Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Vimbldonā 7. jūlijā pēc 77 gadiem

Māņticīgie tenisa līdzjutēji nekautrējas skota Endija Mareja triumfā Vimbldonas Grand Slam kungu vienspēļu turnīrā saskatīt arī sevišķas zīmes - 77 gadus neviens Lielbritānijas tenisists nespēja uzvarēt dzimtenē notiekošajā pasaules prestižākajā turnīrā, un tas mainīts gada septītā mēneša septītajā datumā...

Grūti pārspīlēt mājinieku sajūsmu par pasaules otrās raketes panākumu. Uzreiz pēc kungu vienspēļu fināla, kurā Marejs minimālajos trīs setos uzveica ATP ranga līderi serbu Novāku Džokoviču (6:4, 7:5, 6:4), tviteris eksplodēja no sajūsmu un apbrīnu izsakošiem vēstījumiem un apsveikumiem. Turklāt tos sūtīja ne vien sporta cienītāji, bet arī par to maz interesējušies cilvēki.

Pirmdienas rītā Lielbritānijas avīzēs netrūka komplimentu par Mareja varbūt ne acij tīkamāko, bet efektīvo un rezultātu nesušo aizsardzības tenisa taktiku. Mirror Sport turpināja septītnieku maģiju ar vēl dažiem faktiem: finālā Marejs katrā setā nobreikoja pretinieku septītajā geimā, Marejs ir septiņas dienas vecāks par Novāku Džokoviču, šis Marejam bija septītais Grand Slam turnīru fināls karjerā, 1977. gads - Virdžīnija Veida pēdējā Lielbritānijas pilsone, kas uzvar Vimbldonā... Lieki piebilst, ka avīzes vāku rotāja virsraksts Septītajās debesīs.

Neatkarīgi no tā, vai Marejs ar šo panākumu izpelnījies sev goda karavīra statusu, daudzi briti viņa vārdam un uzvārdam jau piekabina titulu «sers», tikmēr citi viņu pasludinājuši par zāles karali, sekojot spāņa Rafaela Nadala māla karaļa statusa piemēram.

Cik tas tuvu vai tālu no patiesības, šķiet, vēl pāragri spriest, bet skaidrs, ka pēdējos divos gados Mareja bilance Vimbldonas kortos ir teicama: pērn viņš finālā četros setos piekāpās šveicietim Rodžeram Federeram, bet mazliet vēlāk tajos pašos laukumos Londonas olimpisko spēļu finālā revanšējās šveicietim vieglā triju setu cīņā. Taču, atskaitot šos divus panākumus, vēl viņa kontā uz zāles seguma tikai trīs no karjerā gūtajiem 27 tituliem ATP raudzes turnīros. Lauvas tiesu uzvaru skots tomēr guvis uz cietā seguma.

Šogad palicis vairs tikai viens Grand Slam turnīrs - ASV atklātais čempionāts, kurā Marejs triumfēja pērn, un tas notiek tieši uz cietā seguma, tāpēc skotam tagad paredz kungu dominējošā tenisista stafetes kociņa pārņemšanu. Pirms kāda laika bija Federera ēra, kurā viņš šķita nepārspējams. Tad sekoja Nadala ēra, nu jau pāris gadu līdera godā ir Džokovičs, bet - kā būs turpmāk?

Tagad ir tā, ka no četriem Grand Slam turnīru tituliem divi pieder Marejam. Ja skots rudenī Amerikā aizstāvēs savu čempiona titulu, tad kungu tenisā varētu veidoties šāda tendence: māla karalis Nadals uzvar Francijas atklātajos čempionātos, daudzpusīgais Džokovičs - sezonas ievadā Austrālijā, bet jaunkronētais zāles karalis Marejs - Vimbldonā un uz cietā seguma ASV. Šādā notikumu izklāstā skotam būtu jākļūst par ranga līderi, pieliekot punktu Džokoviča ērai un aizsākot savu.

«Es zinu, cik ļoti visi vēlējās britu kļūstam par Vimbldonas čempionu, tāpēc ceru, ka nu jūs to varat izbaudīt. Darīju, ko spēju,» pieticīgs vārdos pēc triumfa bija Marejs, taču tas, cik ciešos apskāvienos viņš turēja izcīnīto kausu, it kā kāds to jebkurā laikā varētu mēģināt atņemt, liek domāt, ka triumfa vērtību viņš apzinās itin labi.

Bet varbūt šis miers un nosvērtība nākusi līdz ar spēles stila sabalansēšanu, kas ar Mareju notikusi pēc sadarbības uzsākšanas ar treneri Ivanu Lendlu. Kopš 2012. gada Marejs kā tenisists piedzīvo krasas pārmaiņas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Endijs Marejs Vimbldona

Skotijas tenisists
Dzimis: 1987. gada 15. maijā Glāzgovā
ATP rangā: 2. vieta
ATP tūrē: 28 vienspēļu turnīru čempionu tituli, divi dubultspēļu turnīru čempionu tituli

Lielbritānijas pēdējie trīs čempioni
Kungi: Endijs Marejs (2013), Freds Perijs (1934-1936), Arturs Gors (1908-1909)
Dāmas: Virdžīnija Veida (1977), Anna Heidona-Džounsa (1969), Endžela Mortimera (1961)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?