Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Vallijas laimes segas Latvijā ciena

«Mums ir gluži kā tajā populārajā reklāmā - laimīgas segas no laimīgām aitām,» smaida Krāslavas rajona Robežnieku pagasta zemnieku saimniecības Smaidi īpašniece Vallija Ižika. Kopš atmodas sākuma, kad diplomētā agronome Vallija kopā ar ģimeni nomainīja labiekārtotu trīsistabu dzīvokli Skaistas pagasta centrā pret dzimto māju pašā Latvijas pierobežā (tur tālāk jau esot Lukašenko valstība), izmēģinātas daudzas nozares, taču aitkopība izrādījusies visveiksmīgākā.

Turklāt atšķirībā no daudzām līdzīgām saimniecībām, šeit noorganizēts pilns pārstrādes cikls, realizējot gan gaļu, gan vilnu. Pagājušā gada nogalē Rēzeknes Biznesa centra un Latgales Kultūrvēstures muzeja rīkotajā konkursā Radošākais amatnieks Latgalē 2008 Vallija Ižika saņēma diplomu par inovatīvāko risinājumu amatniecībā.

Sāka ar govīm

«Ai, tā ir gara vēsture - ko tik mēs izmēģinājām! No sākuma kā jau visi nolēmām turēt govis. Nopirkām fermu, izveidojām ganāmpulku. Bet tad sākās ķibeles ar piena naudām - te maksā, te nemaksā. Tad pārgājām uz sivēnmātēm, tās ne visai patika, tad gribējām izmēģināt aitas. Bet, kamēr ieaudzē aitu ganāmpulku, paiet laiks, tāpēc mums vēl bija arī truši,» ekspresīvi stāsta Vallija. Viņa uzskata, ka truškopība arī tagad daudziem varētu būt izeja no grūtas situācijas - audzējot trušus, nevajag lielus kapitālieguldījumus, taču atdeve ir liela, jo truši vairojas ļoti ātri un tirgū to gaļa joprojām tiek pieprasīta. «Es pēc tam saskaitīju, ka man no vienas trusenes vairāku gadu laikā sanāca ap 600 trusēnu. Protams, tas prasa lielu un piņķerīgu darbu, tagad vairs negribētu ar to nodarboties, bet kādu laiku tas mūsu ģimenei bija labs atspaids. Tikai tos trušus nokaut bija žēl, bet ar to vīrs nodarbojās,» atceras Vallija. Tikmēr bija izveidojies arī aitu ganāmpulks, nu jau saimniecībā ir ap 300 aitu. Ar Latvijas Aitkopības asociācijas starpniecību atrasti sadarbības partneri gan Latvijā, gan ārzemēs, kas labprāt iepērk aitas gaļu labākajiem restorāniem, taču Vallijai likās, ka vajag kaut ko darīt arī ar vilnu. «Būtībā jau šajā biznesā nav nekā sarežģīta. Vajag tikai domāt, kustināt smadzenes un pēc iespējas vairāk kontaktēties ar cilvēkiem, jo nereti viņi visu tev pasaka priekšā. Parasti jau tā dzīvē ir - vienas durvis aizveras, citas uzreiz atveras,» saka Vallija.

Ideja no kaimiņienes

Ižiku bioloģiskajā saimniecībā tiek izmantota visa aita, kā smej Vallija, izņemot blējienu. Pirms aita tiek pārdota gaļai, kažociņu nocērpj. Par ES fondu atbalstītā projekta naudu iegādāta cērpjamā mašīna, kas maksā 300 latu, tas saimniecībai bijis liels atspaids. Tad vilna tiek mazgāta, žāvēta, sukāta, pēc tam Vallija ķeras pie šujmašīnas. Ideju šūt aitu vilnas segas ieteikusi kaimiņiene. «Nu, domājām, kā to darīt. Tas, ka aitas vilna ir veselīga un vērtīga, ir skaidrs, bet kā šo segu padarīt arī skaistu, estētisku? Aizbraucām skatīties vienā vietā, tur šuva kaut kā uz marles pamata. Tas man nepatika. Tad izdomāju, ka varētu segas stepēt kokvilnas audumā. Sākumā sanāca ļoti biezas, bet viena pircēja man pameta domu, ka vajadzētu plānākas, ar tik biezām segām esot karsti. Tagad darinu plānākas, un tās ir lētākas, tādēļ ātrāk izpērk. Ir tā - ja gribi taupīt malku, pērc biezo segu, ja gribi ietaupīt naudu, pērc plāno, bet vilna jau tāpat ir silta.»

Sega mūkam

«Pirmās segas šuvu ļoti ilgi, divas nedēļas. It kā vienkāršs darbs, bet gribējās pamatīgi un skaisti. Tad nolēmu, nē, ja visu laiku tik ilgi šūšu, neko nenopelnīšu. To pirmo segu uzdāvināju māsai, viņas vīrs ir ļoti izvēlīgs, bet par šo segu bija sajūsmā. Tas man uzreiz bija impulss darboties tālāk,» smejas Vallija. «Es jau parasti ļoti ieklausos, ko cilvēki domā, lai varētu pēc tam uzlabot savu darbu.» Tagad Smaidos tiek darinātas ne tikai segas, bet arī aitu vilnas spilveni, matrači, gultas veļa, nereti tiek pasūtīti ortopēdiskie komplekti un jostas. Noiets segām esot labs, tās varot nopirkt veikalos Rīgā un Tukumā, pati Vallija savu produkciju ved uz gadatirgiem, lai aprunātos ar pircējiem un atrastu jaunas idejas. Daudzi pircēji nožēlojot, ka savulaik jau iegādājušies importa aitādas segas, jo vietējās esot lētākas un ekoloģiski tīrākas. Gadoties arī interesanti individuālie pasūtījumi - tā nesen šuvusi segu, kas pēc tam dāvināta kādam klosterbrālim Krievijā. Tā nu bijusi pasūtīta īpaši bieza, pat dubulta, acīmredzot tādēļ, lai mūkam nebūtu auksti. Jaunākais Vallijas darinājums ir pirts cepures, kuras labprāt pieņemot pirts piederumu veikals Rīgā, vienīgais sarūgtinājums meistarei ir tas, ka Rīgas veikali liekot lielu uzcenojumu, lētāk esot atbraukt uz Robežniekiem un iegādāties uz vietas. Šajā laikā izaudzinātas meitas un dēls, kurš šogad beidz pamatskolu, viena no meitām apguvusi reklāmas dizainu un palīdz mammai estētiski noformēt produkciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?