Sākotnēji baltie iedzīvotāji Amerikā zemesriekstu eļļu uzskatīja par derīgu vienīgi cūku barībai. Tā tas turpinājās līdz Pilsoņu karam, kad trūkums piespieda izmantot zemesriekstu eļļu uzturā.
Tā īsti zemesrieksti kļuva populāri, pateicoties zinātniekam Kārveram, kurš uzskaitīja 300 veidu, kā tos izmantot. 1904. gada pasaules izstādē kā «veselības ēdiens» pirmoreiz tika piedāvāts zemesriekstu sviests.
Šodien pusi no Amerikā audzētajiem zemesriekstiem izmanto sviesta gatavošanā.
Zemesriekstu sviestu plaši izmanto cepumu un kūku gatavošanā, arī pankūkās. Āfrikas virtuves receptēs var atrast zemesriekstu zupas. Populāra ir zemesriekstu sviesta mērce pie grilētiem vistas gabaliņiem. Amerikā popularitātes ziņā tas ir blakus hamburgeriem un «karstajiem suņiem» - Amerikas bērnu un tīņu pamatbarība.
Lai tik ļoti neķep pie zobiem, zemesriekstu sviestmaizēm vēl ziež virsū ievārījumu, šķēlē banānus vai manu favorītu - saldi marinētus gurķus. Mans mazdēls iecienījis zemesriekstu sviestmaizi ar medu.