Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Venecuēla zaudē XXI gadsimta sociālistu Čavesu

Pašpasludinātā XXI gadsimta sociālista un revolucionāra Venecuēlas prezidenta Ugo Čavesa nāve raisījusi neskaidrību par nākotni ar naftas rezervēm bagātākajā pasaules valstī un virknē Latīņamerikas valstu, kuru ekonomiskā labklājība pēdējos gados lielā mērā ir bijusi atkarīga no Venecuēlas dāsnuma.

Miljoniem cilvēku Venecuēlā un citās reģiona valstīs trešdien sēroja par 58 gadus veco politiķi, kurš nomira otrdien pēc divus gadus ilgušas cīņas ar vēzi. Daudziem latīņamerikāņiem viņš bija kļuvis par «svētā kārtā» ieceltā revolucionāra Ernesto Če Gevaras un Kubas bijušā prezidenta Fidela Kastro ideju mantinieku, kas cīnās pret ASV «imperiālismu» un «oligarhiem» jeb bagātniekiem.

Par ekspresīvā Venecuēlas prezidenta aiziešanu bēdājas arī tādās valstīs kā Irāna, Ziemeļkoreja, Sīrija, Krievija un Baltkrievija, kuru diktatoriskajiem un autoritārajiem vadītājiem un U. Čavesam bija izveidojušās siltas jūtas, kam pamatā bija naids pret ASV «pārmērīgo» globālo ietekmi.

Bēres kā Evai Peronai

U. Čavess pie varas atradās 14 gadu. Pēdējoreiz uz jaunu sešu gadu ilgu termiņu (jau ceturto) viņu ievēlēja pagājušā gada oktobrī. Viņš startēja vēlēšanās, neskatoties uz sarežģīto veselības stāvokli, kura dēļ jau kopš 2011. gada nebija spējīgs pilnvērtīgi vadīt valsti, lai gan centās to darīt arī tad, kad bija aizbraucis uz kārtējo operāciju vai ķīmijterapijas kursu Kubā.

Beidzamo reizi uz «brīvības salu» U. Čavess devās decembrī, kad viņam tika veikta jau trešā operācija. Pirms dažām nedēļām Venecuēlas mediji informēja par Comandante jeb vadoņa atgriešanos dzimtenē, lai turpinātu ārstēt elpceļu iekaisumu. Venecuēlas valdība pat neslēpa, ka līdera stāvoklis ir smags, un aicināja tautu lūgt Dievu par viņu.

Ziņu par U. Čavesa nāvi otrdienas vakarā televīzijas tiešraidē apstiprināja Venecuēlas viceprezidents Nikolass Maduro, kurš vēl dažas stundas iepriekš paziņoja, ka «imperiālistu sazvērnieki» ir izraisījuši prezidenta saslimšanu ar vēzi.

Trešdien Venecuēlā tika izsludinātas nedēļu ilgas sēras, bet piektdien ir paredzētas U. Čavesa bēres, uz kurām ieradīsies daudzi pasaule valstu līderi. Atvadīties vēlēsies arī simtiem tūkstošiem venecuēliešu, kuri U. Čavesu sauc par tēvu. «Čavesa bēres varēs sacensties ar Argentīnas bijušās pirmās lēdijas Evas Peronas bērēm,» uzskata Venecuēlas eksperts profesors Daniels Helingers no Vebsteras Universitātes ASV.

Nabadzīgo aizgādnis

Nabadzīgā daudzbērnu ģimenē uzaugušais un militāru izglītību ieguvušais U. Čavess pirmo reizi politisko varu centās iegūt 1992. gadā, kad veica neveiksmīgu militāro apvērsumu. Tas viņam maksāja divus gadus cietumā.

U. Čavesa otrais mēģinājums nokļūt pie varas bija 1998. gadā notikušās prezidenta vēlēšanas, kurās viņš ieguva 56% vēlētāju atbalstu. Pēc nākšanas pie varas demokrātiskā ceļā Venecuēlas prezidents pakāpeniski veica varas konsolidāciju un dažādos veidos apspieda opozīciju, kuras līderus savā iknedēļas televīzijas šovā regulāri apsaukāja par «bezvalstniekiem» un «zemiskiem ļautiņiem».

Viņš pasludināja sociālisma revolūciju, kuras rezultātā valdība pārņēma pilnīgu kontroli pār naftas ieguvi un eksportēšanu, kā arī nacionalizēja daudzas citas nozares. Lielu daļu no naftas eksporta peļņas Venecuēlas valdība novirzīja dažādām sociālajām programmām, nodrošinot nabadzīgākajiem venecuēliešiem bezmaksas izglītību un veselības aprūpes pakalpojums.

Rūpes par nabadzīgajiem U. Čavesam nodrošināja milzīgu sabiedrības atbalstu, ko viņš varēja izmantot, lai nomelnotu opozīciju.

Kuslā ekonomika

Statistika liecina, ka kopš 1999. gada, kad U. Čavess nāca pie varas, Venecuēlā ir samazinājies nabadzībā dzīvojošo cilvēku skaits, bet ienākumu nevienlīdzība ir vismazākā Latīņamerikā.

Tajā pašā laikā ekonomikas, kas ir piektā lielākā reģionā, izaugsme bijusi gausākā starp visām Latīņamerikas valstīm, raksta BBC. Citas reģiona valstis pēc 2008.-2009. gada globālās recesijas atkopās ātri, bet Venecuēla recesijā atradās divus gadus.

Pērn pirms prezidenta vēlēšanām Venecuēlas valdības tēriņi palielinājās par 30%, kas nozīmē, ka pieauga arī tās ārējais parāds un budžeta deficīts.

Analītiķi paredz, ka pirms drīzumā gaidāmajām prezidenta ārkārtas vēlēšanām neviens no kandidātiem nerunās par nepieciešamību samazināt valsts budžeta izdevumus, lai gan ir skaidrs, ka Venecuēlas budžets vairs ilgi nespēs izturēt šādu tēriņu slogu.

Gaidāms, ka galvenie pretendenti uz tukšo Venecuēlas prezidenta krēslu būs N. Maduro un opozīcijas pārstāvis Enrike Kapriless, kurš piekāpās U. Čavesam pērnajās vēlēšanās. Eksperti uzvaru prognozē N. Maduro, kuru tautas mīlētais U. Čavess ir pasludinājis par savu amata mantinieku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Čavess teica

Par ASV prezidentu Džordžu V. Bušu ANO ĢA tribīnē:
Vakar šeit bija nelabais. Tieši šeit. Šodien te joprojām smird pēc sēra.

Par ASV aizsardzības ministru Donaldu Ramsfeldu:
Kara kungs ir Donalds Ramsfelds, viens no nelabā suņiem.

Par Izraēlu vizītē Irānā:
Izraēla daudz kritizē Hitleru, tāpat kā mēs, taču viņi ir izdarījuši kaut ko līdzīgu, pat vēl sliktāku nekā nacistu nodarītais.

Par britu premjeru Toniju Blēru:
Tu esi imperiālistu bandinieks. Ej ellē!

Par sociālismu un kapitālismu:
Kapitālisms ir nelabā un ekspluatācijas ceļš. Ja jūs patiešām gribat skatīties uz pasauli ar pasaules pirmā sociālista Jēzus Kristus acīm, tad vienīgi sociālisms var palīdzēt uzbūvēt īstu sabiedrību.

Par kapitālisma lomu dzīvības neesamībā uz Marsa:
Es vienmēr esmu teicis, kas nebūtu dīvaini, ja atklātos civilizācija uz Marsa, taču varbūt kapitālisms un imperiālisms jau tur ir ieradies un iznīcinājis šo planētu.

Par cīņu pret opozīcijas līderi:
Ērglis mušas neķer!
Avots: Reuters

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?