Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Vides jomā būs mazāks Eiropas fondu naudas apjoms

Plānots, ka no 2014. līdz 2020. gadam pieejamais ES fondu līdzekļu apjoms vides investīcijām varētu būt gandrīz trīs reizes mazāks nekā šajā periodā, tāpēc ne visi pasākumi, kas tiek īstenoti pašlaik, tiks turpināti. Par ES fondu līdzekļiem, visticamāk, netiks attīrītas vēsturiski piesārņotas vietas vai uzlaboti dzeramā ūdens un kanalizācijas tīkli nelielās apdzīvotās vietās - līdz 2000 iedzīvotājiem.

Savukārt atbalsts paredzēts pieslēgumu izveidei mājsaimniecībām pie ūdensapgādes tīkliem, kā arī depozīta sistēmas izveidei, lai nodrošinātu iespēju nodot atpakaļ veikalos izlietoto dzērienu iepakojumu, vēl plānots atvēlēt līdzekļus atkritumu šķirošanas un pārstrādes infrastruktūras attīstībai, iedzīvotāju izglītošanai vides jomā un citiem pasākumiem. Kopējais plānotais investīciju apjoms ir 220 miljoni eiro (Ls 155 milj.) savukārt periodā no 2007. līdz 2013. gadam tas ir 751 miljons eiro.

Eiropas Komisija (EK) gan ir norādījusi, ka vides pasākumiem būtu jāatvēl vairāk līdzekļu, nekā sākotnēji plānots dokumentu projektos, tāpat norādīts, ka netiek identificēti investīciju rezultātā sasniedzamie rādītāji. Pašlaik FM ļoti cieši sadarbojas ar visām nozaru ministrijām, tajā skaitā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), lai sagatavotu plānošanas dokumentu kompromisa piedāvājumu, kas būtu akceptējams no EK puses, Dienai atzina Finanšu ministrijas pārstāvis Kaspars Valtmanis. Dokumentus EK iecerēts iesniegt decembrī.

Lielāko daļu no fondu līdzekļiem vides jomā plānots atvēlēt ūdenssaimniecības infrastruktūras attīstībai (121 milj.), īpaši veicinot mājsaimniecību pieslēgšanos pie jau izbūvētiem ūdensapgādes tīkliem. Neraugoties uz to, ka šajā periodā par ES fondu līdzekļiem tika paplašināti dzeramā ūdens un kanalizācijas tīkli, tomēr «iedzīvotāji šo pakalpojumu neizmanto tādā apjomā, kā tas tika gaidīts», Dienai atzina VARAM valsts sekretāra vietniece attīstības instrumentu jautājumos Dace Grūberte. Iecerēts, ka komersantiem būs pieejams fondu atbalsts pieslēgumu veidošanai, tomēr tas nesegs visas izmaksas, un arī iedzīvotājiem būs jāsedz daļa izdevumu. Ierobežoto līdzekļu dēļ ministrija ieplānojusi atbalstīt aktivitātes ūdenssaimniecības jomā, sākot ar lielajām pilsētām, lai naudu izmantotu efektīvāk.

30 miljonus eiro (Ls 21 milj.) iecerēts atvēlēt atkritumu apsaimniekošanas sistēmas pilnveidošanai. Tā kā Eiropas direktīva paredz līdz 2020. gadam uz pusi samazināt poligonos noglabāto atkritumu daudzumu, plānots atbalstīt šķirošanas laukumu izveidi, kas padarīs šo pakalpojumu pieejamāku iedzīvotājiem, kā arī veicināt šķirošanas rūpnīcu celtniecību pie poligoniem un atkritumu pārstrādi. Tāpat ES fondu naudu plānots izmantot dzērienu iepakojuma depozīta sistēmas izveidošanai līdz 2015. gadam.

Vairāk līdzekļu nekā pašlaik plānots atvēlēt plūdu riska novēršanas, vides stāvokļa novērtējuma un bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai.

Latvijas Dabas fonda padomes priekšsēdētāja Inga Račinska atbalstu bioloģiskās daudzveidības jomā novērtē pozitīvi, piebilstot, ka EK sagatavotais ziņojums parāda - Latvijā ir problēmas šajā jomā. Tajā tika atzīts, ka liela daļa Eiropas nozīmes aizsargājamo dzīvnieku, augu sugu un to apdzīvotās teritorijas atrodas sliktā stāvoklī un to skaits, apjoms samazinās, piemēram, aizaug pļavas. Viņa norāda, ka ar ES fondu palīdzību būtu nepieciešams atbalstīt mitrzemju veidošanu, lai mazinātu teritoriju applūšanu, nevis koncentrēties vienīgi uz aizsargdambju būvniecību, tāpat vajadzētu novērst lauksaimniecības piesārņojuma nonākšanu upēs un jūrā. Savukārt Latvijas Zaļās kustības vadītāja Selīna Vancāne pārliecināta, ka nepieciešams rūpīgāk izvērtēt ar klimata pārmaiņu mazināšanu saistītās investīcijas, tajā skaitā aprēķinot, kāds varētu būt panāktais siltumnīcas efekta gāzu samazinājums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?