Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Virtuālās valūtas triumfs

Kaspars Adijāns

Laikā, kad 2010. gadā par 10 000 Bitcoin vienību tika nopirkta pica, neviens vēl nevarēja zināt, kā virtuālās valūtas projekts attīstīsies tālāk. Šodien tas dažkārt pat tiek dēvēts par digitālo zeltu, un marta beigās kopējā vienību vērtība sasniedza vēsturisku robežu - vienu miljardu ASV dolāru.

Vairumam lasītāju digitālā valūta saistīsies ar ko visai abstraktu un tas ir saprotams, taču, tiklīdz ar šīm digitālajām vienībām var iegādāties reālu preci vai pakalpojumu, viss kļūst savādāk. Globālā finanšu krīze, neuzticība bankām un to uzraudzības iestādēm lielā mērā ir stimulējušas dažādu alternatīvu popularitāti, no kurām vispieprasītākā ir tieši Bitcoin.

Šā gada janvārī vienas digitālās monētas vērtība vēl bija tikai 15 ASV dolāru, tagad - aprīļa sākumā - tā jau sasniegusi 94 dolāru atzīmi. Atšķirībā no ierastās valūtas Bitcoin skaits ir stingri ierobežots un tam noteikta robeža 21 miljona vienību apmērā, tāpēc digitālā nauda tiek redzēta kā alternatīva, lai izvairītos no šābrīža straujās inflācijas.

Tas, kas līdz šim izskatījies drīzāk pēc kāda ar ekonomiku aizrāvušos programētāju eksperimenta, šobrīd pāriet jau nākamajā, daudz taustāmākajā fāzē. Platformas attīstītāji sākuši izgatavot arī fiziskas Bitcoin monētas, apsolīts ir pat pimais bankomāts, ko plānots uzstādīt Kiprā. Nozīmīgs solis zīmīgā vietā.

Informācijas tehnoloģiju portāls Wired ziņo, ka tieši krīzes spēcīgāk skartajās valstīs Bitcoin popularitāte ir pieaugusi ļoti strauji. Spānijā, reaģējot uz krīzes saasināšanos Kiprā, tikai dažās dienās Bitcoin telefonu aplikācijas iekļuvušas starp visbiežāk lejuplādētajām aplikācijām visā valstī. Arī ar Bitcoin saistīto Google meklējumu skaits tieši krīzes valstīs ir strauji pieaudzis.

Darījumiem ar virtuālo naudu pamazām arvien vairāk durvis paver arī pats banku sektors. Līdz šim jau divas finanšu iestādes saņēmušas atļauju apkalpot Bitcoin turētāju kontus, Maltā ticis nodibināts arī pirmais Bitcoin hedžfonds.

Bitcoin ceļš patiešām ir aizraujošs. Reizēm pat tiek pausts viedoklis, ka virtuālā nauda varot sabiedrībai atnest tikpat nozīmīgas pārmaiņas kā interneta attīstība, taču netrūkst arī skeptiski noskaņotu balsu, kas Bitcoin vērtības pieaugumu redz tikai kā kārtējā finanšu burbuļa pūšanu un paredz tā pārsprāgšanu jau tuvākajā laikā.

Un nav jau arī tā, ka ierastās finanšu uzraudzības iestādes, rokas klēpī salikušas, tikai noskatītos, kā tiek veidots neatkarīgs vērtību radīšanas mehānisms. ASV Finanšu ministrija, piemēram, izstrādājusi jaunu pamatnostādni, kur darījumi ar virtuālo naudu tiek traktēti kā naudas atmazgāšana. Lai kā arī beigtos Bitcoin piedzīvojums, tā lielā popularitāte skaidri norāda, ka sabiedrība strauji zaudē uzticību tradicionālajiem noguldījumu veidiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?