Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Valdība vienojas par samērā nelielu minimālās algas paaugstinājumu

Pieņemot izšķirošus lēmumus par nākamā gada budžetu, valdība gājusi uz zināmu risku, atzinis Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS). Izšķiroši bijuši lēmumi par minimālo algu, par finansējumu izglītības reformām, kā arī par iekšlietu sistēmas reformas pabeigšanu, lai neatliktu to uz 2018. gadu.

Par pieņemto budžeta projektu gandarījumu izteikuši valdošās koalīcijas pārstāvji, ziņo LETA. Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) valdes priekšsēdētājs Armands Krauze izteicies, ka valdībai izdevies turēt solījumus, piemēram, nepaaugstināt nodokļus nākamajā gadā. Politiķis prognozējis, ka turpmāk darba grupā vai Saeimā varētu būt diskusijas par «mazākām lietām», bet galvenajos jautājumos vienošanās ar partneriem ir panākta.

Vienotības priekšsēdētājs Andris Piebalgs nākamā gada budžeta projektu vērtējis kā ļoti labu, jo tajā ieplānots finansējums gan drošībai kā vienai no prioritātēm, gan arī pedagogu atalgojuma reformai. Politiķis gan atzinis, ka Vienotība ir sarūgtināta par lēmumu paaugstināt minimālo algu tikai par desmit eiro. Viņš prognozējis, ka Saeimas deputāti, līdzīgi kā iepriekšējos gados, iesniegs savus priekšlikumus par iespēju atvēlēt līdzekļus kādiem konkrētiem pasākumiem.

Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš uzskata, ka attiecībā uz partijas prioritātēm panākti vairāki lēmumi to atbalstam. Kā piemērus viņš minējis atvieglojumus daudzbērnu ģimenēm starppilsētu autobusos, izmaiņas attiecībā uz apgādnieka zaudējuma pensiju. Paredzēts arī atbalsts Latvijas simtgades pasākumiem, kā arī ieplānots finansējums tiesu darbinieku atalgojumam. G. Bērziņš pieļāvis, ka diskusijas turpināsies par iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumiem par apgādībā esošām personām.

Pēc valdības lēmuma publiskošanas par to, ka minimālā alga tiks paaugstināta tikai par desmit eiro, nevis par 37, kā sākotnēji rosināja Labklājības ministrija, viedokļu vētra izcēlās virtuālajā vidē. M. Kučinskis atzinis, ka izšķiroša bijusi trešdien notikusī koalīcijas pārstāvju tikšanās ar Latvijas Darba devēju konfederāciju (LDDK) un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru (LTRK). Arī vakar LRTK izplatīja paziņojumu, ka labklājības ministra Jāņa Reira priekšlikumi strauji celt minimālo algu novedīs pie lielāka bezdarba, augstākas ēnu ekonomikas un attālinās Latvijas iedzīvotājus no labklājības. Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) vadītājs Pēteris Krīgers aģentūrai LETA atkārtojis jau iepriekš uzsvērto, ka LBAS uzstāj uz minimālās algas palielināšanu, to darot - vienlaikus kāpinot arī neapliekamo minimumu, jo vienkāršs minimālās algas palielinājums neko nedos. Viņš šo minimālās algas palielinājumu nosaucis par deputātu pašreklāmas gājienu.

Savukārt, lai nodrošinātu atalgojuma palielināšanu iekšlietu sistēmā nodarbinātajiem, papildu līdzekļi tiks ņemti, samazinot neparedzētiem gadījumiem pieejamo finansējumu. Rastais papildu finansējums ir 15,6 miljoni eiro, informēja M. Kučinskis.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) pēc valdības sēdes norādīja, ka 2017. gada budžets risinās gadiem ieilgušās problēmas izglītības, veselības un iekšējās drošības jomā, taču 2018. gada budžeta galvenā prioritāte būs tieši veselības aprūpes nozare.

Aģentūras LETA aptaujātie opozīcijas partiju pārstāvji izteikušies atturīgi vai kritiski un norādījuši, ka vēl izvērtēs projektu un pirms apstiprināšanas Saeimā iesniegs savus priekšlikumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nacionālais teātris dodas viesizrādes pa visu Latviju

Latvijas Nacionālais teātris šī gada rudens un ziemas sezonā ar vairākām izrādēm viesosies Latvijas reģionos. Tuvākās viesizrādes gaidāmas jau šajā nedēļas nogalē Viesītē un Ventspilī, bet vēlāk ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?