Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Visiem nepiespriedīs cietumu

Lai samazinātu ieslodzīto skaitu pārblīvētajos cietumos, ASV plāno veikt apjomīgu krimināltiesību sistēmas reformu, kuras rezultātā tiktu piespriesti maigāki sodi par noziegumiem, kas saistīti ar narkotikām.

Cietumnieku skaits ASV ir viens no lielākajiem pasaulē, jo pēdējo trīsdesmit gadu laikā tas ir pieaudzis par 800%, un ieslodzījuma vietās ir par 40% vairāk iemītnieku, nekā paredzēts.

Tiesātu arī Obamu

ASV ģenerālprokurors Ēriks Holders šonedēļ, uzstājoties ASV Advokātu asociācijas ikgadējā sanāksmē, paziņoja, ka prezidenta Baraka Obamas administrācija vēlas labot tieslietu sistēmas «ilgstoši netaisnīgo» apiešanos ar cilvēkiem, kuriem inkriminēti maznozīmīgi pārkāpumi saistībā ar narkotikām.

Viņš sacīja, ka atsevišķos gadījumos būtu jāatsakās no astoņdesmitajos gados krimināllikumā iekļautajiem obligātajiem minimālajiem cietumsodiem par pārkāpumiem, kas saistīti ar narkotikām.

Viņaprāt, obligātie minimālie cietumsodi ir «neproduktīvi». «Pārāk daudzi amerikāņi tiek ieslodzīti pārāk daudzos cietumos uz pārāk ilgu laiku ne sevišķi labas likumu piemērošanas prakses dēļ,» sacīja ģenerālprokurors. «Mums ir jānodrošina, ka ieslodzījumu izmanto, lai sodītu, atturētu no jaunu noziegumu izdarīšanas un rehabilitētu, nevis lai vienkārši notiesātu, iesēdinātu un aizmirstu.»

«Šodien ļaunais nabadzības, noziedzības un ieslodzīšanas aplis ievelk lamatās pārāk daudz amerikāņu un novājina pārāk daudzas kopienas. Taču daudzi mūsu krimināltiesību sistēmas aspekti patiesībā var saasināt, nevis mazināt šo problēmu,» Ē. Holderu citē Reuters.

Pašlaik 47% ASV cietumu iemītnieku ir tiesāti par noziegumiem, kas saistīti ar narkotikām. ASV valdība ir ierosinājusi turpmāk nepiemērot obligātos minimālos cietumsodus nevardarbīgiem un iepriekš netiesātiem noziedzniekiem, kuru pārkāpumi ir saistīti ar narkotikām, bet kuriem nav saistības ar krimināliem grupējumiem vai narkokarteļiem, vēsta aģentūra AP.

Pie šīs kategorijas būtu pieskaitāms arī ASV prezidents Baraks Obama, kurš memuāros rakstījis, ka studentu gados ir smēķējis marihuānu.

Plāns paredz, ka tiesneši šādiem likumpārkāpējiem piespriedīs mazākus cietumsodus vai sabiedriskos darbus.

Iegūs minoritātes

Iniciatīvas galvenais mērķis ir samazināt cietumnieku skaitu ieslodzījuma vietās. Pēc Federālā cietumu biroja datiem, pašlaik ASV ieslodzījuma vietās atrodas 219 tūkstoši cilvēku jeb 716 ieslodzīto uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju, kas ir augstākais rādītājs pasaulē. Pilnīgākai ainai - ASV dzīvo tikai 5% pasaules iedzīvotāju, bet šīs valsts cietumos atrodas gandrīz ceturtā daļa no visas planētas ieslodzītajiem.

No plānotajām izmaiņām lielākie ieguvēji būtu minoritātes. Statistika liecina, ka no visiem ASV ieslodzītajiem 37% ir melnādainie, bet 34% - spāņu valodā runājošie. Pētnieki apgalvo, ka šī iemesla dēļ milzīgs skaits melnādaino un spāniski runājošo ģimeņu ASV dzīvo nabadzībā.

Pārpildīto cietumu uzturēšana prasa milzīgus līdzekļus. 2010. gadā šim mērķim tērēti 80 miljardi dolāru (41,6 miljardi latu), bet Federālā cietumu biroja budžets pagājušajā gadā bija 6,6 miljardi dolāru (3,4 miljardi latu), vēsta NBC News.

Vairākos ASV štatos jau ir ieviestas programmas, lai samazinātu ieslodzīto skaitu cietumos. Piemēram, Kentuki desmit gados samazinās cietumnieku skaitu par 3000, tādējādi ietaupot 400 miljonus dolāru (208 miljoni latu).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?