Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ziemas sezonas galvenais favorīts Dukurs

Visu laiku labākās ziemas olimpiskās spēles Latvijas sportistiem pēc neatkarības atjaunošanas jau apaugušas ar astoņu mēnešu bārdu. Laiks skrien ātri. Februārī Vankūverā olimpiskās sudraba medaļas izcīnīja skeletonists Martins Dukurs, kā arī kamaniņnieku ekipāža Andris un Juris Šici, bet klāt jau nākamais atskaites cēliens.

Oktobra beigās pēcolimpiskās sezonas startus uzsāka šorttrekisti un kalnu slēpotāji, šonedēļ sacensību apritē iekļausies bobslejisti, pēc tam arī skeletonisti, kamaniņnieki, biatlonisti un pārējie «ziemnieki». _Diena_ centās izdibināt, cik ražīga Latvijas ziemas sporta veidu pārstāvjiem varētu būt 2010./2011. gada sezona.

Skeletonisti neatlaiž

Vērtības allaž tiek meklētas vietās, kur tās reiz jau iegūtas. Pagājušajā sezonā neapstrīdams līderis skeletonistu konkurencē bija latvietis Martins Dukurs. Pārliecinošā uzvara Pasaules kausa (PK) izcīņas kopvērtējumā radīja labvēlīgu augsni cerībām par visaugstākā kaluma medaļu olimpiskajā Vankūverā. Martins arī brauca līdera cienīgi, taču četru braucienu summā par septiņām sekundes simtdaļām ātrāks izrādījās mājinieks Džons Montgomerijs.

«Atlaides nav dotas. Strādāts ir pēc pilnas programmas, un arī jaunajā sezonā cīnīšos par visaugstākajām vietām visas sezonas garumā,» sezonas priekšvakarā apņēmību neatdot iekarotās pozīcijas pauž jaunākais brālis Martins Dukurs. Iemesls sasparoties ir vecākajam brālim Tomasam Dukuram. PK kopvērtējumā un olimpiskajās spēlēs Vankūverā viņš palika tūlīt aiz labāko trijnieka 4. vietā. «Pārāk daudz man pēdējā laikā bijušas ceturtās vietas…» No Tomasa teiktā var izlobīt apņemšanos nelāgo tradīciju lauzt.

Brāļi Dukuri ir kārtīgi strādājuši fiziskās sagatavotības treniņos, uzlabojuši tehniku, tāpēc abiem vajadzētu būt augstās vietās jau no sezonas pirmajām sacensībām. Plašāk par Dukuru gatavošanos un iecerēm nākamnedēļ.

Kamaniņnieki pārgalvīgi

Jaunajai sezonai vajadzētu sniegt atbildi uz jautājumu, vai brāļi Andris un Juris Šici ir lielmeistari maksimumu izspiest sezonas galvenajos mačos vai arī lieliskajam sniegumam Vankūverā būs tikpat varens turpinājums visas sezonas garumā. Izskatās gan, ka skaidru atbildi šoziem neiegūsim.

Pavasarī Andris Šics izšķīrās par pleca operāciju, lai gan ārsti teica, ka var būt labāk, bet tikpat labi uzlabojumu varot arī nesagaidīt. Iespējams, jauno sezonu Andris sagaidītu simtprocentīgi gatavs, ja vasaras treniņnometnē nesaforsētu ar treniņu atsākšanu, kad vēl turpinājās rehabilitācijas process, un nebūtu iesaistījies pārgalvīgā iekšējā sacensībā. Pleca trauma tika atsvaidzināta, tāpēc ekipāžas izredzes cīnīties par augstām vietām jāvērtē rezervēti.

Kamaniņnieku lauciņā turpina rušināties arī 2006. gada Turīnas olimpisko spēļu bronzas medaļas ieguvējs Mārtiņš Rubenis. Kā jau tas pēdējos gadus ir ierasts, galvenā uzmanība atkal tiek pievērsta darbam pie kamanu uzlabošanas. Startēšana notiks brīvā režīmā, tāpēc nav jūtama cieša apņēmšanās atgriezties uz pjedestāla. Ar grūti uzveicamajām vācietēm spēkosies Maija Tīruma. Ceļu uz eliti turpinās lauzt talantīgais Inārs Kivlenieks.

Bobslejisti upurējas

Jānis Miņins ar stūmējiem Daumantu Dreiškenu, Oskaru Melbārdi un Intaru Dambi pagājušajā sezonā Pasaules kausa izcīņas kopvērtējumā četrinieku konkurencē ieņēma otro vietu. Parocīgā Vistleras trase solīja tikpat veiksmīgu turpinājumu četrgades galvenajās sacensībās, taču Miņina apendicīta operācija pārvilka svītru olimpiskajām cerībām.

Veselības likstas novērstas, bet nu ir cita bēda - Miņinam nepatīkams izrādījās Latvijas Bobsleja federācijas lēmums atteikties no startēšanas Pasaules kausa izcīņas pirmajos četros posmos Ziemeļamerikā. Tādējādi nebūs iespējas cīnīties par augstu vietu PK kopvērtējumā un sezonas galvenajos mačos - pasaules un Eiropas čempionātā - nāksies startēt no sliktākas starta grupas. Līdzīgā situācijā ir izlases otrais pilots Edgars Maskalāns.

Galvenais ieguvējs būs par pilotu pārkvalificējies Oskars Melbārdis, kuram braukšanas pamatus Eiropas trasēs ieliks izlases galvenais treneris Sandis Prūsis. Bobslejisti izlēmuši strādāt nākotnei.

Šorttrekā var «izšaut»

Eiropā lauri jau plūkti, pasaulē pjedestāls palicis neaizsniegts. Šorttrekists Haralds Silovs 2008. gadā Eiropas čempionātā Ventspilī triumfēja kopvērtējumā, 2009. gadā bija ātrākais 1500 metru distancē, bet pasaules mērogā viņš pagaidām vairāk bijis B fināla dalībnieks. Pērn PK posmā ASV Silovs ieņēma 5. vietu 1000 metru distancē. Olimpiskajā Vankūverā augstākā bija 10. vieta 1000 metru distancē.

Jaunās sezonas PK 1. posmā Monreālā Silovs bija devītais 1000 metru distancē, it kā vēlreiz apliecinot savu vietu labāko desmitnieka otrajā pusē. Šorttrekistu treneris Māris Birzulis sezonas priekšvakarā iebilst, ka Silovs jau esot Top 6 dalībnieks, jo psiholoģiski kļuvis stabilāks. Ticēsim Birzulim un gaidīsim patīkamu pārsteigumu no Silova.

Jēkabs Saulītis pērn bija piektais pasaules junioru čempionātā. Šosezon viņš krās pieredzi pieaugušo kārtā. Evita Krievāne bija pārorientējusies uz treneres darbu, taču paudusi gatavību atgriezties skrejceliņā.

Biatlonā joprojām Bricis

Runājot boksa terminoloģijā, Latvijas biatlons jau ilgāku laiku nespēj piecelties pēc nokdauna. Piedzīvojuši vilšanos 2002. gada Soltleiksitijas olimpiskajās spēlēs, biatlonisti gaidīja jauno un talantīgo atlētu uznākšanu uz skatuves, taču vezuma vilcēji joprojām ir 40 gadu slieksni pārkāpušais Ilmārs Bricis un Madara Līduma.

Cepuri nost Ilmāra priekšā! Ar neatlaidīgu darbu viņš joprojām ir spējīgs pacīnīties par augstu vietu, ko apliecināja 14. rezultāts Vankūverā 10 kilometru sprintā. Bricis slēpes un plinti šķūnīti nav nolicis. Raudzīsim, vai arī jaunajā sezonā viņš būs spējīgs cīnīties ar gados jaunākajiem konkurentiem. Madara Līduma šosezon ieklausīsies izlases jaunā trenera Jēkaba Nākuma padomos. Būs interesanti redzēt, kā izvērtīsies jaunā sadarbība. Nākotnes cerība ir Andrejs Rastorgujevs. Viņam vajadzētu cīnīties par PK punktiem, kurus iegūst trīsdesmit labākie.

Vasins un pārējie

Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) B sastāvā ir iekļauts snovbordists Toms Vasins. Tā ir zīme, ka ar šo sportistu nākotnē tiek saistītas olimpiskās cerības. Pasaules kausa izcīņas mačos Vasins labāko trīsdesmitniekā pagaidām nav iekļuvis. Šī iemesla dēļ pēdējā brīdī viņam arī aizcirtās Vankūveras durvis. LOV paspārnē viņš nokļuva pēc izcīnītās septītās vietas pasaules junioru čempionātā.

Kalnu slēpotāja Lelde Gasūne sezonas pirmajās PK sacensībās Somijas pilsētā Levi slalomā ieņēma 66. vietu. Latvijas kalnu slēpotājiem nopietnās konkurences dēļ ir grūti pietuvoties ziemas sporta veidu lielvalstīm.

Tas pats attiecināms uz distanču slēpotājiem. Vankūveras olimpisko spēļu dalībnieks Jānis Paipals pēcolimpisko sezonu izlaidīs, lai pēc tam ar dubultsparu sāktu gatavoties 2014. gada olimpiādei Sočos. Treniņus turpina Ilmāra Briča meita Anete, kura februārī jau pamanījās «aizslēpot» līdz Vankūverai. Sezonas pirmajos FIS mačos Somijā labākais no latviešiem Nauris Biķernieks 10 km brīvajā stilā ieņēma 155. vietu.

Pasaules un Eiropas čempionātos dalībnieku pulkā parasti ir arī pa kādam Latvijas daiļslidotājam. Vietas gan parasti ir pašā lejasgalā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netici, Dauka, netici vēl!

Būt dullam latviešu ausīs vienmēr ir skanējis vairāk kā kompliments. Pēc Nacionālā teātra Dullā Daukas – vēl jo vairāk.

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?