Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Varbūt dzīve tik ļoti samezglojās, ka viņš...

Uzvalkos sapucējušies puiši, meitenes skaistās kleitās. Nedaudz apmulsušie devītklasnieki pulcējas pie Gārsenes pamatskolas, gaidot matemātikas eksāmenu. Ja viņu vidū būtu Armands (vārds mainīts, 16), viņš arī droši vien būtu saposies, parasti uz ieskaitēm vai eksāmeniem puisis nāca baltā kreklā, uzsējis kaklasaiti.

Vēl pirms divām nedēļām 18.maijā viņš nokārtoja ieskaites sportā teorētisko daļu, pēc tās ar skolotājiem arī izrunāja, kādas citos priekšmetos vēl «astes» jānokārto, lai pabeigtu devīto klasi. Kas notika vēlāk tajā dienā, nav zināms. Naktī uz 19.maiju Armanda dzīve aprāvās. Vaļsirdīgs, labsirdīgs puisis - tādu viņu atceras skolā. Arī pretrunīgi vērtēts - pērn rudenī uz Armandu gūlās aizdomu nasta. Lai arī nebija pierādījumu, vietējie viņu vainoja vairāku ēku dedzināšanā.

Kāds bija puiša nāves cēlonis, Jēkabpils rajona policijas pārvalde nekomentē - vēl neesot saņemti ekspertīžu rezultāti, sākts kriminālprocess, izmeklēšana turpinās. Te jānorāda, ka policija var sākt kriminālprocesu arī tad, ja ir neskaidri nāves apstākļi. Pagastā izskan tikai viena versija - Armands sev esot atņēmis dzīvību, taču kādēļ, jautājums paliekot neatbildēts.

Atklāti arī izstāstījis

«Atklāts puisis, ļoti apķērīgs, nemaz nebija sevī ierāvies. Arī stiprs, spēcīgs, vēl nesen aizstāvēja skolas godu krosā,» saka Andris Punculis, Gārsenes pamatskolas direktors. Vienīgā problēma skolā Armandam bijusi mācību kavēšana, kas reizēm pat ievilkusies nedēļas garumā. Šopavasar gan Armands skolu neattaisnoti kavējis maz. Galva puisim bijusi gaiša, arī kavējot stundas, mācību vielā panācis klasesbiedrus. Ar viņiem attiecības esot bijušas labas.

Armanda klases audzinātāja Valentīna Dambīte saka: «Ja viņš kavēja skolu, tad arī man atklāti izstāstīja - kāpēc. Vai nu kāds nepiecēla no rīta, vai bija aizbraucis pie radiem uz citu rajonu.» Puisis bijis pret audzinātāju vaļsirdīgs, reiz viņai parādījis «dzeltenu lapu no policijas» - citā rajonā bijis sodīts par kādu administratīvu pārkāpumu, vēl piebildis, ka šī lapa neesot pirmā. Tiesa, ne skolai, ne bāriņtiesai neesot bijusi informācija, par ko viņš sodīts. Par ģimeni Armands skolā stāstījis maz. Pagājušajā vasarā viņš kādu laiku dzīvojis pie mājām teltī, teicis - ārā svaigs gaiss, neviens viņu netraucējot. Kas varētu būt noticis ar Armandu, audzinātāja nezinot, vien nosaka: «Varbūt viņa dzīve bija tik ļoti samezglojusies, ka viņš...»

Gārsenes pagasta bāriņtiesas priekšsēdētāja Gita Loča stāsta - ar Armandu viņa vairākkārt runājusi, puisis bijis dzīvespriecīgs, nekādas pazīmes par nomāktību viņa neesot manījusi. Armanda ģimene, kurā aug vairāki bērni, jau vairākus gadus bijusi bāriņtiesas un sociālā dienesta uzraudzības lokā. Nereti abu dienestu darbinieki pārbaudījuši ģimeni, esot snieguši atbalstu. Kādas problēmas bija ģimenē, bāriņtiesa neatklāj, vien saka - bijušas vairākas.

«Puika ļoti pārdzīvoja»

Vairāku ēku degšanu Gārsenes pagasts piedzīvoja pērn oktobra beigās un novembra sākumā. Dega kāda dzīvojamā ēka, pašvaldībai piederoša kūtiņa, arī kūtiņa un šķūnis Armanda ģimenes mājas pagalmā. Tā kā Armands drīz uzradies degšanas vietās, arī palīdzējis dzēst, bet pēc pēdējā ugunsgrēka bēguļojis, vairākiem gārseniešiem radās aizdomas, ka viņš bijis dedzinātājs. Pagastā pat izplatījās runas par mistisko «astotnieku» - degušās ēkas sākušas iezīmēt šā skaitļa aprises. Tādēļ iedzīvotāji naktīs negulēja, sargājot savus īpašumus. Vietējie tolaik stāstīja žurnālistiem, ka ar puisi viņi esot kārtīgi «parunājuši». Taču policija neguva apstiprinājumu, ka pagastā notikusi ļaunprātīga dedzināšana, lieta palika neatklāta.

«Protams, ka puika to pārdzīvoja, pat ļoti pārdzīvoja,» par vietējo ļaužu runām nosaka Armanda vectēvs, «puika simt procenti nu vainīgs nebija. Pavisam parasts, labs puika bija, gāja zvejot, nesa mums zivis.» Armanda tēva seja saskumst, par notikušo ar dēlu viņš nevēlas runāt, esot pārāk sāpīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?