Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Vēl diskutēs par LTV valdi

Latvijas Televīzijas valdes pilnvaras beidzas šā gada martā, un Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP) būtu jāsāk gatavoties konkursa izsludināšanai. Tomēr vēl nav pabeigtas diskusijas par valdes locekļu skaita iespējamu samazināšanu, kā arī pastāv versija, ka esošās valdes pilnvaras varētu pagarināt vismaz uz gadu.

Apspriežams viedoklis

NEPLP priekšsēdētājas vietniece Dace Ķezbere, kura atbild par Latvijas TV uzraudzību, Dienai atzina, ka ar juristiem vēl jānoskaidro nianses. Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums nosaka, ka sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu valžu locekļus izrauga atklāta konkursa kārtībā. Taču Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likums pieļauj iespēju valdes pilnvaras pagarināt. D. Ķezbere norāda, ka Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē izskatītās Mediju politikas pamatnostādnes 2016.-2020. gadam paredz izveidot divas atsevišķas padomes - vienu kā regulatoru un otru sabiedrisko mediju uzraudzībai. Tādējādi var izveidoties situācija, ka jaunā padome saredz citu sabiedrisko mediju pārvaldes modeli un izsludina jaunu konkursu. «Ir daudz jautājumu. Divu nedēļu laikā jāsaprot stratēģiskie punkti, kā tālāk virzīties,» izteicās D. Ķezbere. Savukārt NEPLP priekšsēdētāja Aija Dulevska Dienai atzina, ka padome nav diskutējusi par LTV valdes termiņa pagarināšanu, un pieļāva, ka «tas ir viedoklis, kas, iespējams, apspriežams». Pašlaik NEPLP priekšsēdētāja uzskata, ka konkurss ir jārīko paredzētajā laikā. A. Dulevska arī norādīja, ka mediju politikas pamatdokumentu pieņemšana ir saistīta ar kopējiem politiskajiem procesiem valstī, kas norit gausi. Gan NEPLP, gan Kultūras ministrijai esot idejas, kā pārveidot NEPLP darbību, taču pašlaik jāgaida, kad izveidosies jaunā valdība, un tad jautājuma virzība varētu atsākties. «Liekas šaubīgi, vai paspēs līdz nākamā gada 2. februārim,» teica A. Dulevska, minot datumu, kad lielākajai daļai - četriem no pieciem NEPLP locekļiem - beidzas pilnvaras.

Nesen NEPLP sastāvā ar tiesas spriedumu atjaunotais NEPLP loceklis, bijušais priekšsēdētājs Ainārs Dimants, kurš savulaik atbalstīja esošās Latvijas TV valdes iecelšanu, Dienai rakstiski norādīja: «Tā kā padomes izvirzītie šīs valdes mērķi ir sasniegti un LTV no margināla stāvokļa ir atguvusies par spēcīgu, modernu un profesionālu vienīgo Latvijas nacionālo un sabiedrisko televīziju visās šim mediju tipam atbilstošajās izpausmēs, šāda attīstība jāturpina, tādēļ uzskatu, ka jāturpina darbs arī šai valdei. Tā ir sevi veiksmīgi apliecinājusi darbos.»

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne (NA) uzskata, ka skaidrībai par iespējamo divu padomju izveidošanu jābūt līdz šā gada beigām, un sola savu iespēju robežās to sekmēt. Tomēr jau minētās Mediju politikas pamatnostādnes pieņem Ministru kabinets. I. Laizāne atgādināja, ka šis dokuments paredz arī sabiedrisko raidorganizāciju iziešanu no reklāmas tirgus, kas prasīs papildu finanšu līdzekļu piešķiršanu. Tas, kā NEPLP organizē jaunas LTV valdes vēlēšanas, ir pašas padomes kompetencē, norādīja I. Laizāne.

Padomē arī diskutēts par Latvijas TV valdes iespējamo samazināšanu no trim uz diviem locekļiem, atsakoties no valdes locekļa finanšu jautājumos. Šādu soli varētu nākties spert, jo LTV budžetā nav plānota valdes locekļu algu paaugstināšana, bet tā jāveic saskaņā ar grozījumiem Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā. D. Ķezbere šādu risinājumu atbalsta un piebilst, ka tas esot viņas personiskais viedoklis. A. Dulevskai šaubas raisa tas, ka divu cilvēku valdē priekšsēdētājam ir divas balsis un otrs valdes loceklis faktiski nevar panākt savu priekšlikumu īstenošanu. Vaicāta, vai likumā noteiktā algu paaugstināšana neietekmēs arī Latvijas Radio valdes locekļu skaitu, A. Dulevska atzina, ka par to vēl nav runāts, jo likums tikko ir stājies spēkā.

LTV darbības gada izvērtējumu NEPLP plāno februārī, kad būs zināms, kā pabeigts iepriekšējais gads, jo LTV pārskats jāiesniedz līdz 20. janvārim. Vēl viens jautājums Latvijas TV valdes darbības izvērtējuma kontekstā ir situācija pagājušajā gadā, kad Latvijas TV izdevumi pārsniedza ieņēmumus par aptuveni 3,5 miljoniem eiro. D. Ķezbere Dienai atgādināja, ka LTV valde ir darbojusies NEPLP apstiprināta budžeta ietvaros. Neoficiāli izskanējis, ka šogad LTV nāksies atteikties no vairākiem raidījumiem. Šīs nedēļas beigās LTV iesniegs NEPLP šā gada budžetu, kura pirmā puse būs izstrādāta detalizēti. Otrā pusgada budžeta plānu izskatīt un apstiprināt plānots jūnija beigās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?