Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Vienkārši un sarežģīti

Man ir divi vienkārši, bet ļoti efektīvi instrumenti - mazas dārza grieznītes un lielākas garkātu knaibles, kas resnu zaru pārgriež tik viegli kā nazis mīkstu sviestu. Šie instrumenti mani tā fascinē, ka lieku tos lietā ik reizi, kad tiekamies. Nokaltis zariņš, krustu šķērsu atvase, formai traucējošs šķībums - drošu roku es liekos iekšā krūmā vai kokā un pavisam drīz redzu, kā augs ir saņēmies, pacēlis galvu, saelpojies svaigu gaisu un ieguvis pašapziņu.

Brīvdienu pārceļojumos no vienas vietas uz otru ar savām knaiblēm domās izgraizīju pusi Latvijas - gan vecās šosejas malu ābeles, gan daudzdzīvokļu māju pagalmus, gan šķībi greizās forsītijas privātmāju priekšdārzos. Lai man piedod talkotāji, bet es nejūtu aicinājumu kolektīvā ekstāzē ceļmalās vākt vecas lupatas un maisus. Man prieku sagādātu Rīgas un citu pilsētu apzaļumošana. Es pieteiktos veco krūmu izgriešanas un sakopšanas grupā.

Ar efektīvām grieznēm, grābekli, pāris stādiem un soliņiem Rīgu pavisam ātri un vienkārši varētu pārvērst dzīvojamā pilsētā, tomēr vienkārši ērtu un patīkamu dzīvi neviens nesola pat pirms pašvaldību vēlēšanām. Apsolīt nodīrāt plato centra ielu asfaltu, lai sastādītu kokus, kā īstos bulvāros pienākas, šķiet pārāk vienkārši.

Tā ir ielaista Latvijas slimība - neprasme lielas lietas darīt vienkārši un vienkāršas lietas darīt eleganti. Es jūtu, ka atkal teikšu ko nepopulāru, bet mani neinteresē «mūsu pašu - Latvijas» bērzu sula un piens no šmucīgām minerālūdens pudelēm. Es vispār nedzeru govs pienu un gandrīz nemaz neēdu kartupeļus, bet labprāt, o, jā, ļoti, ļoti labprāt pagaršotu dzirkstošo vīnu, ko no bērzu sulām ražo kāds Somijas zemnieks. Šo eleganto vīrieti redzēju kādā no ārzemju kabeļtelevīzijas kanāliem. Sižets sākās ar pastorālu Somijas ainavu, pazīstami slaidu bērzu birzi un sulu tecināšanu pavasarī. Tiktāl viss kā Latvijā, izņemot faktu, ka tālākajos kadros bija nevis zemnieku tirdziņš neizteiksmīgu ēku pagalmā un plastmasas bunduļi netīras mašīnas bagāžas nodalījumā, bet gan moderna, tomēr neliela ražotne. Tad stāsts par tradīcijām, par lokālo un tam pievienoto mūsdienu vērtību un finālu ar glīti tērptiem ļaudīm, skaistu galdu un kristāla glāzēm, kurās rotaļājas bērzu «šampanieša» burbulīši.

Kamēr rakstu, mēģinu atrast ražotāju no Somijas. Varbūt kādu pudeli varu pasūtīt internetā? Varbūt ir veikals Tallinā? Viņu neatrodu, taču atrodu zviedru, kas pirmo dzirkstošā bērzu vīna partiju sācis tirgot pagājušajā gadā. Šī uzņēmuma produktu klāstā arī lāceņu etiķis. Viss elegantās pudelēs ar skaistām etiķetēm un tirdzniecības aģenti ne tikai Ziemeļeiropā, bet arī Vācijā un citur. Aļaskā un Kanādā savukārt ražo bērzu sulas sīrupu, ko fasē sirsnīgās lācīšu formas burciņās. Tas esot īsts bērnu brokastu prieks pie pankūkām, vafelēm, jogurta. Bērzu sulas vīna un sīrupa receptes atrodu arī latviešu valodā, bet tie atkal ir deviņpadsmitā gadsimta veiksmes stāsti ar marli un bunduļiem. To kā īpašo Latvijas suvenīru Spānijas karalim līdzi neiedosi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?