Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 18. novembris
Doloresa, Aleksandrs, Brīve

Vistas džambalaja

Vēl pirms dažiem gadiem es nezināju, kā ieslēgt cepeškrāsni. Mana kulinārijas pieredze bija - Rīga ar samērā plašo sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu tīklu un Berlīne, kas pārpildīta ar dažnedažādu tautu nacionālajām ēstuvēm, piemērotām katra ienākumu līmenim un gaumei. Oslo ar astronomiski augstajām restorānu cenām un kolēģu līdzņemtajām sviestmaizēm pusdienu pārtraukumā nāca kā trieciens.

Pirmais laiks Oslo man bija paskarbs, tomēr, atrodoties daudznacionālā vidē, aizvien biežāk nācās iesaistīties sarunās par kāda noteikta ēdiena gatavošanu. Tā nu šīs receptes izveidoja manu kulinārās pieredzes pamatu.

Arī norvēģu virtuvē bija priecīgi pārsteigumi. Zinātāji apgalvo, ka pašlaik tieši Oslo ir pieejama vismodernākā un stilīgākā mūsdienu virtuve. Tā nepiedāvā nevienu klasisko virtuvi tīrā veidā, bet ir kulinārijas pasauli satraucošs fusion (saplūšana) virtuves piemērs.

Ikdienā mani glābj Norvēģijā slavenais pavārs Ērlings Sundāls. Kopš lētais ķēdes pārtikas veikals REMA piedāvā Sundāla receptes, mana ikdienas gatavošana ir aizraujošs piedzīvojums. Ērlings radījis 40 recepšu, pēc kurām pagatavojama maltīte četriem cilvēkiem, un tā nepārsniedz 100 kronu (ap Ls 8). Pirmkārt, tā ir zema cena. Otrkārt, receptes ir ļoti vienkārši pagatavojamas. Tās atrodamas interneta mājaslapā, un nepieciešamo produktu saraksti ir nosūtāmi īsziņā uz telefona numuru. Treškārt, ēdieni ir veselīgi.

Mans jaunākais atklājums ir Ērlinga vistas džambalaja. Luiziānas džamabalaja tradicionāli ir pagatavojama ar krevetēm un čirico desu, kā to gatavo mans vīrs, kurš ir uzaudzis Amerikā. Man džambalaja ļoti garšo, bet bērni rauc degunus un makšķerē laukā no rīsiem jūras dzīvniekus un piparotās desas gabaliņus. Ērlinga vistas džambalaja ir bērniem daudz draudzīgāks ēdiens. Samaltā paprika, kas, kā noskaidroju, ir džambalajas garšas pamatsastāvdaļa, izšķīst rīsos nepamanīta, un vistai nepiemīt bērniem nedraudzīgo dzīvnieku aprises. Šī džambalaja ir mūsdienu Eiropas fusion virtuves labs piemērs - tiek izmantota tradicionāla recepte, kas ir kādas nacionālās virtuves pamats, bet ar vietējām izejvielām.

Tieši tā pati recepte tiek lietota mūsdienu dizainā un arhitektūrā - tradicionālās tehnoloģijas un materiāli tiek izmantoti mūsdienīgā veidā, kombinējot tos ar datorgrafikas iespējām.

Ērlinga receptes man iemācījušas, ka ēdiena gatavošana tā pati dizaina projektēšana vien ir. Tad es teicu sev: klau, tu tikko novadīji 7000 m2 rekonstrukcijas projektu Oslo centrā. Vai tiešām tev nepietiks iedvesmas pagatavot vistu?

Ir tikai viena piebilde - būt par dizaineri pavāri ir vēl lielāks risks. Ja kādam nepatīk mūsdienu arhitektūra, arhitekts var apgalvot, ka ir sabiedrības nesaprasts. Diez vai pavārs, kam pie galda rezultātu gaida pāris mazu galviņu, uzdrošināsies būt nesaprasts. Ēdamajam dizainam jābūt perfektam.

Ērlinga Sundāla receptes: www.rema.no/kampanje/under100/Om_kampanjen/

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?