tāpēc, ka deputāti ir savējie. Tāpēc acīmredzot šoreiz KNAB nav izdarījis visu, lai sagatavotu argumentus, un parlaments ir novērtējis, ka KNAB iesniegtā dokumentācija nav pietiekami kvalitatīva, lai aizskartu deputāta privāto dzīvi.

Tā nebija ierindas akcija. Kā varēja notikt kļūda?

Man grūti pateikt, kāpēc KNAB pieļāva, ka Saeima šodien varēja pieņemt šādu lēmumu. Domāju, ka Saeima nav tik viendabīga. Ja argumentācija būtu gana nopietna, pierādījumi būtu gana nopietni, Saeimas lēmums nebūtu tik nepārprotams. Tiešām, ir jāatzīmē akcijas vērienīgums. Tā ir vēršanās pret diviem parlamenta deputātiem, pret pilsētas mēru, kas arī ir zināms politisks statuss. Lai negrautu sabiedrības uzticību valstij, tādas darbības parasti tiek nopietni izsvērtas. Ja politiķi izrādās vainīgi, tas iedragā sabiedrības uzticību ne tikai atsevišķiem politiķiem, bet visam parlamentam. Savukārt, ja politiķi nav vainīgi, tas grauj KNAB reputāciju.

Daži to sauc par Jutas Strīķes akciju. Vai tā ir Jutas Strīķes akcija?

Neticu, ka šāda vēriena akcija var notikt ar vienas pašas Jutas Strīķes ziņu, ka viņai ir tik milzīga ietekme. KNAB nav nekāda banda, kur ir viens vadonis un kur visi dara, ko viņš pasaka. KNAB ir tiesībsargājošā iestāde, kurā ir zināma kārtība. Neaizmirsīsim, ka akcijām ir tiesneša sankcija. Ņemot vērā ģenerālprokurora reakciju, kurš tomēr aizstāvēja KNAB, arī prokuratūra bija labi informēta. Tāpat nebrīnīšos, ja pārraugāmās institūcijas vadītājs - premjers, iepriekš zināja par gaidāmo KNAB akciju. Arī tāpēc, ka runa ir par tik vērienīgu akciju, kas ļoti ietekmē politisko vidi. Galu galā tajā pašā rītā, kad vēl nebija sākušās kratīšanas, pat avīzē rakstīja, ka notiks kratīšanas. Tas liecina par to, ka par šo akciju zināja ļoti plašs personu loks un bija informācijas noplūde.

Vai notikušās KNAB akcijas ir saistāmas ar politiskām interesēm, kas varētu provocēt valdības demisiju?

Demisijas situācija tiek provocēta. Tomēr nedomāju, ka tas ir visas koalīcijas interesēs. JL nav ieinteresēts šīs valdības gāšanā, viņiem ir premjerministrs un stabilas pozīcijas. Tieši tāpat ar ZZS. Nekas nav mainījies no politiskās stratēģijas viedokļa, lai viņi pēkšņi gribētu veidot koalīciju ar SC, uzņemoties atbildību par valdības gāšanu. Savukārt PS, kas visu laiku izrāda neapmierinātību ar to, kas notiek valdībā un rada spriedzi pašā Vienotība, labprāt iešūpotu šo koalīciju gan tāpēc, lai nodemonstrētu savu spēku koalīcijā kopumā, gan saviem partneriem JL. Viņi grib pateikt, ka PS ir noteicēja koalīcijā, ka JL bez viņiem neko nevar izdarīt. Nevaram runāt par Vienotības frakcijas vai apvienības kopīgu interesi par to, ka valdība krīt.

Kāds ieguvums ir no tā, ka valdība krīt?

Tieši šobrīd, pirms prezidenta vēlēšanām, kad nav skaidrs, kurš nosauks nākamo premjeru, neviens nav ieinteresēts, ka valdība krīt. Valdība tiek vājināta, lai tā varētu krist pēc pēc mēneša vai diviem. Vienotības zvaigzne ir uzlēkusi ar lielo atbalstu vēlēšanās, lielu frakciju, bet valdības politika nav tik veiksmīga, lai gūtu visus augļus. Ir labumi no dalības valdībā, bet reitingi krīt. Lielākā daļa politiskā procesa dalībnieku ir ieinteresēta, ka šī valdība turas līdz novembrim un pieņem nākamo budžetu. Domāju, ka tā noteikti ir ZZS interese. Arī JL laiks ir ieinteresēts paturēt premjera un savu ministru krēslus. JL jau ir pieredze un viņus reitings tik ļoti nesatrauc, cik ļoti tas satrauc PS. Tieši PS ir ieinteresēta, lai valdība kristu pirms budžeta veidošanas, lai viņiem nebūtu jāiznes viss politiskās atbildības smagums. To, ka reitings pēc nākamā gada budžeta pieņemšanas tiek galīgi sagrauts. Tas, ka tagad kādu krata, jau neatceļ nākamā gada konsolidāciju. Ja prezidents arī būs Bērziņš, tad tāpēc SVF nemainīs aizdevuma nosacījumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?