Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Vēl aizvakar zvanīja savējiem

Nevaru runāt, esmu pie cietušās ģimenes, - telefona klausulē saka Nacionālo bruņoto spēku (NBS) kapelāns Elmārs Pļaviņš. Fonā atskan skaļas, izmisīgas sievietes raudas. Vēlāk noskaidrojas, ka kapelāns tobrīd atradies pie piektdien agri no rīta Afganistānā bojā gājušā seržanta Voldemāra Anševica (31) ģimenes. Raudāja viņa sieva Ieva. Voldžam, kā karavīru sauca kolēģi, mājās palika arī meitiņa.

Savu tuvāko cilvēku vakar zaudēja arī dižkareivja Andreja Merkuševa (29) sieva un divi bērni. «Ģimenēm šobrīd ir vissmagāk. Sievām bija savi plāni. Dēļ saviem vīriem viņas dzīvoja,» skaidro kapelāns E.Pļaviņš.

Zīmīga šī piektdiena bija arī pašam kapelānam. Pēc traģiskās ziņas pavēstīšanas ģimenēm viņš steidzās uz Valsts prezidenta pili, kur no Valda Zatlera rokām saņēma V šķiras Viestura ordeni par pašaizliedzīgu darbu bruņotajos spēkos.

Nemiernieku uzbrukumā Afganistānā smagus apdegumus guva arī feldšere Solvita Levāne. Viņa nogādāta kādā Afganistānas slimnīcā, bet tuvākajā laikā ievainoto plānots pārvest ārstēties uz Eiropu. Bruņoto spēku preses dienests ziņo, ka vēl viens Latvijas karavīrs guvis vieglus ievainojumus.

Kunāras provincē, kur piektdien trijos no rīta pēc Latvijas laika notika uzbrukums, Latvijas karavīri kopā ar amerikāņiem apmācīja vietējo Afganistānas armiju. Šī province ir viens no bīstamākajiem Afganistānas reģioniem, jo robežojas ar Pakistānu, no kurienes islāma kaujinieki var saņemt palīdzību.

Uzbrukumā bojā gāja arī trīs ASV un trīs Afganistānās nacionālās armijas karavīri. Vēl trīs afgāņu karavīri ievainoti.

«Agrāk biežāk šāva, tagad mazāk,» kūpošu cigareti rokās turēdams, ar smaidu sejā kamerai stāsta bojā gājušais Voldemārs Anševics. Šos kadrus vēl pirms divām nedēļām nofilmējis kapelāns E.Pļaviņš, kad viesojās pie mūsu karavīriem liktenīgajā novērošanas postenī Kunārā. «Voldža vēl aizvakar zvanīja savējiem. Puiši paši teica: mēs zinām, uz ko ejam,» stāsta kapelāns. Viņš pēc traģēdijas sazvanījies ar pārējiem karavīriem, kuri apgalvojuši, ka jūtas labi un lūguši nomierināt tuviniekus.

Līdzjūtību bojā gājušo tuviniekiem izteikušas Latvijas augstākās amatpersonas. «Neskatoties uz šo traģisko zaudējumu, kopā ar sabiedrotajiem mums jāturpina cīnīties pret Taleban nemierniekiem,» uzsver aizsardzības ministrs Imants Lieģis.

Patlaban Afganistānā par drošību rūpējas 162 Latvijas karavīri, kas pamatā izvietoti Kabulā, Meimenē un Mazarišarifā. Šīs provinces tiek uzskatītas par mazāk bīstamām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Nedroša valsts

Drošības stāvoklis Afganistānā pēdējā laikā ir pasliktinājies, jo Taliban rīko arvien jaunus uzbrukumus. NATO komandieri prognozē, ka Afganistānā gaidāma «asiņaina vasara»
Taliban draud pastiprināt ofensīvu pret Afganistānas valdību un starptautiskās koalīcijas spēkiem. Vardarbības pieaugums gaidāms pirms Afganistānas prezidenta vēlēšanām augustā
ASV karaspēks jau 2001.gadā gāza Taliban režīmu, bet islāma kaujinieki turpina pretošanos. Šogad pirmajos trīs mēnešos uzbrukumu skaits bija par 73% lielāks nekā pirms gada
ASV un citas valstis plāno sūtīt papildspēkus uz Afganistānas dienvidiem, kur vērojama lielākā Taliban aktivitāte.

Kritušie

Latvijas karaspēks starptautiskajās misijās Irākā un Afganistānā kopumā zaudējis sešus karavīrus. Irākā gāja bojā virsleitnants Olafs Baumanis (2004.g. jūnijā), kā arī dižkareivji Gints Bleija un Vitālijs Vasiļjevs (2006.g.decembrī). Afganistānā pagājušā gada augustā krita dižkareivis Edgars Ozoliņš.
Afganistānā kopš militāro operāciju sākuma 2001.gadā gājuši bojā vairāk nekā 1140 starptautiskās koalīcijas karavīru. Visvairāk kritušo bijis ASV (682), Lielbritānijai (153) un Kanādai (118).

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?