Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Vieni saņem, citi tikai cer

Skolotāji šobrīd ir saņēmuši skaidru signālu no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM), ka viņu atalgojums no 1. septembra palielināsies. Tikmēr augstskolu akadēmiskajam personālam un bērnudārzu audzinātājiem atliek paļauties uz to, ka izglītības un zinātnes ministram Kārlim Šadurskim (Vienotība) izdosies pārliecināt, pirmkārt, valdību par papildu finansējumu, otrkārt, pašvaldības par sistēmas maiņu. Patlaban rezultātu paredzēt ir grūti.

Augstskolām vēlāk

Vēl gatavojot streika prasības, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) uzstāja uz to, ka atalgojums jāpalielina ne tikai pedagogiem, bet arī augstskolu akadēmiskajam personālam. Tam piekrīt arī K. Šadurskis, piebilstot, ka to uzreiz gan izdarīt nevarēs. Ja atradīsies finansējums, atalgojums varētu pieaugt no nākamā gada septembra. Šobrīd ministrija plāno veikt grozījumus attiecīgajos Ministru kabineta noteikumos, nosakot zemāko mēneša darba likmi. Piemēram, ja šobrīd asistentam tie ir 480,93 eiro, plānots to palielināt līdz 625 eiro, lektoram - no 601,87 līdz 785 eiro, bet, piemēram, profesoram - no 1175,29 uz 1530 eiro. Nākamais uzdevums ir šim mērķim atrast naudu. Attiecīgi koledžām nepieciešami 1,9 miljoni eiro, bet augstskolām - 8,7. K. Šadurskis te cer uz valdības kopējo atbalstu, bet pieļauj, ka kaut ko var izdarīt arī ar «pašas ministrijas pieticīgajiem resursiem». Ministrs runā par iekšējām rezervēm un veidiem, kā var ietaupīt, atsakoties no tai neraksturīgām funkcijām. Turklāt arī zinātnes pieaugums atkarīgs no tā, vai izdosies atrast papildu finansējumu. Te ministrs esot vienās pozīcijās ar arodbiedrību.

K. Šadurskis sola ietaupījumu meklēt iekšienē. Cerība ir, piemēram, 1,5 miljonus ietaupīt, pārkreditējot sporta būvēm saņemtos kredītus. Atsevišķiem kredītiem procentu likme sasniedz pat 5%, kas nav adekvāti. To gan varēs sākt darīt tikai no nākamā gada. Tāpat ministrijai ir «viena otra dīvaina funkcija, kas ir palikusi no boļševiku laikiem». Ministrs nevēlējās atklāt, kas šīs funkcijas ir, bet ietaupījums tur varētu būt pat četri miljoni eiro. Skaidrs gan ir tas, ka zinātnei «astronomiskas summas tās noteikti nebūs», saka K. Šadurskis. Tikmēr augstskolām atliek cerēt, ka valdība šo uzskatīs par prioritāti. Kā Dienai sacīja Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) rektora vietnieks attīstībā Artūrs Zeps: «RTU cer, ka valdība apstiprinās IZM sagatavoto pedagogu atalgojuma modeli, kas paredz pedagogu darba algas pieaugumu, un ka nākamā gada budžetā izdosies atrast līdzekļus, lai algas paaugstinātu arī augstskolu mācībspēkiem.» Neveiksmīgu sarunu un valdības izpratnes trūkuma rezultātā K. Šadurskis saka: «Tad lai nāk un to darbu dara kāds, kas to var izdarīt. Mēs nevaram naudu ne uzzīmēt, ne mēs viņu izmantojam kaut kādiem citiem mērķiem.»

Atkarīgs no pašvaldībām

Par ministrijai neraksturīgām funkcijām K. Šadurskis runā arī attiecībā uz pirmsskolas pedagogu atalgojumu. Pēc viņa domām, nav normāli, ka IZM finansē skolēnu brīvpusdienas no 1. līdz 4. klasei. Tas būtu jādara pašvaldībām. No IZM budžeta brīvpusdienām šogad atvēlēti gandrīz 2,5 miljoni eiro. Pārvirzot šo finansējumu bērnudārzu pedagogu atalgojumam, piemēram, no 1. janvāra varētu nodrošināt šo pedagogu atalgojumu par pilnu slodzi 680 eiro apmērā. Ir gan āķis - ministrija ir gatava uzņemties apmaksāt tikai to pedagogu atalgojumu, kuri strādā ar bērniem vecumā no četriem līdz sešiem gadiem. Jaunāku bērnu skolotāju atalgojums joprojām būtu jānodrošina pašvaldībām, jo tā neesot izglītošanas funkcija. Šo pedagogu atalgojums tad būtu atkarīgs no pašvaldību iespējām. Turklāt ar brīvpusdienu naudu nepietiks, lai finansētu četrgadīgo bērnu izglītošanu. Tam atkal jāprasa nauda valdībai.

Ņemot vērā, ka daļa pašvaldību jau šobrīd šādu ideju neatbalsta, secināms, ka diskusijas vieglas nebūs. Bērnudārzā strādājošajiem skolotājiem atliek cerēt, ka vienošanās tiks panākta, jo K. Šadurskis atklāti pasaka, ka citus risinājumus neredz. Būs vai nebūs atbalsts no pašvaldībām, pagaidām Dienai pateikt nevar arī Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis. Par šo jautājumu diskusijas vēl tikai gaidāmas. Vispirms nepieciešams saņemt konkrētus aprēķinus, summas, un tikai tad pašvaldības varēs izvērtēt, kādu ietekmi tas atstās.

Esošo 27 miljonu eiro ietvaros, kas paredzēti skolotāju darba samaksas modelim, ministrija gan radusi iespēju no 1. septembra palielināt pirmsskolas pedagogu koeficientu. Tas nozīmē, ka attiecībā uz valsts daļu atalgojums skolotājiem, kuri skolai sagatavo bērnus vecumā no pieciem līdz sešiem gadiem, atalgojums palielināsies par 25%. Jāatzīmē, ka šo pedagogu atalgojumu veido gan valsts, gan pašvaldības finansējums. LIZDA vadītāja Inga Vanaga Dienai šajā gadījumā uzteic ministra plānus, bet atzīmē, ka mazo bērnu bērnudārza audzinātājiem uzlabojumu nebūs ne no septembra, ne janvāra. Tikmēr attiecībā uz augstskolu akadēmiskā personāla atalgojumu atkal ir bažas, ka netiks turpinātas pildīt likumā noteiktās normas. Šobrīd nav pārliecības, ka ministram izdosies pārliecināt valdību par papildu finansējumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?