Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Varēs lepni grozīties torņa smailē

«Esmu sava priekšteča, 1595. g. dzimušā, 1666. g. uzpostā, 1776. g. ugunī apzeltītā Doma Gaiļa kopija,» vēsta uzraksts uz Rīgas Doma gaiļa sekstes. Krāšņais putns nesen noņemts apzeltīšanai un šobrīd atrodas a/s Būvuzņēmums Restaurators telpās.

Uz gaiļa sekstes arī iegravēti meistaru vārdi - kopiju 1985. gadā veidojuši toreizējās Latvijas PSR Kultūras ministrijas Zinātniskās restaurēšanas pārvaldes darbnīcas meistari Viktors Slabkovskis un Pēters Koroļs un ar lapiņu zeltu divreiz pārklājuši meistari zeltkaļa Jāņa Šodnaka vadībā. Dienai bija reta iespēja redzēt kopā gaili un vienu no viņa darinātājiem - Pēters Koroļs atceras, ka strādājuši vairāk cilvēku, nekā minēts gravējumā. Darbi ritējuši pusotru mēnesi vai varbūt divus, jo viss gatavots no nulles, piemēram, speciāli tikušas virpotas kapara skrūves.

Gaiļa un lodes apzeltīšanu finansē būvuzņēmums Arčers, kas ir Doma baznīcas rekonstrukcijas ģenerāluzņēmējs. Uzņēmuma sagatavotajā informācijā citēts tā valdes loceklis Kaspars Garkanis: «Nebūtu pareizi neizmantot lielisku iespēju, lai šobrīd Domā notiekošo rekonstrukcijas procesu ietvaros ar šeit koncentrētiem profesionāliem resursiem netiktu pienācīgi sakopts arī viens no Rīgas atpazīstamākajiem simboliem.» Savukārt a/s Būvuzņēmums Restaurators valdes priekšsēdētājs Mareks Mamajs Dienai stāsta, ka šī uzņēmuma zeltītāji jau strādājuši Doma baznīcas iekštelpās, kā arī nesen pabeiguši darbus Rīgas pils Baltajā zālē. Septembra beigās gailim un lodei jābūt gataviem.

Aplūkojot gaili tuvplānā, redzams, ka trīsdesmit gados zeltījums nobružājies ne tikai no muguras, bet arī sekstes un knābja. Gaiļa pavēderē pie zeltījuma bojājumiem varētu būt vainīgs arī vējš - kā zināms, visi trīs Rīgas baznīcu gaiļi ir arī vējrādītāji. Doma gailim gan esot gājis secen Pētergaiļa liktenis - tas savulaik pēc zibens spēriena kādu laiku neesot griezies. Taču tas nenozīmē, ka Doma gailī zibens nebūtu trāpījis. Pretrunīgas ziņas medijos parādījās, piemēram, 2010. gadā, kad kāds aculiecinieks Neatkarīgajai Rīta Avīzei apgalvoja, ka redzējis, kā Doma gailī iesper zibens, tomēr Doma pārstāvji portālam Diena.lv šo ziņu nebija apstiprinājuši.

Bojāts arī lodes zeltījums: uz tās redzamas švīkas, ko atstājuši putnu nagi - iespējams, ne visi, kas vēlējušies uz tās piezemēties, to veiksmīgi varējuši izdarīt. Kapsulā, kas ievietota lodē 1985. gadā, kopā ar restauratoriem atradām PSRS viena rubļa monētu, kas kalta tieši šajā gadā, kā arī vēstījumu par Doma baznīcas un tās restaurācijas vēsturi, ko uz četrām lapām uzrakstījis - vai, šinī gadījumā precīzāk būtu teikt, uzzīmējis - grafiķis Kārlis Cīrulis, datējot ar 1985. gada 23. decembri. Skatoties uz gaili un lodi, P. Koroļs vērtējoši nosaka: «Būs meitenēm jāstrādā riktīgi.»

Prasu, vai meistars būtu gatavs kāpt gaiļa mugurā, kad to cels atpakaļ Doma smailē. «Ja ļaus, tad darīs,» viņš nosaka, piebilstot, ka nesen grāmatas prezentācijā esot saticis daudzus cilvēkus, kam it kā esot stikla gabaliņi no Pēterbaznīcas torņa «iesvētīšanas» pēc pēdējās restaurācijas 2009. gadā - saskaņā ar tradīciju tiek izdzerta šampanieša glāze un tad to met pret baznīcas jumtu. P. Koroļs apšauba, vai tā glāze varēja būt tik liela, ka stikla gabaliņi tikuši tik daudziem cilvēkiem. Tolaik gan prese rakstīja, ka glāze tiešām sašķīdusi ļoti sīkos gabaliņos.

Pagaidām, kad Doma gailis tikko ir noņemts, vēl nav precīzi skaidrs, ar kādu ceremoniju to liks atpakaļ. Tāpat vēl noslēpumā tīts arī jaunā vēstījuma teksts, ko ieliks apzeltītajā lodē - tā atšķirībā no gaiļa ir autentiska kopš pirmās uzlikšanas torņa smailē. Rīgas Doma draudzes priekšnieks Kaspars Upītis Dienai saka, ka tekstu rakstīs, sadarbojoties ar restauratoriem un būvniekiem. 86 kilogramus smago gaili un lodi atpakaļ liks tie paši nolīgtie alpīnisti, kuri tos nocēla. Visticamāk, būs jāvienojas arī, kādu monētu pievienot vēstījumam kapsulā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Labotāja ar lielo sirdi

Mēs esam viņu redzējuši daudzos seriālos un kinodarbos. Viņa ir jauna, spara pilna, pasauli redzoša. Ar ienākumiem, izglītību, dzīvesvietu, mīļoto vīrieti, ar kuru izveidojies attiecību kala...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?