Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Venecuēla dusmojas par ASV spēkiem Kolumbijā

Dienvidamerikas kaimiņvalstu Kolumbijas un Venecuēlas attiecības šajā nedēļā līdzinās vētrainām mīlnieku kaislībām tik populārajos šā reģiona televīzijas seriālos. Venecuēlas ekspresīvais prezidents Ugo Čavess paziņojis, ka atsauc vēstnieku no Bogotas un iesaldē diplomātiskās attiecības ar Kolumbiju. Tā ir atbilde Kolumbijas šonedēļ izplatītajam paziņojumam, ka pie Kolumbijas revolucionāro bruņoto spēku (FARC) kaujiniekiem atrasts bruņojums, ko savulaik no Zviedrijas iepirkusi Venecuēla.

U.Čavess uzskata, ka pie kaimiņu saspīlētajām attiecībām vainojamas ASV, kuras nākamajā mēnesī paredzējušas parakstīt vienošanos ar Kolumbiju par savu karavīru skaita palielināšanu šajā valstī.

Draud pārtraukt importu

«Esmu pavēlējis atsaukt mūsu vēstnieku no Bogotas,» U.Čavess sacīja televīzijas tiešraidē demonstrētajā valdības sēdē. «Mēs iesaldēsim attiecības ar Kolumbiju.» Viņš arī draudēja pārtraukt importu no Kolumbijas, kas veido aptuveni trešo daļu no Venecuēlas tirdzniecības, un iepirkt preces no Brazīlijas vai Ekvadoras.

Venecuēla no kaimiņvalsts iepērk galvenokārt piena un citus pārtikas produktus, kas periodiski kļūst par deficītu U.Čavesa valdības ieviestās cenu kontroles dēļ, raksta AP. «Mēs to visu varam dabūt no jebkuras citas valsts,» pārliecināts ir U.Čavess.

Venecuēlas neapmierinātību izraisījis Kolumbijas pirmdienas paziņojums, ka armijas reida laikā FARC nometnē atrastas prettanku raķetes, ko astoņdesmitajos gados Zviedrija pārdevusi Venecuēlai. U.Čavess šīs apsūdzības uzskata par bezatbildīgām, jo, viņaprāt, neesot nekādu pierādījumu, ka ieroči nākuši no Venecuēlas.

Kolumbijas Ārlietu ministrija paziņojusi, ka valsts prezidents Alvaro Uribe un ārlietu ministrs Haime Bermudess ir izbraukuši no valsts, tādēļ līdz viņu atgriešanās brīdim oficiāli komentāri par Venecuēlas lēmumu netiks sniegti.

Bailes no Amerikas

Tomēr Venecuēlas un Kolumbijas strīdu cēlonis ir Bogotas lēmums atļaut amerikāņiem izmantot piecas tās teritorijā esošas karabāzes. Šis solis ļoti saniknojis Venecuēlas karstasinīgo prezidentu, kurš vienmēr centies mazināt ASV ietekmi reģionā.

Nav līdzējuši Kolumbijas argumenti, ka amerikāņu karavīru kontingenta palielināšana paredzēta, lai cīnītos pret aizvien pieaugošo narkotiku tirdzniecību. Bogota apgalvo, ka Kolumbijā izvietoto amerikāņu skaits nepārsniegs 1400.

U.Čavess gan ir citās domās, jo uzskata, ka ASV militāristu klātbūtne rada apdraudējumu Venecuēlas nacionālajai drošībai. Viņš sacīja, ka Vašingtona vēlas padarīt Kolumbiju par «Latīņamerikas Izraēlu», bet «jeņķu bruņotie spēki plāno iebrukt Venecuēlā».

Abu Dienvidamerikas valstu attiecības pēdējos gados atradušās periodiskā saspīlējumā. Pagājušajā gadā Venecuēla pie Kolumbijas robežas izvietoja karaspēku un atsauca vēstnieku no Bogotas pēc tam, kad Kolumbijas bruņotie spēki veica iebrukumu FARC nemiernieku nometnē Ekvadoras teritorijā, kur tika atrasti dokumenti, kas pierāda, ka Venecuēla finansiāli atbalstījusi dumpiniekus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?