Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Vēl labāk nekā pieci lati pie algas!

Otro gadu pēc kārtas Draudzīgā aicinājuma skolu reitinga labākās mācību iestādes noteiktas, balstoties uz 12. klašu skolēnu centralizēto eksāmenu rezultātiem. Patlaban šis reitings tiek uzskatīts par objektīvāko no visiem, jo tas balstās uz eksāmenu, nevis olimpiāžu rezultātiem. Turklāt skolas tajā tiek dalītas četrās kategorijās - ģimnāzijas, pilsētu un lauku skolas, kā arī specializētās vidusskolas. Tomēr neatkarīgi no izvēlētās metodikas līdz šim nevienam nav izdevies pārspēt Rīgas Valsts 1. ģimnāziju, kura skolu kopvērtējumā ieņēma pirmo vietu arī šogad.

Draudzīgā aicinājuma skolu reitinga dibinātājam Jānim Endelem pirms dažiem gadiem radās ideja noteikt labākās skolas, balstoties uz to sasniegumiem centralizētajos eksāmenos, tādēļ, ka, viņaprāt, tā bijusi vienīgā objektīvā datubāze. Pirms tam Draudzīgā aicinājuma fonds savā skolu reitingā balstījās uz sasniegumiem skolēnu olimpiādēs. Lai gan pašreizējā metodika J. Endelem šķiet daudz objektīvāka, viņš ar savu reitingu tomēr neuzdrošinās pretendēt uz absolūto arī šobrīd.

Rīgas 64. vidusskolas direktore Dace Lāce, kuras vadītā mācību iestāde bija labākā pilsētu vidusskolu kategorijā pērn un šogad, reitingu atzīst par gana taisnīgu. «Līdz šīm nekas labāks nav bijis. Iepriekš mēs sacentāmies pēc olimpiādēm, bet ne vienmēr gadījās bērni, kuri piedalās olimpiādēs. Šeit tomēr tiek ņemts vērā gala produkts, ko mēs no vidusskolas izlaižam,» viņa pauž. Tāpat direktore uzteic, ka šajā reitingā ģimnāzijas tiek atdalītas no «parastajām» skolām, jo Valsts 1. ģimnāziju vērtēt kopā ar vidusskolām esot tāpat, kā profesionālam teātrim sacensties ar amatieriem. D. Lāce stāsta, ka augsta vieta reitingā ceļot gan skolotāju pašapziņu, gan skolas vārdu: «Pagājušajā gadā, kad mēs saņēmām galveno balvu [pilsētu vidusskolu kategorijā], bija jūtams lielāks pirmklasnieku pieplūdums. Arī skolotājiem bija tāds pacēlums. Tas ir gandrīz vēl labāk, nekā pie algas pielikt piecus latus!»

Kategorijā Izaugsme 2012 lielāko izrāvienu šogad parādīja Tilžas vidusskola, kas vienlaikus lauku vidusskolu sacīkstē ieņem trešo vietu. Skolas direktora vietniece Ilze Slišāne stāsta, ka šis izrāviens ir 10 skolēnu nopelns - tieši tik daudz jauniešu pērn absolvēja Tilžas vidusskolu. Pērnā gada vidusskolas absolventi parādījuši augstākus rezultātus teju visos centralizētajos eksāmenos, izņemot angļu valodu.

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis Draudzīgā aicinājuma reitingu atzīst par «labāko, kas mums šobrīd ir». Tas esot līdz brīdim, kad ar savu kvalitātes monitoringu startēs ministrija. «Mēs nevērtējam mācību procesu tikai no centralizētajiem eksāmeniem, jo tie nevar parādīt bērnu un jauniešu progresu. Viņi nevar parādīt, ka ir ļoti labas skolas, kas skolēnus vienkārši izvelk un motivē. Motivācija no mācību procesa viedokļa ir ļoti svarīga, bet to nav tik vienkārši nodemonstrēt,» atzīst ministrs. Vaicāts, vai izglītības kvalitātes monitoringa sistēma, kura atbilstoši ministrijas reformu plāniem ir jāizstrādā līdz 2014. gadam, spēs izmērīt arī skolēnu motivāciju, ministrs atbild, ka pie tā tikšot strādāts.

Salīdzinot šā un pērnā gada reitingu rezultātus, redzams, ka ģimnāziju kategorijas pirmajā desmitniekā lielas pārmaiņas nav notikušas - savas pozīcijas zaudējušas Madonas un Viļakas Valsts ģimnāzijas, kuru vietas ieņem Draudzīgā aicinājuma Cēsu Valsts ģimnāzija un Rīgas Angļu ģimnāzija. Pārējās kategorijās mainība bijusi lielāka, vietu pirmajā desmitniekā spējusi saglabāt puse no pērnā gada pirmrindniecēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Pirmo vietu ieguvēji

Ģimnāziju kategorija
Rīgas Valsts 1. ģimnāzija
Pilsētu vidusskolas
Rīgas 64. vidusskola
Lauku vidusskolas
Bērzpils vidusskola
Specializētās vidusskolas
Emīla Dārziņa mūzikas vidusskola

Visi rezultāti pieejami www.draudzigaisaicinajums.lv

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?