Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Video ģimenes albumam

Filmēt video šodien ir viegli. Gandrīz visas veikalos nopērkamās videokameras ļauj to darīt ar viena taustiņa nospiešanu, pat nepiepūloties ar filmēšanas režīmu izvēli. Arī fotoaparātos ir iebūvēta filmēšanas funkcija. Kas jāņem vērā, izvēloties fotoaparātu vai videokameru, un ko mēs varam darīt ar uzfilmēto materiālu?

Ar videokameru

Noteicošais videokameras izvēlē ir svars, izmērs un attēla kvalitāte. Full HD filmēšanas režīms ļauj iegūt 1920x1080 punktu izšķirtspējas attēlu, ko pilnībā izbaudīt var vien Full HD izšķirtspējas televizoros. Pat ja ikdienā neplānojat izmantot Full HD attēlu, jāatceras - jo kvalitatīvāks izejmateriāls būs pieejams, jo labāks būs gala rezultāts. Videokamera piedāvās gan platekrāna 16:9 attēlu, gan 4:3. Ir ekspozīcijas kontrole, kvalitātes un izmēra izvēle, taču atšķirībā no fotoaparātiem, kur vadība ir pieejama ar dažādām pogām korpusa ārpusē, videokamera liks sērfot pa izvēlnēm.

Skaņa iebūvētajam kameras mikrofonam būs vismaz stereo, ja ne 5,1 Dolby Digital, ko gan nevarēsiet pilnībā izbaudīt un ierakstīt DVD ar vienkāršu apstrādes programmu palīdzību.

Videokameras ir pieejamas gan ar MiniDV kasetēm, gan ar iebūvēto cieto disku.

Iegādājoties kameru ar kasetēm, ir jāpārbauda, vai tā var nodrošināt datu kopēšanu datorā ar USB vai Firewire vadu, jo pēdējais nav pieslēdzams visiem datoriem.

Arī kasetes maksā naudu, toties materiāls neaizņem vietu datorā.

Ar fotoaparātu

Var gadīties, ka mājas vajadzībām pietiek ar fotokameras piedāvāto video filmēšanas režīmu.

Liela daļa fotokameru ir nelielas un vienmēr paņemamas līdzi. Tas ir galvenais pluss, jo viduvējas kvalitātes video ir labāks nekā nekāds. Teju visu fotokameru un telefonu filmēšanas režīma galvenais trūkums ir nebaudāms rezultāts vājākā apgaismojumā, kā arī ekspozīcijas «lēkāšana», atgādinot divdesmitā gadsimta sākuma dokumentālo filmu, kad attēls nepārtraukti paliek gan gaišāks, gan tumšāks. Arī skaņa bieži vien būs tikai mono.

Izņēmumi ir, un labākais veids būtu veikalā izmēģināt fotoaparātu filmējot, noskatoties rezultātu un painteresējoties kādā formātā top rezultāts un kā ražotājs ir paredzējis to pārkopēt datorā.

Atsevišķas spoguļkameras piedāvās izcilu videoattēlu, kura kvalitāti ietekmēs vien objektīva izvēle, kā arī pilna kontrole pār asuma iestatīšanu vai ekspozīciju.

Fotoaparāta izveidoto videofaila formātu dators, visticamāk, atpazīs un atskaņos uzreiz, bez papildu programmatūras instalācijas.

Video apstrāde

Filmējot Full HD režīmā, materiāls aizņems daudz vietas uz diska. Šāda video apstrādei būs nepieciešams visai jaudīgs dators. Lai izvairītos no cietā diska pārāk ātras aizpildīšanas, ir divi risinājumi. Pirmais - ietilpīgs un ātrs ārējais cietais disks. Otrs - apstrādāt video drīz pēc uzfilmēšanas un uzglabāt vien to, kas var noderēt citos projektos.

Kur glabāt izveidotās filmiņas? Risinājumi ir trīs - ierakstīt DVD diskos, publicēt YouTube maksimāli augstā kvalitātē vai uzglabāt ārējā cietajā diskā, kas vienlaikus kalpo kā mediju serveris. YouTube galvenais mīnuss ir 10 minūšu limits katram video rullītim. Taču, ja nebūsim slinki un būsim kritiski pret uzfilmēto materiālu, to rediģējot, šo limitu pārsniegsim reti.

Apstrādāt video var gan pašā kamerā, gan īpašās programmās datorā. PC datoros ir atrodama programma Windows Movie Maker, ar kuru var veikt vienkāršas un vairākumā gadījumu pietiekamas darbības. Apple datoros pieejama iMovie.

Pamata rediģēšanas funkcijas ir uzfilmēto video fragmentu kadrēšana un liekā nogriešana, pāreju veidošana starp fragmentiem, titri un papildu muzikālais vai skaņas noformējums. Pie sarežģītākām darbībām var pieminēt attēlu pievienošanu, viena video fragmenta skaņas turpināšanos citā fragmentā vai attēla stabilizāciju, izmantojot kadrējumu. Ja vēlaties plašākas iespējas, var iegādāties Adobe Premiere, Pinnacle Studio, Power Director, Avid Express vai Final Cut programmas Mac datoriem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Fotoaparāts

Videokamera

+ neliels izmērs

+ vienmēr līdzi

- slikts rezultāts vājā apgaismojumā

- mainīga ekspozīcija

- nereti «lēkā» fokālā plakne

+ kvalitatīvs attēls un skaņa

+ iestatīšanas izvēlnes

- Full HD apstrādei vajag labu datoru

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?