Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Zemnieku sētā vāra sejas krēmu

«Miljonār! Pie tevis žurnāliste atbraukusi,» pāri plašajam Janavu pagalmam noducina Vilnis, saucot sievu Antu. Un tur jau viņa smaidīdama nāk no pļavas, rokās lielais grozs, pilns ar kumelīšu ziediem. Bioloģiskās saimniecības Janavas veidotāja Anta Kučere par vīra uzsaucienu tikai nosmejas un atceras, kā pavisam nesen tirdziņā Rīgā, Esplanādē, kad kāds televīzijas žurnālists vēlējies viņu intervēt, teikusi - nu ko jūs no manis gribat, es tāpat būšu miljonāre.

Tas arī televīzijā parādīts, un tā Antai šī iesauka pielipusi. Šodien Antas «miljons» ir viņas _Janavas_, kas izveidotas pirms desmit gadiem.

Krēms iekaro pircēju sirdi

14 hektāru lielajā saimniecībā lielāko daļu aizņem bioloģiski vērtīgas pļavas, ārstniecības augu stādījumi, iekopts neliels augļu dārzs. No saimniecībā vāktajiem augiem Janavās gatavo tējas ar Latvijas Ekoprodukta zīmi, piedāvā zemenes un bumbierus. Kokneses pagastā, Daugavas krastā, kur izpletušās Janavas, ierīkota arī pirts un iekārtota neliela brīvdienu māja ģimenēm, kas gan saimniecības budžetā ienes pavisam nelielu daļu ienākumu, lielāko ieņēmumu daļu veido tēju gatavošana un realizācija, kā arī Janavu jaunais piedāvājums - ekskluzīvs līdzeklis sejas ādas barošanai un mitruma līmeņa uzturēšanai. Krēmam dots nosaukums Beāte, un tas galvenokārt nopērkams dažādos tirdziņos, kur Janavas piedāvā savu produkciju. «Naudu var nopelnīt arī krīzes laikā,» pārliecināta ir šarmantā kundze, no kuras burtiski staro enerģija. To pierāda veiksmīgā ideja par krēma ražošanu, jo, ienākot ar šo produktu Latvijas tirgū šī gada sākumā un piedāvājot to tikai dažādās izstādēs, amatnieku, zaļajos un lauku labumu tirdziņos, tā ražotāji jau atpelnījuši naudu, kas ieguldīta šī rūpala sākšanā. «Lai gan ceļš līdz gatavajai produkcijai bijis ļoti līkumains, pats sarežģītākais tomēr ir atrast noieta tirgu jaunai, vēl neiepazītai precei. Tomēr mums ir izdevies iekarot mūsu pircēju sirdis,» priecājas Anta.

Brauc mācīties uz Franciju

Krēma idejas pamatā ir personīgā pieredze un ekonomiskais aprēķins. «Man ir sausa sejas āda un ir problēmas atrast sejas kopšanas līdzekli, kas neradītu diskomfortu. Reiz biškopības produktu veikalā nopirku krēmu, kas atbilda manai sejas ādai, bet, pētot to, sāku domāt - vai tad es no savā saimniecībā iegūtajiem augiem arī nevarētu pagatavot kaut ko vērtīgu? Otra lieta - piedāvājot tirgū tējas, ar laiku sapratu, ka līdzīgu saimniecību un tirgotāju saviesies tik daudz, ka pēc šādas produkcijas krītas pieprasījums un nopelnīt ar to ir arvien grūtāk. Arī tāpēc skatījos pēc kaut kā jauna,» stāsta Anta.

Kontaktējoties ar dažādiem cilvēkiem, tiekoties tirgos un izstādēs ar līdzīgi domājošajiem, Anta kā tāds sūklis allaž uzsūc jaunu un noderīgu informāciju, un vienmēr gadās tieši tā, ka īstajā brīdī arī satiek īstos cilvēkus, kas palīdz, atbalsta, pasaka priekšā. Tieši tā Anta uzzināja par Valsts izglītības attīstības aģentūras Leonardo da Vinci mūžizglītības programmu, kas finansiāli atbalstīja Antas ieceri doties uz Franciju apgūt aromātisko augu pārstrādes procesu. Tā Anta atrada sadarbības partnerus šajā valstī un uzzināja dažus vērtīgus padomus, kā labāk pagatavot pašu krēmu.

Vajag tikai šiverēt!

Balstoties uz Antas iegūtajām zināšanām un pieredzi, viņas dēls Reinis, kas tagad ir Janavu saimnieks, īstenoja Lauku atbalsta dienesta finansēto projektu par nelauksaimnieciskās ražošanas attīstību laukos un Janavu vecās klēts telpas pielāgoja krēma ražotnes izveidei, kā arī no Spānijas pasūtīja destilējamo iekārtu, kas nepieciešama krēmu vārīšanai vajadzīgā destilāta gatavošanai. «Izskatās kā Aladina burvju lampa, bet darbojas kā kandžas aparāts. Spāņi nerunāja angliski, mēs nesapratām spāniski, bet divu mēnešu laikā kaut kā tikām skaidrībā, un vienā jaukā dienā bija jādodas uz pastu pēc sūtījuma. Latvijā tādu aparātu dabūt nevar, jo nevienam te neko tādu nevajag, mans brīnums tāds ir vienīgais Latvijā,» Anta atceras notikumu, kas ir tikai viens no daudzajiem piedzīvojumiem, ar ko viņa saskārusies savas idejas īstenošanas laikā. «Ja mans kāds kādreiz būtu teicis, ka braukšu mācīties uz Franciju, valsti, kuras valodā nezinu nevienu vārdu, ka gatavošu sejas kopšanas līdzekļus, domātu, ka tas pareģis ir traks. Bet tagad esmu pārliecināta, ka nevienā vecumā nekas nav par grūtu. Vajag tikai prast satikt īstos cilvēkus un izmantot visas piedāvātās iespējas,» saka Anta.

Viņa ir pārliecināta, ka Latvijā vēl ir daudz brīvu biznesa nišu, vajag tikai domāt un šiverēt. «Ja laukos ir zeme, iespēju netrūkst. Un arī atbalsts ir. Mūsu saimniecības darbā būtisks atspaids ir dažādu Eiropas struktūrfondu palīdzība, ko saņemam gan kā bioloģiskā saimniecība, gan par ārstniecības augiem, tāpat ir atbalsts pusnaturālās saimniecības pārstrukturizācijai, izglītībai un nelauksaimnieciskās ražošanas attīstībai. Klāt vēl pašu nopelnītais. Tas ļauj gan ģimeni uzturēt, gan saimniecību pilnveidot,» ir pārliecināta Janavu saimniece.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?