Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Valsts solītā nauda atskurbtuvēm - vairāk nekā nekas

Par pagaidu risinājumu dēvētais priekšlikums kompensēt lielajām pilsētām 15 eiro par katru atskurbšanas telpā ievietoto personu izgājis cauri Ministru kabineta komitejas sietam un tiks virzīts izskatīšanai valdībā.

Situācijas nopietnību nule aktualizējusi arī Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīca (RAKUS). Tur brīvdienās ievietots kāds aptuveni 40 gadu vecs vīrietis, kurš mediķu aprūpē šogad nonācis jau 85 reizes un slimnīcai kopumā palicis parādā teju 1500 eiro. Klīnikas vadītājs Aleksejs Višņakovs norādījis, ka šis ir viens no daudzajiem pacientiem, kuri regulāri slimnīcā nonāk bez medicīniskām indikācijām. «Tie ir vidēji 10 līdz 15 cilvēki katru diennakti un ap 500 cilvēkiem mēnesī, kuriem patiesībā būtu nepieciešami atskurbtuves pakalpojumi. Šis cilvēku kontingents tērē gan slimnīcas finanses, gan cilvēkresursus, jo medicīnas personāls ir spiests tiem veltīt savu laiku, kamēr rindā gaida patiešām slimi cilvēki,» A. Višņakova teiktais citēts slimnīcas izplatītajā paziņojumā.

Atskurbtuves pakalpojumu izmaksas pašvaldībās ir ļoti atšķirīgas, piemēram, Rēzeknē vienas personas atskurbšana izmaksā 24, Liepājā 31, Jelgavā 75, bet Jūrmalā ievērojami dārgāk - 92 eiro. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotais ziņojums gan ir ar «bārdu» - tajā minētie skaitļi attiecas uz 2012. gadu, arī pārējais dokumenta teksts liecina, ka tas bijis sagatavots jau pirms pāris gadiem un tagad vien atsvaidzināts.

Jūrmalas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis (ZZS) pilsētas atskurbtuves augstās izmaksas skaidro ar to, ka tās atbilst Eiropas normām - ir atbilstošs personāls un apsildāmas grīdas. «Pašvaldības līdz šim šo jautājumu ir risinājušas, kā varējušas, jo no klientiem šo naudu atgūt nevar. 15 eiro ir vairāk nekā nekas, taču īpaši daudz no valsts mēs negaidām,» teica G. Truksnis. Lūgts komentēt, kāpēc, piemēram, Liepājā šis pakalpojums ir trīsreiz lētāks, Jūrmalas mērs atzina, ka nav informēts par apstākļiem Liepājas atskurbtuvē. «Mums sezonas laikā atskurbtuvē nonāk gan vietējie iedzīvotāji, gan atbraucēji, un līmenim jābūt tādam, lai nebūtu pārmetumu,» piebilst G. Truksnis.

Rīgā šobrīd atskurbtuves nav, bet problēmu daļēji risina līgums ar Sarkano Krustu par nakts patversmes izmantošanu arī iereibušām personām, stāsta Rīgas domes Labklājības departamenta Sociālās pārvaldes priekšnieks Mārtiņš Moors. Šis pakalpojums ir zema komforta, bez veselības aprūpes personāla un tikai naktīs, īpaši gada aukstajā laikā, taču izgulēt reibumu pilnībā tur nevar. Pašvaldībai šāds pakalpojums izmaksā gandrīz 5 eiro par vienu cilvēku. «Atskurbtuves pakalpojuma nepieciešamība Rīgā ir, bet valsts jau ilgstoši nespēj noskaidrot, kā kompetence tā ir, kaut arī likums nosaka policijai pienākumu iereibušas personas nogādāt speciāli iekārtotā telpā. Pašvaldības policijai tas nav jādara. Policija patlaban nepilngadīgos alkohola reibumā ved uz krīzes centriem, kas nav pareizi, jo tie nav alkohola reibuma izgulēšanas vieta,» uzskata M. Moors. Viņš VARAM iniciatīvu sauc par apsveicamu, bet uzskata, ka reālās pakalpojuma izmaksas varēs aplēst tikai pēc tam, kad MK izdos noteikumus ar attiecīgām prasībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?