Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Viņas zilās gaismas dēļ...

Latvijai nākotnē jāatsakās no Austrumu monopola energoresursu piegādē un jāsamazina energoresursu patēriņš pašā Latvijā, jo enerģētikas cenas strauji kāps līdz pasaulē pieņemtajām cenām, šādus vārdus Dienas lappusēs 1993. maijā rakstīja ekonomists un Latvijas ceļa pieteiktais deputāta kandidāts Ojārs Kehris.

Šodien kārtējo reizi varam nopūsties: nav nekā jauna šai pasaulē. Vismaz septiņpadsmit gadus mums ir zināms, ka energoresursu cenas kāps, ka dabasgāzes piegādātājs Latvijai pagaidām ir tikai viens. Par energoresursu piegādes kanālu diversifikāciju, energotaupības pasākumiem un nepieciešamību palielināt atjaunojamo energoresursu izmantošanu vēl joprojām bieži tiek runāts tikai vēlamības izteiksmē.

Diemžēl šonedēļ Saeimā notikušās batālijas saistībā ar likuma «Par akcīzes nodokli» grozījumiem, kas paredzēja atlikt dabasgāzes aplikšanu ar akcīzes nodokli, visticamāk, ir tikai kārtējais piliens kausā, kurā rodamā dzira būtu jāsauc par tuvredzīgu enerģētikas politiku. Tikai mazliet no vēstures - pērnā gada novembrī, kad Saeima jau pilnā sparā izstrādāja 2010. gada valsts budžeta likumprojektu, nāca ierosinājums budžeta ieņēmumus papildināt, uzliekot akcīzes nodokli dabasgāzei. Pēc pāris gadiem tas būtu jādara šā vai tā - ES direktīva paredz, ka dalībvalstīm gāzes nodoklis jāsāk piemērot ne vēlāk kā 2014. gadā. Sacīts, darīts, priekšlikums guva parlamenta vairākuma atbalstu. Spriežot pēc Saeimas stenogrammām, nekādas īpašās diskusijas par iespējamām nodokļa ieviešanas sekām nenotika un nodokļa piemērošanu gāzei jau no šī gada 1. aprīļa atbalstīja arī tolaik vēl valdībā esošā Tautas partija. Neviens (!!!) deputāts toreiz nekāpa tribīnē, lai izteiktos par akcīzes nodokļa ieviešanas iespējamo ietekmi uz dabasgāzes cenu...

Jau aprīlī Saeima likumu grozīja, nodokļa ieviešanas termiņu pārbīdīja uz 1. jūliju. Pagājušajā mēnesī iedzīvotāji saņēma Latvijas gāzes paziņojumus par dabasgāzes tarifu pārrēķināšanu, apzinīgi aizpildīja tos. Savukārt Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) nāca klajā ar satraucošiem aprēķiniem par iespējamu milzīgu apkures tarifu kāpumu, kurā zināma loma būtu arī akcīzes nodokļa ieviešanai.

Atcelt akcīzes nodokli aicinājusi gan LPS, gan regulators, bet tam, ka TP pārstāvja Venta Kraukļa vadītās Tautsaimniecības komisijā šis aicinājums ir atradis dzirdīgas ausis, visticamāk, ir tiešs sakars ar vēlēšanām.

Neatkarīgi no tā, kāds būs iznākums šajā spēkošanās reizē par akcīzes nodokli dabasgāzei, šo energoresursu vēl arvien varēsim pielīdzināt Raimonda Paula dziesmiņā apdziedātajam zilajam karbunkulam: «Dēļ viņa zilās gaismas mēs dzīvojam un ciešam.» Jo siltuma ražotāji vēl arvien izmantos dabasgāzi, tās tarifi augs un mērķtiecīgas politikas atjaunojamo energoresursu plašākai izmantošanai vēl arvien nebūs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?