Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Zāļu kompensācijām bērniem prasa miljonu

Viens miljons latu ir tā summa, kas būtu papildus nepieciešama, lai valsts pilnībā varētu apmaksāt kompensējamos medikamentus bērniem. Iepriekš sarunas ir bijušas par to, ka atbalstu nepieciešams palielināt konkrētu diagnožu pacientiem, piemēram, C hepatīta slimniekiem. Tomēr Veselības ministrija (VM) norāda, ka tam būtu nepieciešama vēl lielāka summa.

Turklāt tādā gadījumā citu diagnožu pacienti varētu tiesāties, tādēļ pareizāk būtu kā prioritāti izvirzīt tieši bērnus. Pagaidām gan tas ir tikai priekšlikums, jo nav garantijas, ka papildu finansējums atrastos, tāpat nav jūtams deputātu atbalsts.

Laikā, kad līdzekļi ir ierobežoti, rūpīgi jāvērtē, kas visefektīvāk palīdzētu pēc iespējas lielākām cilvēku grupām. Tieši tāpēc VM kā prioritāti ir izvirzījusi mērķi atrast risinājumu, kādā veidā kompensējamos medikamentus bērniem varētu apmaksāt pilnībā, Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē skaidroja VM parlamentārā sekretāre Liene Cipule. Patlaban zāles, kas ir kompensējamo medikamentu sarakstā, bērniem apmaksā 50%, 75% un 100% apmērā. Šim mērķim šogad ieplānoti 5 068 142 lati. Vēl 737 466 lati atvēlēti zāļu kompensācijām reto slimību pacientiem, kuri šobrīd Latvijā ir deviņi. Līdz ar to, ja būtu iespējams iegūt papildu finansējumu, visas kompensējamās zāles bērniem līdz 18 gadu vecumam būtu apmaksātas 100%. Tas gan neattiektos uz M saraksta zālēm, kur šobrīd bērniem līdz divu gadu vecumam visām recepšu zālēm, kas nav kompensējamo medikamentu sarakstā, tiek piemērota 50% atlaide.

VM gan patlaban nav piedāvājuma, kur papildu līdzekļus iegūt. Iekšējās rezervēs miljona nav. Vienlaikus L. Cipule norāda, ka daudz lielākas iespējas ir atrast šo miljonu, nekā cīnīties par papildu finansējumu C hepatīta pacientiem - pēc VM aprēķiniem, tam nepieciešami 3,7 miljoni latu. Turklāt gadījumā, ja VM kā prioritāti izvirzīs vienas diagnozes pacientus, jārēķinās, ka citas pacientu grupas var vērsties Satversmes tiesā, kā rezultātā var būt nepieciešami pat 22 miljoni latu, skaidroja L. Cipule.

Tam, ka bērniem kompensējamās zāles ir jāapmaksā pilnībā, piekrīt arī Latvijas Pediatru asociācijas prezidents Enoks Biķis, norādot, ka jau sen iestājies par atbalsta palielināšanu. Komisijas deputāti gan uzsver nepieciešamību palīdzēt C hepatīta pacientiem. Viņu rīcībā esošās prognozes liecina, ka šo pacientu skaits varētu strauji palielināties, sasniedzot pat epidēmijas līmeni.

Saskaņā ar Nacionālā veselības dienesta datiem kopējais finansējums zāļu kompensēšanai kopš 2011. gada ir samazinājies, bet pacientu skaits nemitīgi pieaug. Rezultātā nav iespējama sistēmas attīstība. Pērn no valsts finansējuma kompensējamo medikamentu apmaksai izlietoti 84 648 505 lati, bet šogad plānoti 82 659 254 lati.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?