Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Vēl gan negrasās padoties

Pasaulē kopumā ēku apkurei, precīzāk - apkurei, ventilācijai un dzesēšanai, tiek novirzīti aptuveni 35% no visa energoresursu patēriņa, atklāj Cross Border Bioenergy pētījums par mazajām apkures sistēmām Eiropā. 75% no šiem resursiem (jeb aptuveni 26,5% visu energoresursu) tiek izmantoti tieši apkurei jeb telpu un ūdens sildīšanai.

Eiropā visas apkures daļa kopējā energoresursu patēriņā ir augstāka nekā vidēji pasaulē - 48% (20% resursu Eiropā tiek patērēti elektrības ražošanai, 32% - transportam), uzskata Cross Border Bioenergy.

Mājsaimniecību izvēle

Lielākais apkures pakalpojumu izmantotājs Eiropas valstīs ir dzīvojamais sektors, kura daļa ir 46,7% no visa apkures patēriņa, pārsniedzot gan rūpniecības (31%), gan pakalpojumu (20,8%) sektoru, rāda Eurostat dati.

Tā kā tieši mājokļi ir lielākais apkures tirgus, galvenokārt no to īpašnieku lēmuma, kādus resursus izvēlēties apkures nodrošināšanai, atkarīga valstu spēja īstenot to izvirzītos energopolitikas mērķus. Nav mazsvarīgi, ka lielākā daļa cilvēku mēdz izmantot privāto pieredzi arī uzņēmējdarbībā, nevis otrādi un vairumā gadījumu savos uzņēmumos, birojos un veikalos izmanto zināmus un mājās pārbaudītus risinājumus arī apkures jomā.

Gāzes patēriņš

Lai arī dažādos paziņojumos regulāri tiek uzsvērts, ka Eiropas Savienības (ES) apkures tirgū samazinās gāzes daļa un palielinās atjaunojamo resursu daļa, aizvien vairāk analītiķu pievērš uzmanību tam, ka gāzes daļas kritums apkurē ir gandrīz apstājies.

Global Industry Analysts (GIA) eksperti jau prognozē atgriešanos pie gāzes daļas palielināšanās, norādot - gāzes cena un jaunākās paaudzes apkures katli nodrošina patērētājiem pieņemamāko attiecību starp izmaksām un ekoloģiskajām prasībām. Nosliekšanās par labu gāzes apkurei, pēc GIA domām, vērojama arī globālā mērogā - pateicoties tā dēvētajai slānekļa revolūcijai, kā arī zemajām naftas cenām, kam bieži ir piesaistītas gāzes cenas. Gāzes pievilcību palielina arī jaunākās paaudzes apkures katli jeb tā dēvētie kondensācijas katli. Pēdējie ļauj apsildei izmantot arī ūdens tvaikus, kas parasti aizplūst skurstenī. Šajā variantā ūdens tvaiki kondensējas iekārtā un siltums paliek sistēmā, tādējādi ievērojami paaugstinot katla efektivitāti.

Cita nozares priekšrocība ir gāzes apkures katlu salīdzinošais ērtums un vienkāršība lietošanā, kā arī tas, ka šāds apkures veids tiek izmantots jau vairāk nekā gadsimtu un šajā laikā izstrādāta virkne risinājumu visdažādākajiem gadījumiem un telpām - sākot ar dzīvokļiem un ģimeņu mājām, beidzot ar industriālajiem objektiem.

Turklāt jāņem vērā, ka zemās izejvielu cenas ir strauji samazinājušas gan patērētāju interesi par pilnībā atjaunojamiem resursiem un ekoloģiskiem risinājumiem, gan investoru vēlmi piedalīties šādu risinājumu izstrādē un ieviešanā to dārdzības dēļ. Tā kā gāzes izmantošana ir viens no videi draudzīgākajiem fosilajiem energoresursiem, šādā situācijā pret to iebildumu ir vismazāk.

Vācijas pieredze

Interesanta šajā ziņā ir Vācijas statistika. Kā liecina valsts Federālās ekonomikas un enerģētikas ministrijas informācija, dabasgāzi apkurei 2014. gadā Vācijā izvēlējās gandrīz puse jaunuzbūvēto māju (ne tikai mājokļu, bet māju kopumā) īpašnieku - gāzes apkures katli tika uzstādīti 49,8% gadījumu. 21,5% jauno māju saimnieku priekšroku deva centralizētiem siltumtīkliem, kuros galvenokārt tiek izmantota gāze vai ogles, 19,9% izvēlējās siltumsūkņus. Aptuveni 6% gadījumu tika izvēlēta malkas vai granulu apkure; pēdējo vietu šajā sarakstā ieņem degvielas apkures katli. Salīdzinot ar desmit gadu senu pagātni - 2004. gadu -, jaunajās mājās ir ievērojami palielinājusies centralizēto siltumtīklu un siltumsūkņu un samazinājusies degvielas apkures katlu izmantošana.

Vācijā pagājušajā gadā tika izsniegtas atļaujas tikai desmit tūkstošu jaunu māju būvniecībai; kopējais māju skaits valstī ir 38,4 miljoni. Atbilstoši statistikai 26,8% visu māju tiek izmantoti gāzes apkures katli. Pirms 20 gadiem šis rādītājs bija 34%, tomēr pēdējos gados gāzes apkures katlu daļa Vācijas mājokļos pārstājusi samazināties. Vienlaikus gāzes katlu vidējais vecums Vācijā ir 17,6 gadi, lai gan tradicionāli tiek uzskatīts, ka tie morāli un fiziski noveco 10-15 gados.

Lai stimulētu iedzīvotājus pāriet uz efektīvāku apkuri, šogad Vācijā sāka darboties divas programmas. Vienas programmas ietvaros kopš 1. augusta tiek segti 10% no jaunākās paaudzes gāzes vai degvielas apkures katlu iegādes un uzstādīšanas izdevumiem, savukārt otrā, kas darbojas kopš 1. aprīļa, - piešķirts valsts līdzfinansējums saules bateriju, ģeotermālo sūkņu un granulu apkures katlu iegādei un uzstādīšanai. Lai gan akcents acīmredzami likts uz atjaunojamiem resursiem, tiek prognozēts liels pieprasījums arī pēc gāzes apkures katliem.

Globālās prognozes

Autoritatīvie apkures nozares analītiķi - Lielbritānijas tirgus izpētes aģentūra Building Services Research and Information Association (BSRIA) - paredz pieprasījuma pēc mājsaimniecībām paredzētiem gāzes apkures katliem pieaugumu gan Eiropā, gan globālā mērogā. Atbilstoši BSRIA aplēsēm - 2012. gadā ES valstīs tika pārdoti apmēram 4,5 miljoni gāzes un degvielas apkures katlu, savukārt 2017. gadā šis rādītājs sasniegs jau piecus miljonus, turklāt degvielas katlu daļa pārdošanas apjomā vērtējama kā nebūtiska. Pārdoto kondensācijas katlu daļa ES pieaugs no 70 līdz 92%, prognozē BSRIA. Jāpiebilst, ka lielākais abu minēto veidu apkures katlu tirgus Eiropā, pēc BSRIA datiem, ir tieši Lielbritānija, otrajā vietā ierindojas Itālija. Trešo un ceturto vietu dala Francija un Vācija, tām seko Nīderlande.

Ievērojami lielāks kāpums gaidāms pārējā pasaulē, kur mājsaimniecībām paredzēto gāzes un degvielas apkures katlu pārdošanas apjomi pieaugs no 3,4 miljoniem vienību 2012. gadā līdz 5,9 miljoniem 2017. gadā, turklāt kondensācijas katlu daļa pārējā pasaulē pieaugs nenozīmīgi - no 12 līdz 15%.

Tiek pieļauts, ka lielāko daļu pieprasījuma nodrošinās Ķīnas, ASV, Krievijas un Dienvidkorejas tirgi.

Jāsecina, ka gāzes apkures katlu ražotājiem un tirgotājiem pagaidām nav iemeslu satraukumam par nozares norietu un joprojām ir gaidāms iespaidīgs pieprasījums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Apkure

Lielāko daļu apkures Eiropā nodrošina gāzes izmantošana: 40,2%
Otrajā vietā ierindojas cietais fosilais kurināmais, pamatā ogles: 28,5%
Trešajā vietā ir atjaunojamie energoresursi: 20,5%
Pēc tam nafta un naftas produkti: 4,4%
Apkurei tiek izmantoti arī neatjaunojamie atkritumi: 3,9%
Nelielos apjomos apkurei Eiropā tiek izmantota arī elektroenerģija
Avots: Eurostat

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?