Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Valsts galvenās kāpnes ķīlnieka lomā

Jau vairākus mēnešus ministri, amatpersonas un ārvalstu viesi būtu varējuši valdības ēkā iekļūt pa rekonstruētajām centrālajām kāpnēm, ja vien biedrība Nacionālo vērtību saglabāšanas misija nebūtu apstrīdējusi Rīgas domes izsniegto būvatļauju, iebilstot, ka kāpnēm nav izveidota uzbrauktuve cilvēkiem ratiņkrēslos.

Rezultātā būvatļaujas darbība uz lietas izskatīšanas laiku tika apturēta līdz maija sākumam, kad Administratīvā rajona tiesa to atjaunoja, norādot, ka kāpņu rekonstrukcija nepārkāpj vides pieejamības prasības, jo cilvēki ratiņkrēslos ēkā var iekļūt pa pagalma vai sānu ieeju. Biedrība ar šo lēmumu nav bijusi mierā un pārsūdzēja to Administratīvajā apgabaltiesā, kur lietas izskatīšanas process apstājies.

Iemesls - sūdzības iesniedzēja biedrība laikus nesamaksāja drošības naudu jeb tiesas nodevu, kas šajā gadījumā ir 10 latu. Tiesas pārstāve Līga Trubiņa Dienai atklāj, ka maksājuma termiņš tika pagarināts līdz 10. jūnijam un par lietas tālāku izskatīšanu tiesnese varēs lemt tikai pēc maksājuma uzdevuma saņemšanas.

Izpildvara bezspēcīga

«Mēs esam situācijas ķīlnieki, un ļoti žēl, ka likuma ietvaros šādi var radīt zaudējumus valsts iestādei,» norāda Valsts kancelejas pārstāve Laine Kučinska. Viņa skaidro, ka šajā gadījumā uz Valsts kanceleju attiecas tie paši likumi kā uz jebkuru citu iestādi vai uzņēmumu, kas uzsākusi būvniecības darbus, tostarp, ka ikviens var atrast iemeslu, lai administratīvā kārtībā tos apturētu. L. Kučinska pauž neizpratni arī par procesa iestrēgšanu tiesā: «Valsts kanceleja nevar ietekmēt tiesas procesa dalībniekus, tostarp tiesas nodevu maksājumu veikšanu, tāpēc mums nav zināms, kad atjaunotās kāpnes varēs nodot ekspluatācijā.»

Mainīs likumu

Laikā, kad izsniegta Ministru kabineta (MK) ēkas kāpņu rekonstrukcijas būvatļauja, Būvniecības likums noteica, ka to ar iesniegumu un pat bez tiesas lēmuma var apstrīdēt ikviens, tādējādi apstādinot būvniecības procesu. Aprīlī Saeima pieņēma šī likuma grozījumus, un tagad būvatļaujas apstrīdēšanas termiņš saīsināts līdz mēnesim, taču arī tas, pēc Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja Jāņa Ozoliņa (RP) domām, nav pietiekams regulējums, lai pasargātu no likumu ļaunprātīgas izmantošanas, kā tas, viņaprāt, noticis MK ēkas kāpņu būvatļaujas apturēšanas gadījumā: «Tas ir klasisks piemērs, kā var «kasīties» ne par ko un bez jebkādiem samērības principiem. Mēs komisijā esam izstrādājuši jaunus grozījumus, kas Saeimā varētu tikt pieņemti jau šovasar. Tie mainīs pašu principu - turpmāk apstrīdēt varēs tikai būvniecības ieceri detaļplānošanas stadijā, bet tiklīdz būvdarbi būs sākušies, būvatļauju apstrīdēt nevarēs.» Šādu normatīvo aktu izmaiņu nepieciešamību viņš pamato arī ar sūdzībām, kas saņemtas no pašvaldībām, jo mēnesi ilga iespējamas apstrīdēšanas gaidīšana tām kavē Eiropas struktūrfondu apguvi.

Aizdomas par ļaunprātību

Sūdzību iesniegušās biedrības Nacionālo vērtību saglabāšanas misija valdes loceklis Kaspars Liepiņš ir arī būvniecības uzņēmuma SIA Pro Dev īpašnieks. Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane atklāj, ka SIA Pro Dev iepriekš vairākkārt neveiksmīgi piedalījies Valsts kancelejas izsludinātajos iepirkumos, tostarp par MK kāpņu rekonstrukciju. Viņa pauž bažas, ka šī biedrība varētu būt veidota noteiktu personu interešu vārdā, slēpjoties aiz tās statūtos uzskaitītiem sabiedrībai sāpīgiem jautājumiem: «Šis gadījums rada apgrūtinājumus ēkas darbībā, piemēram, ārvalstu vizīšu organizēšanā. Tādēļ ir būtiski izvērtēt būvniecības regulējumu, novēršot iespējas nepamatoti apturēt būvniecības procesus savtīgās interesēs,» uzskata E. Dreimane.

Ēku kompleksā Brīvības bulvārī 36 atrodas Augstākā tiesa, Ministru kabinets, Valsts kanceleja, Pārresoru koordinācijas centrs un Tieslietu ministrija. Centrālo kāpņu rekonstrukcija sākta pērnā gada rudenī, un kopējās remonta izmaksas ir 29 879 lati bez PVN.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?