Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

«Vecais kareivis» uzrauj orbītā

«Pēc teorijas man jābūt pateicīgam, un es tāds droši vien esmu,» nosaka Normunds Svētiņš (50). Kad uzzinājis par saņemto IT uzņēmuma Tilde Tāļa Bērča piemiņas balvu, nemaz nav juties to pelnījis vairāk kā citi Latvijas informātikas skolotāji. Balvai Normundu pieteica kolēģi Druvas vidusskolā, kur viņš jau kopš 1989. gada ir galvenais «informatizētājs». «Man drīzāk varētu piešķirt balvu Vecais kareivis. To gan,» Normunds smejas. Iegūtie Ls 1000 tomēr noderēs ceļojumam kopā ar sievu.

Druva un bridžs

Pedagogu, kas informātiku Latvijā māca jau no šī priekšmeta parādīšanās brīža, nav daudz. 1985. gadā Normunds bija nesen beidzis universitāti un strādāja skolā Dobelē. «Nostādīja mūs visus ierindā, pateica - būs jauns priekšmets. Kurš mācīs? Pieteicos,» viņš stāsta. Pirmo datoru BK-0011 - tā saucamo beku, ar kuriem faktiski varēja mācīt tikai programmēšanu, - nebija visur, tāpēc pie Normunda tos apgūt brauca lauku bērni no visas Dobeles apkārtnes.

Attiecības kā podiņam ar vāciņu Normundam tomēr izveidojušās ar Druvas vidusskolu. Uz turieni viņu kā matemātikas un informātikas skolotāju ataicināja tās direktors, kurš pedagogu komandu formēja jau tad, kad pati skola vēl bija tikai būvprojekts. Ilgi domāt nevajadzēja, jo Druvā skolotājus gaidīja dzīvoklis, turklāt Normunds pats ir saldenieks.

Lai gan pa šiem gadiem daudzi skolu informātikas pasniedzēji pārkvalificējušies par IT firmu darbiniekiem, Normunds, pat palaikam piepelnoties citos darbos, arī meža ciršanā, tomēr uzskata, ka skolotājs - tā ir jaukākā profesija pasaulē. «Es no tās nekad negribētu šķirties. Es par to fanoju, taču nevarētu strādāt jebkurā skolā.» Normunds lepojas ar Druvā valdošo demokrātisko gaisotni un to, ka vadība atbalsta visu jauno - lai kas tas būtu. «Tāpēc mums te ir tik daudz pulciņu, skola «vārās» dienu un nakti.» Bez visa cita pats Normunds skolēniem vada bridža pulciņu, rīko turnīru Druvas dūzis, talantīgākie jaunie bridžisti brauc uz Latvijas čempionātu. Normunds ar bridžu saslimis jau sen, tāpat kā ar hokeju, ko savulaik spēlējis Brocēnu komandā Starts. Tradīcija ir arī viņa rīkotais ikgadējais laivu brauciens skolas absolventiem un skolotājiem.

Pedagogi rausta peli

Kad «bekas» skolās nomainīja mūsdienīgi datori, mainījās arī informātikas priekšmets - tas no programmēšanas pievērsās lietišķo datorprasmju pamatiem. Druvā atšķirībā no citurienes un ne bez Normunda nopelniem programmēšana nekur nepazuda, bet pārvērtās atsevišķā priekšmetā, ko tagad apgūst eksakto klašu audzēkņi. «Man jau brīžiem pāriet apetīte, jo programmēšanu pat eksaktie ne visi var pavilkt, bet direktors tur kanti - vajag!» Normunds smaida.

Cita lieta esot strādāt ar bērniem, kurus tas aizrauj - programmēšanas pulciņā, arī Jauno programmētāju skolā, ko Normunds vada tandēmā ar kolēģi «vilcēju» Ivaru Atteku un pēc kuras parauga Druvā izveidotas arī jauno ģeogrāfu, fiziķu, biologu skolas. «Man tas sagādā lielu prieku, esmu gatavs jebkuru, kas izrāda kaut mazāko interesi par programmēšanu, ķert ciet,» Normunds saka. Viņa audzēkņi no informātikas olimpiādēm ved medaļas un, sākot studēt, Jauno programmētāju skolā māca savus pēctečus. «Mēdz uzskatīt, ka skolēnu nevar dabūt baigi labo, ja tu pats neesi izcils. Mēs pierādām pretējo - skolēns var izaugt līdz pasaules līmenim, pat ja skolotājs līdz tam aizsniegties nespēj. Vajag tikai ierādīt, bīdīt, uzraut tajā orbītā.» Normunds gan stāsta, ka savākt un izaudzināt jaunos programmētājus kļūst grūtāk, sevišķi provincē. Daudz citu vilinājumu.

Normunds arī uztur visu skolas datortīklu, kas prasa daudz laika, un apmāca citus pedagogus jaunajās tehnoloģijās. To viņš piešāvies darīt ar lielu mieru un mīlestību - lai nav pretestības. Populārs bijis arī savulaik viņa rīkotais konkurss Parausti peli! Saldus novada skolotājiem - sacensības informātikā ar šova un ļembasta elementiem.

Neieskriet grāvī

Druvas vidusskola ar modernajām tehnoloģijām ir labi apgādāta, Normunds atzīst, lai gan vēl kaļ plānus par mobilo datorklasi un balsošanas pultīm, ar ko skolēni varētu vērtēt klasesbiedru prezentācijas, bet skolotāji - balsot sapulcēs. Pedagogi Druvā no tehnikas nebaidās. Par to liecina kaut vai tas, ka viņi Normundam prasot vairāk projektoru. «Ir testi, kas rāda - ja stundās tiek izmantoti moderni tehnoloģiskie līdzekļi, bērniem zināšanu līmenis ir augstāks. Bet man bail ieskriet otrā grāvī - vai visi priekšmeti jāpadara par prezentāciju? Vai bērns ir aktīvs vai tikai skatās «kino»? Tehniku skolās noteikti vajag, bet vajag arī skolotāju, kas to grib un prot pareizi izmantot. Visu izšķir kadri - par to esmu simtprocentīgi pārliecināts!» Normunds saka un slavē pieeju, kādu mācīšanas un tehnoloģiju izmantojuma ziņā īsteno Iespējamās misijas jaunie pedagogi. Taču, kamēr visās skolās skolotājiem nebūs šādas pozitīvas konkurences, tikmēr būs kā šobrīd, kad, piemēram, interaktīvās tāfeles netiek nodarbinātas pietiekami.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?