Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Valsts īpašumus tirgo par puscenu

Tieslietu ministrija nav īpaši interesējusies, kā tās pakļautībā esošā Tiesu namu aģentūra (TNA) tiek galā ar īpašumu apsaimniekošanu, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijas ziņojumā. Ministrija nav nopietni iesaistījusies aģentūras darbības izvērtējumā, kā arī ilgtermiņa mērķu un sasniedzamo rezultātu noteikšanā.

Pārdeva pārāk lēti

Skaļākais pārmetums TNA virzienā ir par īpašumu pārdošanas praksi. 2012. gadā kapitālsabiedrība pārdevusi divus vērtīgus nekustamos īpašumus Jūrmalā - biroja telpas Jomas ielā 46 un zemes īpašumu Pilsoņu ielā 12. Pamatojums īpašumu pārdošanai bija augstās uzturēšanas izmaksas. Abos gadījumos īpašumi pārdoti izsolē par nepilnu pusi no sākotnēji noteiktās cenas. Vēlāk vairāku īpašnieku maiņas rezultātā īpašuma pārdošanas cena nepilna gada laikā sasniedza faktisko tirgus cenu, divas reizes pārsniedzot to, par kādu īpašums sākotnēji pārdots. Tādējādi valsts no šiem darījumiem nav guvusi ieņēmumus - vairāk nekā miljonu eiro.

Turklāt VK norāda, ka īpašumu pārdošana ir pretrunā ar Ministru kabinetā nolemto, ka šie īpašumi ir izmantojami kā aģentūras kredītsaistību nodrošinājums. Tieslietu ministrija skaidro, ka vēsturiski Jomas ielā 46 atradās Jūrmalas pilsētas tiesa, minētās telpas atzītas par nepiemērotām un neatbilstošām mūsdienu prasībām tiesas darba nodrošināšanai. Šai ēkai bijuši arī vismaz 10 kopīpašnieki. Savukārt Pilsoņu ielā 12 atradās zemes īpašums, uz kura nebija iespējams veikt jaunas tiesas ēkas būvniecību, jo rīkotajā sabiedriskajā apspriešanā nolemts, ka tiesas ēkas atrašanās minētajā teritorijā nav vēlama. «Līdz ar to abi īpašumi atbilstoši Ministru kabineta rīkojumam tika ieguldīti Tiesu namu aģentūras pamatkapitālā, lai nostiprinātu TNA iespējas paaugstināt aizņemtā kapitāla saistību summu, proti, paaugstināt TNA kredītspēju. [..] Tas arī tika izdarīts, pārdodot minētos īpašumus. Visas iepriekš minētās darbības tika veiktas saskaņā ar Ministru kabineta rīkojumā noteikto,» taisnojas ministrijas pārstāve Līva Rancāne. Savukārt no īpašumu pārdošanas iegūtie līdzekļi ieguldīti citu īpašumu renovācijās un rekonstrukcijās.

Liela daļa nerentabli

Revīzijā arī konstatēts, ka TNA ir spējusi uzkrāt ievērojamus līdzekļus divu miljonu eiro apmērā, tomēr skaidra nākotnes redzējuma, kā tos ieguldīt nekustamajos īpašumos, nav, tāpēc līdzekļi ilgstoši stāv kontā. Tāpat norādīts, ka TNA noslēgtajos nomas līgumos maksas ne vienmēr ir pamatotas ar konkrētiem aprēķiniem un netiek pārskatītas atbilstoši faktiskajiem uzturēšanas izdevumiem. Piemēram, 2014. gadā 67% īpašumu nomas maksa ir zemāka nekā faktiskie pārvaldīšanas izdevumi, tātad šie īpašumi ir nerentabli. Savukārt 33% gadījumu nomas maksa ir augstāka par faktiskajiem izdevumiem, vienā gadījumā pārsniedzot pašizmaksu pat par 270%.

Kopumā TNA pārvalda 54 nekustamos īpašumus, no tiem 34 ir tiesu iestādes un 20 - citas valsts iestādes, bet 35 īpašumos ir arī citi nomnieki. VK arī uzskata, ka TNA vajadzēja nodot 60 objektus, kas šobrīd atrodas Ieslodzījuma vietu pārvaldes pārraudzībā, bet netiek izmantoti pārvaldes tiešo funkciju veikšanai.

VK gan nav tikai kritizējusi TNA darbību. Pozitīvi izceļami sasniegumi iekšējās kontroles sistēmā attiecībā uz jomām, kuras ir problemātiskas citās kapitālsabiedrībās - līdzekļu izlietojuma pamatotība, iepirkuma procedūras, transporta izmantošanas pamatojuma dokumentācija un citas, teikts ziņojumā. Par to, ka no VK saņemtas arī uzslavas, atbildē Dienai priecājas Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Raivis Kronbergs, gan nenoliedzot, ka «ir arī lietas, kuras ir uzlabojamas, un tās noteikti tiks pārrunātas akcionāru sanāksmē».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?