Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Ždanoka restartē PSRS

Eiropas Parlamenta (EP) deputāte no Latvijas Tatjana Ždanoka, kas ievēlēta no partijas PCTVL, pagājušās nedēļas nogalē uzturējusies Krimā, lai paustu atbalstu neleģitīmajam referendumam par Krimas pievienošanos Krievijai. Deputāte arī neslēpa, ka referendumā atbalsta tos vēlētājus, kas iestājas par pievienošanos Krievijai. T. Ždanoka šogad 2. martā piedalījās arī Krievijas organizācijas Sutj vremeņi, kas vēlas atjaunot bijušo PSRS, ārkārtas kongresā un pacēlusi organizācijas sarkano karogu un teikusi uzrunu kā EP deputāte, paužot atbalstu PSRS atjaunošanai.

Pati T. Ždanoka Dienai gan telefoniski nevēlējās komentēt savu piedalīšanos PSRS atjaunošanas kongresā, vienīgi bilda, ka «tā nebūs PSRS atjaunošana tās vecajā versijā, bet gan, programmēšanas valodā runājot, PSRS versija 2.0».

EP T. Ždanoka pārstāv Zaļo un Eiropas Brīvās apvienības grupu, kuras pārstāvis Ričards O'Ferrals Dienai apliecināja, ka deputāte abos gadījumos ir «simtprocentīgi pārstāvējusi tikai savu viedokli». O' Farrels arī uzsvēra, ka Zaļo un Eiropas Brīvās apvienības grupa nekad nav izteikusi vēlmi atjaunot PSRS un kopā ar visu EP stingri nosoda Krievijas darbības Krimā. Jautāts, vai politiskā grupa negatavojas vērsties pret T. Ždanoku par nepieņemama viedokļa paušanu, O' Farrels norādīja, ka viņš pārstāv demokrātisku grupu, kuras deputāti var paust arī savus personīgos viedokļus, lai arī tie atšķiras no kopējiem grupas politiskajiem uzskatiem. Jāpiebilst, ka Saeimas deputāts Vilnis Ķirsis (RP) ir vērsies ar oficiālu vēstuli pie Zaļo un Eiropas Brīvās apvienības grupas līdzpriekšsēdētājas Rebekas Harmsas ar lūgumu izslēgt T. Ždanoku no savām rindām.

T. Ždanokas aktivitātes saistībā ar PSRS restartēšanu gan liek uzdot jautājumu, vai deputāte nepārkāpj Krimināllikumu un neaicina likvidēt neatkarīgu Latvijas valsti. EP deputāts Kārlis Šadurskis (V) šajā sakarā jau ir vērsies Ģenerālprokuratūrā ar lūgumu ierosināt kriminālprocesu pret T. Ždanoku.

Krimināltiesību eksperts un Saeimas deputāts Andrejs Judins (V) Dienai atzīst, ka, «nedzirdot konkrētus T. Ždanokas izteikumus, ir grūti pateikt, vai viņa ir pārkāpusi Krimināllikumu, jo tikpat labi viņa varēja runāt par PSRS atjaunošanu bez Latvijas iekļaušanas tajā». A. Judins gan norāda, ja T. Ždanoka aicina atjaunot PSRS, tajā iekļaujot arī Latviju, tas varētu tikt vērtēts kā likuma pārkāpums.

T. Ždanokas pārstāvētā partija PCTVL ir kļuvusi par Latvijas Krievu savienību un viens no tās valdes locekļiem Jakovs Pliners Dienai atzina, ka neko nezinot par T. Ždanokas piedalīšanos šādā kongresā, jo «viņai nav pienākuma atskaitīties», tādēļ neko komentēt nevarot. J. Pliners vienīgi bilda, ka lielākā daļa Latvijas krievvalodīgo nevēloties PSRS atjaunošanu un vēloties dzīvot brīvā un neatkarīgā Latvijā, «kur visiem būtu vienādas tiesības».

Politolgs Kārlis Daukšts Dienai skaidro, ka T. Ždanokas galvenais mērķis esot pievērst sev publisku uzmanību un veidot sev atspēriena punktu tālākajām politiskajām darbībām, vispirms jau gaidāmajām EP vēlēšanām. «Skaidrs, ka T. Ždanoka ir absolūta postpadomju telpas noliedzēja un atbalsta vēsturisko Krieviju un Padomju Savienību. Taču es dalību šādā kongresā līdztekus politisko ambīciju apmierināšanai skaidrotu arī ar vēlmi veidot sev skaļu PR.»

Par J. Plinera atšķirīgo viedokli politologs teic, ka tā nav šķelšanās krievu savienības iekšienē, bet gan «saspēle, lai uzrunātu pēc iespējas vairāk vēlētāju. Gan mērenākos, gan radikāļus, kuriem varētu simpatizēt šādas T. Ždanokas aktivitātes».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?