Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Visiem dārgais kompromiss

Jautājums par tarifu samērīgumu un vienādām iespējām visiem pretendentiem paliek neatrisināts, valdībai otrdien ar trešo mēģinājumu beidzot pieņemot par kompromisu starp sabiedrību un ražotājiem dēvētos labojumus noteikumos par atbalstu no atjaunojamajiem energoresursiem (AER) saražotai elektroenerģijai. Ekonomikas ministrija (EM) solās situāciju uzlabot divu trīs gadu laikā, kad tapšot jauns likums par AER.

Katrs patērētājs

Valdības sēdē notika atkāpšanās ar godu - Tautas partijas ministri, kas iepriekš bija pret šiem grozījumiem (vēju biznesā ir intereses TP «tēvam» Andrim Šķēlem), tagad tos akceptēja, piebilstot dažus teikumus par juridiskiem aspektiem un termiņiem, kā arī jauna likuma nepieciešamību. Lai arī ekonomikas ministra Arta Kampara (JL) vadībā samazināti vidēji par trešdaļu, obligātā iepirkuma tarifi, par kuriem zaļo elektrību no upju, vēja, biogāzes u.c. resursu izmantotājiem pērk a/s Latvenergo, ir augstākie Baltijā un virs vidējiem rādītājiem Eiropā. Starpība tiek iekasēta no katra elektrības pircēja.

Pēc Sabiedrisko pakalpojumu regulatora padomes locekļa Ivara Zariņa aplēsēm, maksimālais papildu maksājums par zaļo elektrību varētu sasniegt 130 miljonus latu gadā. A.Kampars gan norāda, ka šī summa būs ievērojami mazāka, jo ne visus pieteiktos projektus īstenos.

Citās valstīs izmanto dažādus atbalsta veidus, kas mērķtiecīgāk veicina zaļās enerģijas izmantošanu un mazāk tukšo iedzīvotāju makus - investīciju kompensācijas, nodokļu atlaides, ražošanas subsīdijas utt. Latvija citus ceļus varētu meklēt, tapinot jauno AER likumu, ko sākšot darīt nekavējoties.

Kvotas pārdalīs

Saglabāts atbalsts jau strādājošajām mazajām hidroelektrostacijām (HES). Tas nesaskan ar ES direktīvām, proti - atbalsts jāsniedz tikmēr, kamēr zaļās enerģijas ražotājs atpelnījis sākuma investīcijas un bizness pelna patstāvīgi. Citās Eiropas valstīs šis posms ir 7-10 gadi. Latvijā vecākajām spēkstacijām paaugstinātais iepirkuma tarifs saglabāts, uzklausot Mazo HES asociācijas pamatojumu, ka jāmaina novecojušās tehnoloģijas. Nav gan saprotams, kāpēc nekas nav iekrāts no teju 10 gadus saņemtajiem ienākumiem.

Biogāzes kvotas, ko iepriekš pilnībā sagrāba ar Liepājas uzņēmēju Andri Griģi saistītas firmas, tagad palielinātas, dodot iespēju ražošanu sākt arī citiem pretendentiem. Vērtēšanas kritēriji jauniem censoņiem nav mainīti, toties kvotu ieguvējiem jau pēc pusgada jāatskaitās EM par paveikto, atbrīvojot kvotu citiem, ja projekts nav pavirzījies. Tas attiecas arī uz finansējuma ieguvi, kas izsusējušās kredītu upes apstākļos daudziem var būt klupšanas akmens.

Viens no pirmajiem aiz biogāzes kvotu svītras palikušajiem ir TB/LNNK līdera Roberta Zīles kompanjona mazo HES projektos Gata Dekšņa uzņēmums BV biogāze, vēsta TV3 raidījums Nekā personīga (NP). R.Zīle NP sakās neko nezinām par šo projektu. G.Deksnim piederošā firma Gaujas granulas pasludināta par maksātnespējīgu. Tās mātesuzņēmums Baltijas bioenerģijas grupa, kur R.Zīle ir līdzīpašnieks, iekritis vairāk nekā 10 miljonu latu, tajā skaitā nodokļu, parādos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?