Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Zandarts glūn uz laivu

Gadiem ilgi esam centušies dot mājienus, ka lielo zivju makšķerēšana nav nekāda svētdienas pastaiga, bet gan dramatiska cīņa, kurā vilcējs un velkamais radījums var mainīties lomām. Lai atceramies kaut vai izcilā samu vilcēja jēkabpilieša Borisa Spaskova teikto: ja viņš cīnītos ar milzu samu, kātu vaļā nelaistu un auklu pušu negrieztu arī tad, ja sams viņu vilktu ūdenī.

Var teikt, ka tikai ar tādu apņēmību var tikt pie rekord-zivs, taču situācijai tomēr nevajadzētu ļaut attīstīties tik tālu, ka pat pašsaglabāšanās instinkts vairs neredz izeju. Līdz šim gan Latvijā stāsti par lielu zivju pieveiktiem copmaņiem figurēja tikai baumu līmenī un allaž tika saistīti ar alkohola radītu paātrinājumu vai līdzsvara zudumu, nevis zivs spēku. Tikai no Volgas atbraukušie makšķernieki droši zināja stāstīt, ka tur atrasti noslīkuši pārgalvji, kuri, acīmredzot velkot lielu samu, vieglprātīgi aptinuši auklu sev ap roku un ierauti dzelmē.

Baisais bieds

Taču nesenā ziņa no Šveices liek saspringt ne tikai Daugavas samu kārotājiem, bet arī kādas citas sugas zivju vilcējiem tepat mūsu ūdeņos. Runa ir par 12.jūlijā Šveicē, Madžores ezerā nogalināto zandartu. Kā vēsta ziņa, Šveices policijai bijusi darīšana ar «milzu zandartu», kurš nedēļas laikā bija sakodis sešus peldētājus, izraudams viņu locekļos līdz pat 10 centimetru lielas brūces. Mūs šajā stāstā šoreiz visvairāk interesē «milzu zandarta» izmēri. Izrādās, baisais terorists un peldētāju bieds bijis astoņus kilogramus smags un 70 centimetrus garš.

Tagad salīdziniet šo «milzi» ar zivi, kas pagaidām visnopietnāk pretendē uz Dienas zivs 2009 uzvarētāja godu... Raivja Laša 3.jūnijā Burtnieku ezerā izvilktais zandarts ir veselus 2,5 kilogramus smagāks par starptautisku slavu guvušo šveicieti - 10,4 kilogrami! Ar to negribam apgalvot, ka Burtniekā un citos Latvijas lielajos ūdeņos būtu regulāri jādežurē policistiem, gataviem glābt cilvēkus, kas cīnās par Dienas zivs 2009 galveno balvu. Gribam tikai apliecināt cieņu tiem, kas neapjūk, kad viņu rīkam pieķeras īsta plēsoņa.

Šajā reizē arī darām zināmu šāgada konkursa galveno balvu: firmas Salmo dāvāta gumijas laiva Holiday fishing boat un tai piemērots piekarams laivas elektromotors! Šādu laivu pat plēsīgs dižzandarts nevar pārkost. Cik tālu to var pavilkt lielākie Daugavas sami, pagaidām trūkst statistiski ticamu datu. Kā katru gadu, otram uzvarētājam balvā - Dienas gada abonements.

Vēlreiz - noteikumi

Tiem, kas vēlas tikt pie Dienas zivs 2009 galvenās balvas vai mēnešbalvām, jāiesūta konkursam Latvijas ūdeņos saskaņā ar Makšķerēšanas noteikumiem šogad līdz 29.novembrim izmakšķerētu jebkuras sugas lielu zivju fotogrāfijas. Lai varētu spriest par zivs lielumu un svaigumu, tai jābūt fotografētai uz Dienas pirmās lapas fona vai blakus tai. Foto redzamajai Dienai jābūt iznākušai nedēļas intervālā pirms vai pēc zivs noķeršanas.

Sūtījumam jāpievieno ziņas par zivs sugu, precīzu svaru, noķeršanas laiku, vietu (ūdenstilpe, rajons vai novads, pagasts), makšķerēšanas metodi, lietoto inventāru, makšķernieka vārds, uzvārds, adrese, tālruņa numurs, kā arī makšķerēšanas kartes un licences numurs gadījumos, kad tās nepieciešamas). Vēlams arī neliels apraksts, cik viegli vai grūti bija zivi piemānīt un izvilkt. Materiāli konkursam iesūtāmi elektroniski vai pa pastu līdz 1.decembrim (pasta zīmogs).

E-pasta adrese: [email protected].

Pasta adrese: Dienas zivs, Diena, Mūkusalas 15, Rīga LV1004.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?