Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Vecāku dotību trūkuma dēļ aizvien biežāk cieš bērni

Neprasme rūpēties par bērnu - pabarot, pareizi apģērbt un rūpēties par viņa veselību un labklājību - ir problēma, ar kuru aizvien biežāk saskaras sociālo pakalpojumu sniedzēji. Tas ir arī viens no iemesliem, kāpēc tik daudz bērnu atrodas ārpusģimeņu aprūpē. Rīgā vien šā gada janvārī ārpusģimenes aprūpē atradās 1952 bērni, liecina Rīgas domes Labklājības departamenta dati. Lai gan ir veidi, kā palīdzēt šīm ģimenēm vajadzīgās prasmes apgūt un tādējādi nešķirt ģimeni, tomēr šo palīdzību nereti noraida.

Parādās smagāki gadījumi

Aizvien vairāk Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) redzeslokā nonāk smagi gadījumi, kur bērns cietis ir tieši vecāku nevērības dēļ. VBTAI Bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktore Inga Millere paskaidroja - tiek ziņots par gadījumiem, ka neviens par bērnu nerūpējas, viņš netiek vests ārā, ziņo par rupju izturēšanos un fizisku vardarbību. Nereti šādas izturēšanās dēļ bērni nonāk pat slimnīcā. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas valdes locekle Zane Straume norādīja, ka nesen slimnīcā nonācis zīdainis ar smagu pārkaršanu, bet vecāki pat nav zinājuši, ka rīkojušies nepareizi. Ar līdzīgām situācijām saskaras arī citas institūcijas un krīzes centri. Piemēram, Latvijas SOS bērnu ciematu asociācijas direktore Ilze Paleja pastāstīja, ka pēdējos gados pamatproblēmas, kuru dēļ organizācijā nonāk bērni, ir fiziska un seksuāla vardarbība, kuras pamatā visbiežāk ir vecāku alkoholisms, līdz ar to bērns tiek atstāts novārtā.

Palīdzību nepieņem

Lai situāciju uzlabotu, Rīgā kopš 2010. gada ir pieejams ģimenes asistenta pakalpojums. Rīgas Sociālā dienesta vadītājs Ervins Alksnis Dienai paskaidroja, ka tā galvenais uzdevums ir palīdzēt konkrētajai ģimenei attīstīt visas nepieciešamās prasmes gan ikdienai, gan bērna aprūpei. Kopumā dienestā šobrīd ir 4000 izskatāmu ar bērniem un ģimenēm saistītu lietu. Un pārsvarā tās ir saistītas gan ar fizisku, gan emocionālu bērnu pamešanu novārtā. Savukārt iemesls nevērīgai attieksmei pret bērnu bieži vien ir tas, ka vecāki paši bērnībā nav saņēmuši kvalitatīvu aprūpi un līdz ar to viņiem fiziski nav šādu prasmju, norādīja E. Alksnis.

Pērn ģimenes asistenta pakalpojumu kopumā izmantojušas 102 ģimenes, savukārt šogad pirmajā pusgadā jau 84 ģimenes. Tam pašvaldība šogad atvēlējusi 55 119 eiro. Tomēr lielākā problēma ir ģimenes pierunāt saņemt palīdzību. Piemēram, dienesta redzeslokā nonākusi ģimene ar bērnu, kurā vīrs sitis sievu. Lai gan sievietei un bērnam piedāvāta palīdzība, tomēr māte apgalvojusi, ka viss ir kārtībā, jo vīrietis sitot tikai viņu. E. Alksnis gan norādīja, ka sociālā darbinieka uzdevums ir pārliecināt ģimeni pieņemt palīdzību, tomēr visam ir sava robeža - ja ģimene nav gatava uzlabot apstākļus, dienests nevar pieļaut bērna atrašanos šādā vidē.

Nav valsts atbalsta

Lai uzlabotu situāciju un samazinātu gadījumu skaitu, kad bērni nonāk ārpusģimenes aprūpē, valsts budžetā ir jāparedz finansējums ģimeņu problemātikas risināšanai. Šādu risinājumu redz Rīgas domes Sociālās pārvaldes priekšnieks Mārtiņš Moors. Pēc viņa teiktā, pašvaldības dara visu iespējamo, lai palīdzētu ģimenēm ar bērniem, tomēr spētu darīt daudz vairāk - ar valsts atbalstu. Šāda situācija arī veicinājusi nevienlīdzību dažādās pašvaldībās. Piemēram, Rīgā pašvaldība spēj nodrošināt sociālo darbinieku pašvaldības slimnīcās, kā arī Rīgas skolās, savukārt citur tas nav iespējams.

Finansējuma nepieciešamību Dienai uzsver arī Rīgas domes Labklājības departamenta direktore Irēna Kondrāte. Viņa paskaidroja, ka šobrīd tas jau ir pašvaldības izmisuma kliedziens. Būtiski būtu atbalstīt speciālas programmas, kas ir saistītas ar dzīves prasmju uzlabošanu ģimenēm, jo mūsdienās cilvēki vairs neprot elementāras lietas, piemēram, rūpēties par bērnu. Līdz ar to nepieciešamas ir reālas programmas, kurās sniegt kompleksu atbalstu ģimenēm ar bērniem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?