Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Vīrieši un nauda

Izlasot, ka Swedbank veiktais pētījums liecina - vīrieši rūpīgāk plāno savu naudu, sagribējās pateikt: «Ai!» Jo tas ir tikai izteiksmes jautājums, cik lielās finansiālās nepatikšanās Latvija šobrīd atrodas - ļoti lielās vai šausmīgi lielās. Katrā ziņā tas, kur mūsu valsts atrodas pašlaik, nu nekādi neliecina, ka tajā līdz šim būtu ļoti rūpīgi saimniekots.

Bet kas tad kopš neatkarības atjaunošanas Latvijas valsts vārdā nospiedošā vairākumā ekonomikā rosījies? Atgādināsim sev, ka starp 11 Latvijas Ministru prezidentiem nav bijis nevienas sievietes, turklāt trīs vīrieši šo amatu ieņēmuši vairākkārt (Andris Šķēle - trīs reizes, Aigars Kalvītis - divas reizes, Ivars Godmanis - divas reizes). No 14 Latvijas Republikas finanšu ministriem tikai viena ir bijusi sieviete (Indra Sāmīte - sešus mēnešus 1995.gadā). Bet ekonomikas ministru vidū dzimumu disproporcija vēl trakāka: kopš 1990.gada ministra krēslā tikai vienreiz 1995.gadā un tikai uz nepilniem diviem mēnešiem bijis atļauts iesēsties sievietei - Ingrīdai Ūdrei, pārējie 18 ministri bijuši vīrieši.

Tiesa, pilnīgi bez sievietēm Latvijas ekonomika nekad nav vadīta, kaut vai tāpēc, ka ministriem vienmēr ir bijušas sekretāres un padomnieces. Turklāt nereti tādas, ko ministri ņēmuši līdzi ne vien komandējumos, bet arī no vienas ministrijas uz otru (piemēram, Ingūna Gulbe ir bijusi Ata Slaktera padomniece vienmēr neatkarīgi no tā, vai viņš strādājis par zemkopības ministru, aizsardzības ministru vai finanšu ministru). Taču, pat ja tā, ir acīmredzams, ka sievietes pie valsts ekonomikas vadīšanas ir tikušas mazāk, tāpēc būtu tikai godīgi, ja teiciens, ko tagad drukā uz T krekliem - «Ups, es izraisīju krīzi!» - , tiktu atvēlēts vīrieša balss tembram.

Protams, šobrīd varētu paspekulēt ar aizdomām, ka būtu sanācis vēl sliktāk, ja atbildīgie amati kopš deviņdesmitajiem būtu tikuši pārsvarā sievietēm. To, kā būtu, protams, zināt nevar. Taču pilnīgi noteikti tagad būtu vēl sliktāk, ja Valsts kontroli kopš 2004.gada Ziemassvētkiem nevadītu Inguna Sudraba.

Un cita starpā sanāk, ka, ja nu sievietei ir bijis ļauts valsts saimniecības vadīšanai tuvoties, tad atšķirībā no vīriešiem ir bijis jāatbilst vienam nosacījumam - viņas vārdam jāsākas ar «I» (skat. visu iepriekš pieminēto sieviešu vārdus, un, ja kas, tad Latvijā ir bijušas tikai divas sievietes Saeimas priekšsēdētājas - Ilga Kreituse un Ingrīda Ūdre). Ne velti nesen Saeimas sēdes laikā Andris Bērziņš aicināja balsot par Ingrīdas kandidatūru veselības ministra amatam, kaut gan līdz tam bija apgalvojis, ka LPP/LC atbalstīs Baibu Rozentāli.

Bet atgriežoties pie Swedbank secinājuma par vīriešiem un finansēm, sanāk, ka tas ne visai labi sakrīt ar to, kas izriet no Latvijas šībrīža realitātes. Taču, pārlasot secinājumu vēlreiz («vīrieši rūpīgāk plāno savu naudu»), top skaidrs - ja teikumā pareizi saliek uzsvarus, viss sastājas savās vietās. Runa ir par savu naudu. Savu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?