Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Zaļie zemnieki kāro Grūbes vietu

Kad pirms nedaudz vairāk nekā trīs gadiem Saeima izraudzījās piecus Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) jaunos locekļus, Zaļo un Zemnieku savienība bija opozīcijā. Tās intereses toreiz koalīcijai nebija saistošas. Taču tagad, kad Saeimai būs jāievēl jauns pārstāvis darbam padomē, ZZS vēlētos, lai tajā strādātu šim politiskajam spēkam pieņemams vai pat tā izraudzīts cilvēks, Dienai atzina ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

Saeima ir saņēmusi NEPLP priekšsēdētāja Aināra Dimanta iesniegumu par Ginta Grūbes lēmumu aiziet no darba padomē pirms pilnvaru termiņa beigām. Padomes locekļus Saeima ievēl uz pieciem gadiem. Deputāti varētu Saeimas sēdē ceturtdien atbrīvot G. Grūbi no amata, Dienai pieļāva Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne (NA). Tieši Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija 2012. gadā veica kandidātu atlasi, no vairāk nekā 40 pretendentiem vairākās kārtās izvēlētos piecus piemērotākos padomes locekļus. Šīs personas iesaka mediju, izglītības, kultūras, cilvēktiesību jomu biedrības un nodibinājumi, bet informācija publiskajā telpā liecināja, ka kandidātu izvēli noteica valdošās koalīcijas partijas.

«Man ir grūti identificēt, kuru partiju varētu pārstāvēt Gints Grūbe, un nedomāju, ka padomē ir kādas partijas ielikteņi,» teica I. Laizāne, kura komisijā strādāja arī toreiz. Viņa uzsvēra, ka arī tagad partijas vai partiju apvienības nevarēs virzīt savus kandidātus, bet komisija sagaida nevalstisko organizāciju, kā arī fizisko personu ieteikumus. Komisijas priekšsēdētāja cer, ka konkursā uz vienu vakanto vietu būs pieteikti daudzi pretendenti un deputātiem būs iespēja izvēlēties labāko no viņiem. Kandidātu ieteikšanai varētu dot mēnesi laika.

NEPLP priekšsēdētājs A. Dimants sagaida, ka Saeima rīkosies nekavējoties. «Tas ir pilna laika darbs, ko juridiski nav iespējams deleģēt citam padomes loceklim,» Dienai skaidroja A. Dimants, norādot, ka G. Grūbes pienākumus pašlaik neviens cits neveic. G. Grūbes pārraudzībā bija Latvijas Televīzija (LTV), viņam bija uzticēts koordinēt arī jaunā sabiedriskā medija izveidi. Kopš pārmaiņām LTV, kuras īstenotas šīs padomes laikā, mazinājusies tās interese savus pasākumus rīkot Ventspilī. Par Ventspils domes priekšsēdētāju ievēlēts Aivars Lembergs, kurš ir ZZS sabiedrotais. A. Brigmanis, kurš arī strādā Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā, nekonkretizē, cik liela varētu būt partijas interese iesaistīties nākamā LTV pārrauga izvēlē, un par šo tematu izsakās visai neskaidri.

«Ja Brigmaņa kungam zināms kāds labs mediju eksperts, kas pārzina mediju tirgu un Eiropas mediju kopējo telpu, viņš var mudināt profesionālās organizācijas šo cilvēku ieteikt,» Dienai teica komisijas deputāte Lolita Čigāne (Vienotība). Taču viņa ļoti cerot, ka partneriem nav domas padomē ielikt kādu partijām lojālu cilvēku, kuram varētu dot norādījumus. «Padome ir neatkarīga, un Aināra Dimanta vadībā tā arī ir stingri sargājusi savu neatkarību. Tā nav taisnība, ka tajā būtu kāds partijas ieliktenis,» apgalvoja L. Čigāne.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nacionālais teātris dodas viesizrādes pa visu Latviju

Latvijas Nacionālais teātris šī gada rudens un ziemas sezonā ar vairākām izrādēm viesosies Latvijas reģionos. Tuvākās viesizrādes gaidāmas jau šajā nedēļas nogalē Viesītē un Ventspilī, bet vēlāk ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?