Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Vispirms līgums, tad darbs

Antra, jauna, izglītota rīdziniece, 2011. gada februārī pieteicās darbā viesnīcā Elizabete Hotel par administratori. «Pēc pārrunām tika teikts, ka man jāparāda profesionālās iemaņas darba vidē, jo esot taču jāpārbauda, kā es strādāju, pirms ar mani vienosies par turpmāko sadarbību. Pavadīju viesnīcā divas intensīvas darbadienas, bet solīts man nekas netika.

Sadarbību ar viesnīcu neturpināju pēc savas iniciatīvas,» ar sašutumu atceras Antra. Viesnīcas Elizabete Hotel oficiālajā atbildē Dienai gan jebkādi pārmetumi kategoriski noraidīti. «Viesnīcā Elizabete Hotel ar visiem darbiniekiem tiek noslēgti rakstveida darba līgumi pirms darba tiesisko attiecību uzsākšanas, kā to paredz Darba likuma normas,» norādīts vēstulē. Viesnīcas pausto apstiprina arī Darba inspekcija. «Šo uzņēmumu esam pārbaudījuši 2011. gada martā. Toreiz netika konstatēts, ka uzņēmumā kāds tiktu nodarbināts bez rakstveida darba līguma. Nedz pērn, nedz šogad neesam saņēmuši nevienu sūdzību par šo uzņēmumu,» informē Valsts darba inspekcijas (VDI) pārstāvis Aivis Vincevs.

Līgums - savstarpēja vienošanās

Bezdarbs Latvijā sekmē to, ka cilvēki cerībā nopelnīt iztiku gatavi strādāt bez darba līguma, tā riskējot savu nopelnīto, varbūt pat tikai mutiski apsolīto naudu nesaņemt un velti iztērējot laiku un enerģiju. Turklāt, strādājot bez rakstveida darba līguma, darbinieks zaudē tiesības uz apmaksātu atvaļinājumu un darba nespējas lapu, kā arī riskē ar iespēju saņemt bezdarbnieka pabalstu. Aivis Vincevs norāda, ka darba devējs ar nereģistrēto nodarbinātību, protams, ietaupa - valstij nesamaksā nodokļus un ļoti bieži nesamaksā strādājošajiem par darbu. Taču nu jau pret nereģistrēto nodarbinātību vēršas arī paši uzņēmēji, 12 nozaru asociācijas ir noslēgušas sadarbības vienošanos ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID), lai kopīgi cīnītos pret izvairīšanos no nodokļu nomaksas un aplokšņu algām, informē VID pārstāve Evita Teice-Mamaja.

Starptautiskās personāla vadības kompānijas Talentor Latvia direktore Katrīna Ošleja uzsver, ka darba līgums nav formalitāte, bet darba devēja un ņēmēja savstarpēja abām līgumslēdzēja pusēm būtiska vienošanās. Lai izvairītos no konfliktiem, nodarbinātības un personāla atlases speciālisti gan darba devējiem, gan strādājošajiem iesaka strikti ievērot Darba likumu, kas paredz, ka darba līgums jānoslēdz rakstveidā pirms darba sākšanas un pārbaudes laiku var paredzēt darba līgumā. Tomēr nodarbinātības eksperti atzīst, ka realitātē domstarpības starp darba devējiem un strādājošajiem sastopamas bieži.

Palīdzība jāmeklē laikus

Neapstrīdami - nereģistrētā nodarbinātība Latvijā ir. Pagājušajā gada 11 mēnešos VDI atklāja 2676 bez rakstveida darba līguma nodarbinātos. Zvērināta advokāte Rada Matjušina, kura specializējas darba tiesībās, norāda: ja darbinieks tiek nodarbināts bez darba līguma, viņam noteikti jāvēršas VDI vēl strādāšanas laikā. «Lai tiesā piedzītu darba samaksu, par kuru mutiski tika panākta vienošanās, būs jāpierāda ne tikai nodarbinātības fakts, bet arī reālā atalgojuma apmērs, kas ne vienmēr ir viegli,» uzskata R. Matjušina. Arī VDI pārstāvis pavēstīt par nereģistrēto nodarbinātību inspekcijai aicina brīdī, kad bez darba līguma nodarbinātais vēl strādā. «Ja mūsu inspektors ierodas darbavietā un konstatē faktu, ka tur strādā cilvēki, ar kuriem nav noslēgts rakstveida līgums, tas ir reāls pierādījums. Ja cilvēki sūdzas par pagātnē notikušu situāciju, iegūt precīzu, objektīvu informāciju ir daudz grūtāk,» norāda A. Vincevs.

Jāmazina nodokļi

CV-Online Latvia pārstāvis Gints Ģērmanis stāsta - nereti darba meklētāji atklāj, ka ir strādājuši bez darba līguma un atalgojumu saņēmuši aploksnē. «Daudz šādu gadījumu bija pirms gada, diviem, kad cilvēki bija gatavi strādāt ar jebkādiem nosacījumiem,» norāda G. Ģērmanis. VDI pieredze rāda, ka, tikuši nodarbināti bez darba līguma, cilvēki visbiežāk sūdzas, ja nesaņem algu. «Kamēr alga aploksnē tiek maksāta, par nodokļu nomaksu arī darba ņēmēji ne vienmēr raizējas,» saka A. Vincevs. To, ka vērojama prioritāte gūt pēc iespējas lielākus ienākumus, nevis rūpēties par sociālajām garantijām, secinājusi arī Katrīna Ošleja. «Viens no risinājumiem nereģistrētās nodarbinātības apkarošanā būtu nodokļu samazināšana, bet tas ir valsts kompetencē,» uzskata G. Ģērmanis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Draud finansiālas sankcijas

Darba devēju par nodarbināšanu bez rakstveida darba līguma soda ar administratīvo sodu no Ls 750 līdz Ls 5000. Ja uzņēmumā bez rakstveida darba līguma gada laikā atkārtoti nodarbināti strādājošie, Darba inspekcija var piemērot administratīvo sodu no Ls 5000 līdz
Ls 10 000.

2011. gada 11 mēnešos par nepareizi noslēgtu vai nenoslēgtu darba līgumu saņemtas 789 sūdzības, piemēroti administratīvie sodi par kopējo summu
Ls 769 917.

Avots: Valsts darba inspekcija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?