Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Valsts kasei nāksies maksāt Liepājas metalurga parādus

Valstij, neskatoties uz valdības lēmumu pagaidām atturēties no atbalsta sniegšanas finanšu grūtībās nonākušajam uzņēmumam a/s Liepājas metalurgs (LM), jau tuvākajā laikā nāksies maksāt tā parādu Itālijas bankai Unicredit. LM valdes priekšsēdētājs Valērijs Terentjevs, tiekoties ar Liepājas domes deputātiem, atklāja - uzņēmums nespēs veikt valsts galvotā kredīta maksājumu 5,47 miljonu latu apjomā, tāpēc tas jau tuvākajās nedēļās būs jāveic Valsts kasei.

Turklāt uzņēmumā uz vairākām dienām apturēta ražošana un tiek plānota strādājošo skaita samazināšana par aptuveni 8-10%. Valdošās koalīcijas politiķu presē paustais viedoklis ļauj secināt, ka gadījumā, ja LM akcionāriem neizdosies vienoties par savu līdzekļu ieguldīšanu vai jauna investora piesaisti, valdība finanšu grūtību izmocīto uzņēmumu neglābs.

Valsts kase norāda, ka no LM vēl nav saņemts attiecīgs paziņojums, tāpēc nav iespējams noteikt, cik lielu robu valsts naudasmakā iecirtīs uzņēmuma garantētā kredīta maksājums. «Ir divas iespējas - pie mums var vērsties pats uzņēmums ar lūgumu apmaksāt daļu vai visu maksājuma summu, vai arī, ja uzņēmums maksājumu neveic līdz termiņam 30. aprīlī, pie mums ar pieprasījumu var vērsties arī banka. Šī iemesla dēļ šobrīd maksājuma summu komentēt vēl nevaram,» skaidroja Valsts kases preses sekretāre Eva Dzelme. LM publicētie dati par vidējo algu uzņēmumā arī liecina, ka papildu slogu valsts budžetam vairāk nekā 100 tūkstošu latu apjomā mēnesī veidos arī atlaisto strādnieku bezdarbnieka pabalsti.

E. Dzelme norādīja - ja LM nespēs nosegt savas kredītsaistības un netiks rasts nekāds cits risinājums, tad par faktisko ražotnes īpašnieku kļūs valsts, jo valsts izsniegtās kredīta garantijas ķīla ir viss LM nekustamais īpašums, kustamais īpašums, kā arī galvenā ražošanas iekārta - elektrokrāsns. Šo īpašumu, kurus valsts vajadzības gadījumā, visticamāk, pārdotu izsolē, kopējā vērtība ir vairāk nekā pietiekama, lai valsts atgūtu bankai garantētos līdzekļus, tomēr precīzu tās apjomu šobrīd nav iespējams noteikt, jo, pēc auditorfirmas Ernst & Young atzinuma, iepriekšējais vērtējums aptuveni 100 miljonu latu līmenī nav gluži precīzs, uzsvēra Valsts kases pārstāve. LM kopējās saistības pret kreditoriem ir aptuveni 103 miljoni latu, un lielākais kreditors ir banka Unicredit ar 51 miljonu latu lielu kredītu.

Savukārt DNB bankas ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš, kurš iepriekš kritizēja idejas par valsts atbalsta sniegšanu LM, atzina, ka šobrīd savus iepriekšējos izteikumus uzskata par pārāk asiem un emocionāliem. «Šāds uzņēmums Latvijā ir vajadzīgs un ilgtermiņā dzīvotspējīgs - tērauda izstrādājumi būs vajadzīgi vienmēr, un cikliska attīstība ir raksturīga visām nozarēm. Tāpēc, ņemot vērā arī sociālos un reģionālās attīstības aspektus, valdības atbalstam būtu pamatojums,» uzsver P. Strautiņš un piebilst - uzņēmuma pārņemšana valsts īpašumā, ja līdzšinējie akcionāri netiek ar situāciju galā, nebūtu sliktākais risinājums, jo tad valstij būtu pilnīgāka kontrole pār notiekošo. «Šādā scenārijā uzņēmums ir jāpārdod kā strādājošs kopums. Uzskatu, ka šādi var atgūt vairāk naudas, jo Liepāja ir ļoti piemērota vieta, kur šādām ražotnēm atrasties un strādāt,» saka eksperts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?