Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Vārnas - rīdzinieces

«Voroni - moskvički - menja razbudili»*- dzied Zemfira no miljonu pilsētas Maskavas. Latvijas kultūrā pilsēta allaž pretstatīta laukiem. Un otrādi. Rīgas stāstos šķita interesanti pievērsties dabai, kas ir tepat rokas stiepiena attālumā, nebēgot «no putekļiem ārā un dūmiem». Rīgā apzinātas vairāk nekā 250 putnu sugas. Vienas no jaunākajām ir žagatas un sīļi, kas pilsētā ienāca pirms 25-30 gadiem. Pilsētai kļūstot arvien smalkākai, grūti klājas svīrēm, kurām nepieciešami dubļi.

Dzied pilnīgā tumsā

Nesen nīderlandiešu presē parādījās ziņa - pilsētas putni ceļoties arvien agrāk, lai varētu netraucēti izdziedāties pirms pamodušies «konkurenti» - sācies ielu troksnis un mobilo telefonu «dziesmas». Vai taisnība - vaicāju kaislīgam putnu dzīves pazinējam Kasparam Funtam. «Precīzi! Pilnīga taisnība». Šāda tendence vērojama arī Rīgas putnu uzvedībā. Neuztraucieties, ja Brīvības ielā ar sešām joslām, nākot mājās no pavēlākas pasēdēšanas, dzirdēsiet svilpojam strazdu. Tas nebūs jūsu vīna putniņš galvā. «Putniņu tēviņš dzied, lai viņu sadzirdētu savas sugas mātīte. Var gadīties, ka pilsētā no rīta ap klasisko dziedamo laiku jau būs tāda transporta kņada, ka izredzes piesaistīt savas sugas mātīti būs daudz mazākas,» skaidro K.Funts. Mūsdienās aizvien pieaugošajā pilsētas tempā un troksnī, tas neesot nekāds brīnums, ka putnu tēviņi Rīgā «ceļas» daudz agrāk salīdzinājumā ar saviem sugas brāļiem laukos. Dod dies', lai viņi pēc savas dabas būtu cīruļi, ha. K.Funts var liecināt par kādu Rīgas mājas strazdu savas dzīvesvietas apkaimē, kurš «sēdējis un svilpojis pilnīgā tumsā». Ornitologi novērojuši, ka pilsētas putniem ir lieliskas adaptācijas spējas. Piemēram, novērots vanags, kas medī, aizslēpies aiz autobusa. Un, braucot garām vilcienam, ikviens normāls putns apklust. Pilsētas putni ir ļoti gudri un, iespējams, pilsētā jūtas labāk nekā paši pilsētnieki.

Zīdastes treļļi

Pērn Kaspars izvirzījis sev uzdevumu izpētīt tuvāko apkārtni - cik sugu iespējams apzināt Andrejsalā. Izrādās, laikā no 2008.gada 23.februāra līdz 2009.gada 23.martam var novērot 76 putnu sugas un pasugas, kuras šajā teritorijā ligzdo, caurceļo un ziemo. Vienā pašā Andrejsalā! Domās pārskaitu parasta rīdzinieka putnu pazīšanas «iztikas minimumu»: zvirbulis, kas nav baloža bērns, balodis, zīlīte, kaija (neprasiet - kura no visām), strazds (arī neprecizēsim), pīle, gulbis un tad tie trīs melnie - vārna, krauklis, kovārnis, kurus vienu dienu sanāk atšķirt, citu - atkal viss nojūk. «Pārsteidzošākais, ka vienā krūmu ņudzeklī izdevās sastap lakstīgalu,» priecājas Funts. Bet apbrīnojamākais Andrejsalā bijis uzdurties lakstīgalas dziedāšanai. Vai ir kāda putnu suga, kuru rīdzinieki nepelnīti nepazīst, lai gan bieži iznāk sastapties? «Nu to nemaz tik viegli nevar pateikt….» Kaspars stāsta, ka Rīgā ir daudz bezdelīgu, mājas čurkstu un svīru, un melno erickiņu: «Tā ir suga, kuras dabiskais biotops ir kalnu apvidi, pilsētās sāka ligzdot, kad parādījās apbūve, jo no putna uztveres nav nekādas atsķirības starp nišu klintī vai ēkas mūrī.» Retāk ligzdojot ģilicis, ligzdo arī meža pīles. Pirms dažiem gadiem viena mātīte esot pamanījusies izperēt olas pat Purvciema 7.stāva balkona puķu kastē. Rīgā sastopams arī Latvijas nacionālais putns baltā cielava. «Zīdastes ziemo Latvijā un arī Rīgā, tam ir tāds skaists melodisks trellis. Varbūt tad pie zīdastēm arī paliekam, ka rīdzinieki to nepelnīti nav pamanījuši ziemās, kaut arī ļoti skaists putns,» saka putnu pazinējs. Mājaslapā kasparsfunts.googlepages.com/andrejsalasputni lasāms Andrejsalas 76 sugu pilns saraksts. Skan kā mūzika: taigas sējas zoss, lielā gaura, jūras krauklis, lauku piekūns, lielais ķīris, austrumu kovārnis, lukstu čakstīte, sila cīrulis, cekulzīlīte, četru veidu tilbītes: upes, meža, pļavu un purva, utt.

Putni - problēma

«Man putns nav probēma, tas ir mans dzīvesveids. Ja man uzkakā, notīru un eju tālāk,» saka Kaspars. Ja kaut kas viņu traucē, tie ir sudrabkaiju ķērcieni agrā rīta stundā. Aviācija un pieminekļu aizsardzība ir tās sfēras pilsētas dzīvē, kur putni nav tikai miegu traucējoša problēma. Maz ticams, ka tā puišu brigāde, kas berza Strēlnieku pieminekļa pamatni, mājās aiziedami, uzrakstīs dzejas rindas par mašīnām, meiteni un dzeguzes balsi. Šogad janvārī līdz ar lidmašīnas piespiedu nosēšanos Hudzonas upē aktualizējās jautājums par dzinējos iekļuvušiem putniem arī Rīgas lidostā, kuras teritorija putniem ir lielā cieņā. Speciālisti putnus Rīgas lidostā pagaidām par reālu apdraudējumu gan neuzskata. Pirmoreiz putna sadursme ar lidmašīnu ar traģiskām sekām ne tikai putnam tika reģistrēta 1912.gadā ASV Kalifornijas štatā. Lai nebeigtu uz biedējošas nots, paceliet galvas un pamēģiniet ieraudzīt to dūšīgo putneli, kas spējīgs pārdziedāt Rīgu sastrēgumstundā. Mazs erickiņš gāž lielu Rīgu, vai tā?

*«Vārnas - maskavietes - mani uzmodināja» - Zemfira

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?