Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Vienotības piedāvājums bez izmaiņām

Vēlētājs Saeimas vēlēšanās, atbalstot Vienotību un tās līderi premjeru Valdi Dombrovski, bija balsojis par stabilitāti un prognozējamību - šajā situācijā, kad tagadējā valdība ir ieguvusi tik lielu uzticību, «vajadzēja saglabāt pēc iespējas vairāk līdzšinējo ministru arī jaunajā Ministru kabinetā», Dienai teica kultūras ministrs Ints Dālderis (JL).

Viņa vietā _Vienotības_ valde kultūras ministra amatam ir izvirzījusi _Dienas_ bijušo galveno redaktori Sarmīti Ēlerti (PS). Taču lielāka uzmanība ceturtdien bija pievērsta tam, vai Sabiedrības citai politikai līderis Aigars Štokenbergs tiks nominēts tieslietu ministra amatam, par ko šaubas bija izskanējušas no _Pilsoniskās savienības_, kura nebija mierā ar A. Štokenberga izteikumiem par nepieciešamību valdību paplašināt ar _Saskaņas centru_. Taču _Vienotības_ piedāvājumā izmaiņu nav.

Vienotības valde ceturtdien nolēma ārlietu ministra amatam izvirzīt Pilsoniskās savienības līderi Ģirtu Valdi Kristovski, aizsardzības ministra un premjera biedra amatam - Arti Pabriku (SCP), ekonomikas ministra amatam - Arti Kamparu (JL), kurš, tāpat kā iekšlietu ministra kandidāte Linda Mūrniece (JL), šajos amatos jau ir tagadējā valdībā. Finanšu ministra postenim nominēts ekonomists Andris Vilks (PS). Viņam un S. Ēlertei vienīgajiem no septiņiem Vienotības kandidātiem nav iepriekšējās darba pieredzes valdībā.

Neoficiāla informācija liecina, ka Pilsoniskās savienības līderis Ģ. V. Kristovskis pat bijis gatavs par labu A. Pabrikam atteikties no ārlietu ministra amata un vadīt Aizsardzības ministriju, lai SCP nevirzītu valdībā A. Štokenbergu, taču šo priekšlikumu SCP esot noraidījusi.

Lūgts to komentēt, Vienotības priekšsēdis Ģ. V. Kristovskis Dienai sacīja: «Tam vairs nav nekādas nozīmes, jo Vienotības valde savu lēmumu par ministru kandidātiem ir pieņēmusi. Tur viss ir skaidri redzams.» Viņš atzina, ka Vienotībā ir iesaistīts plašs politiskais spektrs, bet partijas spējot vienoties un virzīties uz priekšu.

Līdzīgos uzskatos bija arī A. Pabriks, kurš nevēlējās komentēt neformālus piedāvājumus, jo Vienotības valdes sēdē vairs šādi priekšlikumi neesot izteikti. Viņaprāt, tos arī vairs nevarētu izskatīt, jo trešdien ar premjeru Valdi Dombrovski partijas ir vienojušās par atbildības jomu sadalījumu valdībā.

Uz jautājumu, kāpēc kultūras ministrs I. Dālderis nevarēja palikt amatā, ņemot vērā, ka ar viņa darbu bija apmierināts arī V. Dombrovskis, Jaunā laika frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis atbildēja: «Ints Dālderis ir Jaunā laika cilvēks, mums ir mazāk balsu.»

Ar teikto viņš apstiprināja, ka Vienotībā amatu sadale notikusi pēc proporcionalitātes principa, ņemot vērā partiju vietu skaitu Saeimā, kurā JL ir 11 mandātu, PS - 16, SCP - 6.

Taču Dz. Zaķis domā, ka I. Dālderis drīz sapratīšot, ka Saeima ir darba devējs valdībai un «Saeimas deputāts - tā ir laba lieta». Arī Dz. Zaķis uzskata, ka īsi pirms pirmās Saeimas sēdes «vēlreiz restartēt valdības veidošanas procesu nevar».

Sociologs Aigars Freimanis, lūgts to komentēt, Dienai atzina, ka A. Pabrika un Ģ. V. Kristovska apmainīšanās ar atbildības jomām «nav īsti saprotama un ir kaut kāda mistērija». Viņam neesot īsti skaidra iekšējo attiecību sistēma Vienotībā. Lūgts vērtēt A. Štokenberga iekļaušanos šajā valdībā, sociologs pieminēja viņa politisko izcelsmi, kas «ir saistīta ar rafinētāku politisko spēku un cita līmeņa skolu».

A. Štokenbergs ir bijušais Tautas partijas biedrs, kurš Aigara Kalvīša (TP) valdībās ir bijis ekonomikas ministrs, kā arī reģionālās attīstības un pašvaldību ministrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?