Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Vienojas par slimības lapu reformām

Ārstējošais ārsts vairs nevarēs vienpersoniski izsniegt darbnespējas lapu uz laiku līdz 45 dienām, bet gan tikai līdz 30 dienām, pēc tam būs obligāta vēl citu ārstu konsultācija. Ārsta palīgs drīkstēs slimības lapu izsniegt uz laiku līdz 10 dienām. Lai pacients darbspējīgā vecumā, kuram ir veselības problēmas ar draudošu invaliditāti, piemēram, insults, atgrieztos pilnvērtīgā dzīvē, viņam būtu jānodrošina ārstniecība un rehabilitācija četru nedēļu laikā.

Šādus Veselības ministrijas (VM) priekšlikumus, ceturtdien tiekoties, apsprieda veselības ministre Ingrīda Circene un labklājības ministre Ilze Viņķele (abas Vienotība).

Dienai pēc tikšanās pastāstīja veselības ministre, VM jau sagatavojusi priekšlikumus par grozījumiem Ministru kabineta noteikumos, kas paredz, ka darbnespējas lapas ārstējošais ārsts vienpersoniski varēs izsniegt tikai uz mēnesi. Šo ieceri atbalsta arī Labklājības ministrija (LM). Taču, pēc I. Circenes stāstītā, atbalstu neesot guvis VM izteiktais priekšlikums neizmaksāt slimības pabalstu personām, kam darbnespēja iestājusies alkohola reibumā. «Piemēram, uzskatām, ka trauma dzērumā ir paša cilvēka atbildība. Taču Labklājības ministrija norādīja, ka grūti būs pierādīt,» skaidro I. Circene. No darba kārtības ir noņemta iecere saīsināt maksimālo darbnespējas lapu izsniegšanas termiņu, jo pret to kategoriski iebilst LM.

Jau izskanējis, ka šā gada sākumā I. Circene nāca klajā ar ierosinājumu izsniegt darbnespējas lapas uz maksimālo laiku līdz 120 dienām jeb četriem mēnešiem, kā tas ir Lietuvā, nevis līdz 180 dienām jeb sešiem mēnešiem, kā patlaban Latvijā. Šo priekšlikuma pavasarī arī izskatīja VM organizētā darba grupā. LM nav mainījusi savu viedokli šajā jautājumā un norāda - Latvijā jau tagad ir maksimāli samazināti darbnespējas lapas termiņi slimības pabalsta saņemšanai un vairāk tos saīsināt nedrīkst. Kā Dienai pauž I. Viņķele: «Latvijai ir saistoši tie starptautiskie akti, kuriem tā pievienojusies, tā ir gan Sociālās drošības harta, gan starptautiskas konvencijas, kas nosaka - īsākais darbnespējas lapas laiks ir 26 nedēļas, un Latvija ir šo robežu sasniegusi.»

I. Viņķele pieļauj, ka varētu būt tādas situācijas, kad darbnespējas lapas ir izsniegtas personām, kurām tās nav nepieciešamas, proti, tieši sākoties tiesvedībai vai pirms darba attiecību pārtraukšanas. Neesot gan zināms, cik bieži tas notiek. LM dati liecina, ka vidējais slimības lapas izsniegšanas termiņš nesasniedzot mēnesi, tas ilgst 28 dienas. «Līdz ar to nevarētu teikt, ka masveidā slimotu pusgadu,» bilst I. Viņķele. Viņa uzskata - kad būs grozījumi MK noteikumos, kas paredzēs stingrāku ārstu kontroli, būs redzams, vai nepieciešamas vēl kādas izmaiņas. Tāpēc ceturtdien tikšanās laikā LM ar VM vienojusies, ka nākamgad Valsts kanceleja varētu veikt pētījumu saistībā ar darbnespējas lapas izsniegšanas tendencēm. I. Viņķele uzsver: «Slimības pabalsti nenāk no zila gaisa, bet gan veidojas no paša cilvēka veiktajām sociālajām iemaksām, tā ir apdrošināšana, (..) un nedrīkst pieņemt, ka visi krāptos.»

No I. Circenes stāstītā izriet, ka VM arī nolēmusi nedaudz atlikt sākotnējo priekšlikumu izvērtēt iespēju izsniegt darbnespējas lapas atbilstoši slimību diagnožu grupām, nosakot maksimālo ārstēšanās ilgumu pēc diagnozes. «Noskaidrojām, ka nav vienotas, kopējas datubāzes - nevaram savietot diagnozes ar ārstēšanās ilgumu. Varam tikai indikatīvi pieņemt,» saka I. Circene. Tāpēc nāksies gaidīt līdz e-veselības sistēmas ieviešanai, kad varēšot savietot abas datubāzes un precīzi aprēķināt vidējo ārstēšanās ilgumu atbilstoši diagnozei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Cik ilgi var slimot Eiropā?

Veselības ministrija apkopojusi informāciju par darbnespējas lapu izsniegšanas ilgumu.
Septiņās valstīs, tajā skaitā Latvijā, slimības pabalsta piešķiršanas ilgums ir 26 nedēļas. Šāda prakse ir arī Igaunijā, Rumānijā, Grieķijā, Itālijā, Maltā, Polijā.
15 valstīs slimības pabalsta piešķiršanas ilgums ir 52 nedēļas. Tāda prakse ir Čehijā, Dānijā, Vācijā, Īrijā, Luksemburgā, Ungārijā, Somijā, Slovēnijā, Slovākijā, Zviedrijā, Spānijā, Francijā, Lielbritānijā, Beļģijā, Austrijā.
Divās valstīs slimības pabalsta piešķiršanas ilgums ir 22 nedēļas. Tās ir Lietuva un Kipra.
Dati: VM darba grupas ziņojums

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?