Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Virtuālā Latvija plešas plašumā, aizbraukušie sarod ar «veco trimdu»

Salīdzinot ar iepriekšējiem Dziesmu un deju svētkiem, kuros piedalījās 509 dalībnieki no latviešu diasporas ārzemēs, šogad šis skaitlis ir krietni audzis - no citām valstīm svētkos piedalīsies ap 1300 latviešu, zina stāstīt kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende. Milzīgā interese par svētku norisēm vienlaikus parāda arī to, cik plaši pasaulē mūsu tautieši ir izkaisīti - koru karus internetā skatījušies 69 valstīs, svētku atklāšanu - 60. Sadarbība ar tautiešiem ir jāuzlabo, saglabājot cerību, ka daudzi varētu atgriezties, ja Latvijā uzlabotos situācija ar darba vietām un dzīves apstākļiem.

Kā tautiešiem ārzemēs veiksmīgāk atrast kontaktus ar Latvijas institūcijām un kā «vecās trimdas» pārstāvjiem sadarboties ar pēdējos gados emigrējušajiem latviešiem, lai neveidotos divas savstarpēji gandrīz vai naidīgas kopienas, tika runāts konferencē Latvieši pasaulē - piederīgi Latvijai. 2013. Šāda konference tiek rīkota jau trešo reizi, un rīkotājas ir Kultūras ministrija, Ārlietu ministrija, Izglītības un zinātnes ministrija, Saeimas Sabiedrības saliedētības komisija, Pasaules Brīvo latviešu apvienība un Eiropas latviešu apvienība. Runāt aicināti bija gan augstskolu pētnieki, gan trimdas organizāciju pārstāvji, un teiktajā izskanēja gan bažīgas, gan cerīgas intonācijas.

Pētījums, kuru pirms diviem gadiem Minesotas Universitātē veikusi Ilze Garoza, parādījis atšķirības un stereotipus, kas valda starp tā dēvēto veco trimdu un jauno emigrāciju. «Būtiska ir atsacīšanās no savstarpējiem pārmetumiem par kādas personas izceļošanas motīviem,» konferencē norādīja I. Garoza, atgādinot, ka pēc Otrā pasaules kara izceļojušos trimdiniekus vairs nevar uzskatīt par politiskajiem bēgļiem, tāpat kā ir aplami apgalvot, ka visi mūsdienās izceļojušie būtu ekonomiskie bēgļi. Kāds latvietis, ilustrējot domāšanas atšķirības paaudžu starpā, I. Garozai minējis salīdzinājumu - vecie dejo pa apli, jaunie lēkā uz augšu un leju. Pētniece ir pārliecināta, ka jāatsakās no stereotipiem - ne visi vecie ir ulmanisti un ne visi jaunie - vieglas laimes meklētāji. Pozitīvus piemērus, salīdzinot ar situāciju pirms diviem trim gadiem, Lielbritānijas latviešu vidē saskata pazīstamā kordiriģente Lilija Zobens. Vēl ne pārāk sen Britu salās bija palikusi tikai Londonas svētdienas skola, taču tagad Lielbritānijā ir jau 16 latviešu skoliņu un plāno atvērt vēl trīs, bet Īrijā tādu ir 11. «Šāda aktivitāte ir apbrīnojama, latvieši ir spējuši organizēties, kas nav viegli,» vērtēja L. Zobens. Klāt nākušas arī biedrības, izveidotas jaunas kultūras kopas - koris, deju kolektīvi, teātra kopa, un aizvien vairāk tā dēvētie jauniebraucēji pārstāvēti arī latviešu biedrību valdēs. «Latviešu sabiedrība Lielbritānijā ir pilnveidojusies ļoti pozitīvā virzienā. Es šaubas, vai bez jauniebraucējiem tāda maz eksistētu,» konstatēja L. Zobens.

Preses konferencē gan Ž. Jaunzeme-Grende, gan Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstnieks diasporas jautājumos Rolands Lappuķe minēja jēdzienu «virtuālā Latvija». Ministre norādīja, ka virtuāla kopā būšana, piemēram, Dziesmu un deju svētkos, ir pirmais panākums, bet nākamie uzdevumi ir sanākt kopā un saprast, kas jādara vēl. Valsts budžeta apjoms 2013. gadam salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu pieaudzis četras reizes, atļaujot plānot un īstenot vairāk aktivitāšu, sniedzot lielāku atbalstu nedēļas nogales skolu darbībai, kā arī atbalstot diasporas organizācijām svarīgu notikumu īstenošanu. Savukārt R. Lappuķe atzina, ka joprojām nav precīzu datu, cik daudz Latvijas pilsoņu pastāvīgi dzīvo ārzemēs, taču lēsa, ka kopā ar iepriekšējām trimdinieku paaudzēm šis skaitlis var būt starp 250 000 un 300 000 cilvēku. «Latviešu nācija nav saistīta ar vienu teritoriju. Tu vari būt latvietis jebkur pasaulē,» viņš teica.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?