Es te par to, ka pārlieka informētība dažbrīd kļūst traucējoša. Ja ņemtu vērā visu, ko paskaidro un iesaka gudri onkuļi un tantes, droši vien mēs ziemā dzertu tikai sarkanvīnus un nekad neatļautos nopirkt itāļu vīnu, kam uz etiķetes rakstīta franču oga. Nedaudz veselīgas sklerozes un vieglas tumsonības reizi pa reizei noder.
BISHOP'S LEAP Sauvignon Blanc 2010
Riskējot izpelnīties Jaunzēlandes savinjonu cienītāju dusmas, tomēr šī eksemplāra apzīmēšanai bieži lietošu vārdu «pārāk». Pārāk «meitenīgs», pārāk vienkāršs un visiem patikt gribošs. Daudzu mīlētie ērkšķogu un greipfrūtu aromāti piedāvājas pārāk atklāti un saprotami, neatstājot vietu intrigai un atklāsmes priekam. Skaisti tīra, gaiši zaļgandzeltena krāsa, aromātā bez jau minētajiem arī laims un visādi citādi zaļumi. Arī uz mēles liets, vīns cenšas sevi enerģiski parādīt visu uzreiz - gluži kā pašpasludinātie stāriņi TV šoviņos. Sākumā iespaidīgs balto augļu kokteilis izbeidzas tikpat ātri, kā sācies, mutē atstājot svaigu un neuzbāzīgu pēcgaršu ar ābola sēkliņām raksturīgo rūgtumu. Saprotiet mani pareizi, Bīskapa lēciens patiks ļoti, ļoti daudziem pārmēru izglītības nesabojātiem vīndzērējiem. Un tas ir labi. Tikai viena nianse - vīns ir vismaz par latu vai pusotru pārvērtēts. Pilnai laimei pietrūkst atturīga skābuma un sabalansētības - izsvarota skābuma un saldmes līdzsvara. Lai garšo!
CANALETTO Pinot Noir Pavia 2009
Aiz vienkāršās etiķetes slēpjas vēl viens vīns no krietno un pieklājīgo kategorijas. Tipiski pinotnoirīgi košs un caurspīdīgi sarkans, ar pieklājīgu jauna vīna violeto maliņu. Aromāts - kāds jau nu tam Pino Nero ir - piezemēts, atturīgs, ar ķiršu smaržu pamatā. Ap ķiršiem vīndaris burvis saķibinājis vēl rindu dažādu vieglu aromātu, kas nemaz tik vienkārši rokās nedodas. Interesanti. Garšā vīns akurāti turpina smaržu mīto taku - tumšu ogu sauja vislabāk raksturos uz mēles jūtamo. Visvairāk avenes un jau minētie ķirši. Neskatoties uz garšu aktivitātēm, vīns ir saucams par elegantu - slaidi būvēts, bez pārmēru cakām un kruzuļiem - gaidīt gaida kādu karijā vai vieglā (!) terijaki marinādē gatavotu ēdmaņu. Nu un, protams, neaizmirstiet par klasiku - Pinot Noir un sēnes. Lai izdodas.