Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Zemsavieši grib būt vadošais spēks

Latvijas Zemnieku savienība ir ne tikai viena no vecākajām un skaitliski lielākajām Latvijas partijām, bet arī perspektīvākā, sestdien LZS kongresā Jelgavā sacīja partijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis. Viņu vienbalsīgi un atklāti ievēlēja par partijas līderi. Taču pirmo reizi šajos vienpadsmit gados, kopš A. Brigmanis vada partiju, viņa runā izskanēja pārliecība, ka Zaļo un Zemnieku savienība var kļūt par vadošo politisko spēku Latvijā. Tas liecina par jaunām ambīcijām, jo līdz šim ZZS ērtāk jutās kā sabiedrotais kādai citai vadošai partijai.

Tas varētu likt raudzīties arī pēc cita premjera kandidāta, jo jau vairāk nekā četrus gadus tas ir Ventspils mērs Aivars Lembergs, kurš ir apsūdzēts smagos noziegumos un šī iemesla dēļ viņam būtu apgrūtinoši veikt valdības vadītāja pienākumus. Taču ZZS ir izdevīga A. Lemberga popularitāte un, iespējams, viņš arī iedrošinājis zaļos zemniekus pretendēt uz vadošā politiskā spēka lomu. Ventspils reģionālā partija arī nodrošina ZZS ar spēcīgiem argumentiem un informāciju, lai tā līdzvērtīgi varētu diskutēt ar premjera pārstāvēto apvienību Vienotība, ir atzinis A. Brigmanis. Viņš teica, ka ZZS aprīlī tiksies ar starptautiskajiem aizdevējiem, kuriem esot radusies interese par ZZS budžeta konsolidācijas priekšlikumiem, ko Finanšu ministrija noraidījusi. ZZS arī nepieļaus pensiju un to piemaksu samazināšanu.

ZZS bija pasūtījusi sociologiem vairākus pētījumus. A. Lembergs ir populārākais arī Latvijas faktu aptaujā, kurā uz lūgumu nosaukt labāko Valsts prezidenta kandidātu atbildējuši ZZS vēlētāji. No viņiem par A. Lembergu balsotu 69,9% aptaujāto, bet par tagadējo prezidentu Valdi Zatleru - 69,1%, par valsts kontrolieri Ingunu Sudrabu - 68,8%. Taču visu pilsoņu aptaujā pirmais ir V. Zatlers - viņu atbalsta 30,9%, A. Lembergu - 26,3%, I. Sudrabu - 24,7%. Pieļaujot, ka Ventspils mēram iepriekšminēto iemeslu dēļ būtu sarežģīti pretendēt arī uz šo augsto amatu, Zemnieku savienības deputāti varētu atbalstīt V. Zatleru. Par viņu A. Brigmanis ir gatavs balsot, bet no citiem politiskajiem spēkiem ievēlēto deputātu domas daloties. No ZZS frakcijas 22 deputātiem LZS pārstāv 12 deputātu. Latvijas Zemnieku savienības kongresā piedalījās visi izvirzītie 337 delegāti, kuri pārstāvēja gandrīz 1700 partijas biedru.

Delegātus priekšsēdis iepazīstināja arī ar firmas SKDS sagatavoto ministru reitingu tabulu, kurā pirmais ir zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, viņam seko vides un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis, trešais ir aizsardzības ministrs Artis Pabriks (Vienotība) un pēc tam pārējie ZZS ministri. Lielākā daļa Vienotības ministru ir nepopulārāki, tāpēc A. Brigmanis neredz pamata kāda ZZS ministra nomaiņai. Ministri ir ieredzēti partijā, par ko liecināja arī priekšsēža vietnieku vēlēšanas. Tajās pārējos piecus kandidātus ievērojami pārspēja satiksmes ministrs Uldis Augulis, kuru atbalstīja 201 delegāts, par otru vietnieku ievēlēja Saeimas deputātu Vitautu Staņu, par kuru balsoja 103 delegāti. Valdē vēl būs pa diviem pārstāvjiem no katra reģiona. Ja citās partijās notiek līderu sāncensība, tad A. Brigmanis pirms vietnieku un valdes vēlēšanām, kas bija aizklātas, sacīja, ka viņu jebkurš rezultāts apmierināšot, jo visi kolēģi esot tuvi.

LZS kongresā ministri informēja par norisēm savās nozarēs. Ja pirms gada U. Augulis bija bikls labklājības ministrs, tad šogad viņam jau bija viena no pārliecinošākajām runām, kurā ministrs kritizēja arī priekšgājējus, jo sabiedriskā transporta sistēmā neesot bijusi nekāda plānošana, ja cilvēki, kuri atbrauc uz kādu vietu ar vilcienu, nevarot pagūt uz autobusu, jo tas aizgājis pirms 10 minūtēm. U. Augulis arī uzskata, ka valsts ilgtermiņa attīstību nevar nodrošināt, «visu griežot bez sistēmiskas pieejas».

Kongresā kā viesis bija Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis, kurš aicināja nekļūt lepniem, jo ir bijuši, kuri saņēmuši uzticības kredītu, sajutušies kā Saeimā uz mūžu ievēlēti. «Tos, kas pagājušajā reizē bija ievēlēti uz mūžu, es tagad uz ielas satieku,» teica LPS priekšsēdis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?