Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Zēns slimo, ar māti runās

Zēns ar uzvedības problēmām, kura māte izvairījusies no sadarbības ar vairākām Latvijas bāriņtiesām un pirms nedēļas atkārtoti mainīja deklarēto dzīvesvietu, šajā mācību semestrī slimības dēļ skolā pagaidām nav ieradies. Lai gan pirms Ziemassvētkiem bērns ir vests pie speciālista, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai (VBTAI) nav zināms, vai viņa ieteikumi tiek ņemti vērā.

Šim gadījumam pagājušajā nedēļā uzmanību pievērsa VBTAI, prasot pašvaldībai atcelt no amata Vecumnieku bāriņtiesas priekšsēdētāju, jo uzskatīja, ka viņas bezdarbības dēļ tikusi apdraudēta gan paša zēna, gan viņa vienaudžu veselība, drošība un dzīvība. VBTAI bija pamats domāt, ka zēns nav ticis nosūtīts pie speciālista atzinuma saņemšanai. Tā kā bāriņtiesas vadītājas rīcībā bijušas skolēnu un vecāku liecības, kurās aprakstīta puikas rīcība, viņai vajadzējis rīkoties kardinālāk.

«Ja vecāks saprot, ka ir problēmas, tad cenšas kaut ko mainīt, lai uzlabotu viņa dzīves apstākļus, nevis izvairās no problēmas,» saka inspekcijas Bāriņtiesu un audžuģimeņu departamenta direktore Valentīna Gluščenko. Sieviete, kura ir šķīrusies ar bērna tēvu, bērna deklarēto dzīvesvietu mainījusi arī iepriekš, jo zinājusi, ka iepazīšanās ar apjomīgajiem zēna lietas materiāliem un rīcības sākšana bāriņtiesai prasīs ilgu laiku. Lai rastu tālāku situācijas risinājumu, ceturtdien paredzēta inspekcijas tikšanās ar skolu, kā arī pārdeklarētās un faktiskās dzīvesvietas bāriņtiesām.

Vecumnieku bāriņtiesas priekšsēdētāja Inita Sproģe, kuras atstādināšana pieprasīta, joprojām pilda savus amata pienākumus. Vecumnieku novada domes priekšsēdētājs Rihards Melgailis norādījis, ka viņa rīcībā nav informācijas par darbinieces neizdarību. Tādēļ VBTAI patlaban gatavo informāciju, kas pierādītu, ka I. Sproģe nav laikus rīkojusies. «Šajā gadījumā nedrīkstēja distancēties no vēsturiskās situācijas. Bija zināms, ka māte no sadarbības ar bāriņtiesu izvairījusies jau iepriekš,» teic V. Gluščenko.

Pēc tam kad tika pieprasīta I. Sproģes atstādināšana, viņa norādīja, ka nav varējusi laikus rīkoties skolas neizdarības dēļ. Bāriņtiesas priekšsēdētāja arī teica, ka izglītības iestāde mātei nebija sniegusi pietiekamu informāciju par problēmām ar viņas dēlu. Tomēr V. Gluščenko šo izteikumu apšauba, jo zēns pēc katra konflikta skolā vienmēr zvanījis mātei, kura nekavējoties ieradusies viņam pakaļ.

Iepriekš inspekcija pauda, ka galējais risinājums būtu atkārtota aprūpes tiesību atņemšana zēna mātei, tomēr patlaban turpinās meklēt mazāk kardinālus instrumentus. Pirmkārt, bērns būtu jāved uz papildu izmeklēšanu pie citiem speciālistiem, uzskata V. Gluščenko. Citas pašvaldības atņemtās tiesības sievietei 2009. gadā atjaunoja Vecumnieku bāriņtiesa, kurai pēc nesenās pārdeklarēšanās ģimenes problēmas tagad vairs nav jārisina.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?