Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Var atgriezties negausības neprāts

Arvien pieaugošais tūristu skaits Latvijas galvaspilsētā apliecina, ka, mērķtiecīgi popularizējot Rīgas tūrisma piedāvājumu, uzlabojot sadarbību tūrisma nozarē, paplašinot piedāvājuma daudzveidību un ceļot kvalitāti, var sasniegt visā reģionā augsti novērtētus rezultātus. Lai gan Rīgas Tūrisma attīstības birojs darbojas nedaudz ilgāk nekā divus gadus, kas tūrisma nozarē ir samērā maz, jau tagad vērojam gan iepriecinošas, gan trauksmi radošas tendences.

No 2009. līdz 2011. gada beigām Rīgā nakšņojošo ārvalstu tūristu skaits pieaudzis gandrīz par 40%. Visstraujāk tas palielinājies no Krievijas, Polijas, Norvēģijas, Igaunijas, Somijas un Vācijas. Šī gada pirmajā ceturksnī - laikā, kad pasaulē notika spēcīgas politiskās un ekonomiskās nenoteiktības procesi, Rīgā nakšņojošo ārvalstu tūristu skaits pieauga gandrīz par 15%. Rīgas viesnīcu rezervāciju apjoms vasaras mēnešos jau sasniedzis 70-80% noslogojumu.

Paskatīsimies mazliet uz laiku, kad 2009. gada beigās, lai risinātu samilzušās problēmas un tūristu skaita kritumu, tika dibināts Rīgas Tūrisma attīstības birojs. Protams, varam visās nelaimēs vainot krīzi, tomēr, manuprāt, lielāko ļaunumu Rīgas tūrismam nodarīja trekno gadu negausīgums. Īpaši nedomājot par pakalpojumu kvalitātes celšanu, cenas tika paaugstinātas gaismas ātrumā, un tas aizbiedēja uz Rīgu atbraukušos un potenciālos tūristus. Kādas atsauksmes un ieteikumus varam sagaidīt, ja vēlamies tikai pļaut, neko nesējot?

Kopš 2009. gada beigām ar zīmolu Live Rīga sadarbībā ar vairākiem partneriem esam veikuši neskaitāmas aktivitātes, lai parādītu, ka Rīga un Latvija ir izcili galamērķi dažādu interešu tūristiem. Šogad izceļam Rīgas izcilo restorānu un tradicionālo Latvijas produktu piedāvājumu, aicinot viesus izbaudīt Rīgu kā gaumīgi garšīgo galvaspilsētu. Konferenču, kongresu un korporatīvo pasākumu tūrisma attīstīšanai esam izstrādājuši apakšzīmolu Meet Rīga, jo tā varam piesaistīt notikumus un aktivitātes tūrisma nesezonā.

Skatoties uz tūrisma attīstību Rīgā, mani biedē tas, ka, sasniedzot noteiktu komforta līmeni, ko nodrošina arvien pieaugošais tūristu skaits, tūrisma nozarē var atgriezties negausības neprāts. Mums nepārtraukti jādomā par piedāvājuma dažādošanu un pakalpojumu kvalitātes celšanu. Vispirms ir jāceļ kvalitāte un tikai tad - cena. Katram šīs nozares pārstāvim rūpīgi jāizvērtē un jāplāno sava cenu politika. Nevaram atļauties kļūt nesamērīgi dārgi, aizbiedējot pagaidām pieaugošo tūristu plūsmu. Pakalpojuma kvalitātei ir jābūt sabalansētai ar cenu. Straujš pakalpojumu cenas pieaugums kaitē tūrisma nozarei, kurai ir nepieciešama stabila izaugsme, lai uzņēmēji varētu plānveidīgi strādāt un attīstīt jaunus tūrisma produktus.

Tūrisma veicināšana ir ilgtermiņa projekts, tomēr jau tagad varam redzēt pirmos projekta augļus - pieaugums ir. Bet jāapzinās, ka nedrīkst atslābt. Rīgā un Latvijā nepieciešams celt pakalpojumu kvalitāti, paplašināt piedāvājumu un atrast arvien vairāk īpašā, kas mūs izceltu citu galamērķu vidū. Rīgai ir izcils pamats, kas arvien vairāk jāpiepilda ar garšām, sajūtām, pieredzēm - ģimenēm, medicīnas tūristiem, kulinārijas baudītājiem, izsmalcinātas kultūras pieredzes meklētājiem, ikvienam.

*Rīgas Tūrisma attīstības biroja vadītāja

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?