Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Ziemassvētkos jaunā māja būs zem jumta

«Adrians visu laiku meklē mājas. Ierādītajā dzīvoklī staigā pa visām istabām, pateikt vēl neprot, bet redzu, ka viņš ir neizpratnē, jo neatrod to, ko meklē. Grūti, bet pamazām samierināmies,» stāsta Olga Ģēģere. Aptuveni pirms diviem mēnešiem Alojas novada Brīvzemnieku pagastā nodega viņu māja, bez pajumtes palika septiņi cilvēki, viņu vidū - trīs mazi bērni. Bet brīnumi notiek, jo Ziemassvētkos jaunajai mājai jau būs uzlikts jumts.

Sprakšķēja dzirksteles

Saulītēs 30. oktobrī bija malkas talka. Olgas dzīvesbiedrs Aivars steidzies atdot aizņemto traktoru, viņa pati ar busiņu uz mājām vedusi talciniekus, nokļuvusi Puikules centrā, pēkšņi saņēma tālruņa zvanu, ka deg māja. Atgriežoties jau iztālēm redzēja, ka liesmas apņēmušas otro stāvu.

Mājās bija palikuši trīs bērni, vecmāmiņa un viņas draudzene Juzefa Berzikova, kuru ģimene pieņēmusi pēc viņas vienīgā tuvinieka slimā dēla nāves. Nelaimes brīdī Olgas māte Zinaida atradusies kūtī pie lopiem, izgājis arī Olgas brālis Valdis.

«Mēs skatījāmies multenītes, kad pēkšņi pazuda elektrība, viss kļuva tumšs, tikai dzirdējām, ka augšstāvā kaut kas sprakšķ, saucām onkuli, viņa nebija, tad pie sienas pamanījām dzirksteles. Nezinājām, ko darīt,» drūmo dienu atceras divpadsmitgadīgā Alīna.

Atsteigušies kaimiņi mēģināja liesmas dzēst ar ūdeni, bet tās kļuva vēl lielākas...

No degošās mājas meitene iznesa mazo brālīti Adrianu, bet joprojām sāp sirds par draugiem papagaili, šinšillu, jūrascūciņu, kurus izglābt nepaspēja.

Vakarā saziedo 10 000 latu

Līvānu tipa māja savulaik piedāvāta Zinaidai, kura kolhoza fermā centīgi strādājusi par slaucēju. Rūpīgi krāts un taupīts, lai māju izpirktu, jo viena audzinājusi četrus bērnus. Vīrs ģimeni atstājis, kad jaunākajai meitai Olgai bijis tikpat, cik tagad mazākajam mazdēlam, - pusotra gada.

«Visvairāk man bija bail par mammu, jo māja faktiski ir viņas mūža ieguldījums, tāpēc solīju, ka būs labi, Saulītes atjaunosim, kaut gan pirmajā brīdī bija grūti aptvert, kā tālāk dzīvosim,» atklāj Olga.

Tūlīt pēc ugunsnelaimes teikusi, ka viņi vēlas māju atjaunot un pagasta vadības ierādīto dzīvokli daudzstāvu mājā uztver tikai kā pagaidu mītni. Taču Zinaida Ģēģere nebija pierunājama pamest ierasto dzīvesvietu, jo blakus kūtī mīt sivēni, govis, vistas, pa dienu no vēja un aukstuma viņa patveras celtnieku atjaunotajā pagrabā. Saimnieci neatstāj arī uzticīgais suņuks Tofiks.

Pagasta sociālā darbiniece Dace Tauriņa nolēmusi par notikušo ziņot LNT raidījumam Degpunktā un lūgt aicināt cilvēkus palīdzēt ģimenei, kas visu zaudējusi.

«Kad vēlāk uzzināju, ka pirmajā vakarā saziedoti 10 000 latu, nākamajā dienā jau sāku meklēt, kas piekristu kaut ko darīt. Prātam neaptverama šķita Latvijas cilvēku atsaucība, jo trīs dienās ziedot.lv šim mērķim nonāca apmēram vēl tāda pati summa,» gandarījumu neslēpj Dace.

Viņa pārliecinājusies, ka galvenokārt ziedo tie, kuriem pašiem nemaz tik viegli neklājas, jo pazīst grūtības un nav svešs līdzpārdzīvojums. Palīgā steigušies cilvēki no tuvākas un tālākas apkārtnes, nedēļas laikā atjaunota iedzīve - saziedotas mēbeles, apģērbs, trauki. Sadarbībā ar raidījumu Degpunktā un veikalu tīkla Maxima atbalstu projektā Paēdušai Latvijai Limbažos organizēts mobilais palīdzības punkts, cietušajiem operatīvi nogādātas pārtikas pakas, iesaistījusies Latvijas Samariešu apvienība, biedrība Vecie ozoli no Ozolmuižas, pansionāta Urga vadība piedāvājusi gultas. Limbažu nodaļas Sarkanais Krusts atvedis segas, no Valmieras ar busiņu atbraukuši pensionāru un invalīdu biedrības pārstāvji. Daži pat nevēlējušies atklāt, kas viņi ir, piemēram, kāds vīrs, kas no Piebalgas atvedis kokmateriālu kravu un ziedojis 300 latu, tikai noteicis, ka viņu saucot Viesturs.

Daudzas lietas Olga un Aivars jau atdevuši citām novada daudzbērnu ģimenēm, kurām tas nedaudz atvieglos ikdienas rūpes.

Palīdzību pelnījuši

Sociālā darbiniece Dace Tauriņa vēlējās palīdzēt vēl vairāk tāpēc, ka Ģēģeru ģimene nekad nav lūgusi pabalstus. Lai arī piemērotu darbu pagastā neatrast, paši kopuši lopus, vasarā no agra rīta līdz vēlam vakaram lasījuši mellenes. Visi iekrājumi un jau nopirktie jaunie logi pēkšņi tika zaudēti...

Dace Tauriņa meklēja celtniecības uzņēmumus, kas par saziedoto naudu piekristu izdarīt maksimāli daudz, zinot, ka šis nav biznesa darījums un peļņa nesanāktu. Turpat kaimiņu Limbažu novadā izdevās atrast atsaucīgus cilvēkus un lieliskus profesionāļus - SIA Ekla un tā vadītāju Aivaru Kontiņu. Bijis skaidrs - par saziedotajiem 19 776 latiem Ģēģeru ģimenei atkal būs mājas. Tāmē plānots jumts, logi, durvis, siltinājums, elektrība, ūdens, kanalizācija.

Arhitekts Kārlis Jēkabsons par projekta izstrādi no atalgojuma atteicies. Mājas pamati atzīti par labiem, nedaudz pārprojektētas iekštelpas, lai augšstāvā katram bērnam būtu sava istaba.

«Eklas pārstāvji iegulda arī savus līdzekļus, ir gatavi darīt iekšdarbus, lai arī tam saziedotās naudas nepietiek. Projektā nebija paredzēts, bet būvnieki nosiltināja pagrabstāvu, ielika tur logus un uztaisīja jaunu, ugunsdrošu skursteni,» par būvnieku nesavtīgo attieksmi priecājas Dace Tauriņa.

Ģēģeru ģimene teic, ka bez Daces uzņēmības viss tik raiti nenotiktu, īpaši nepieciešamās dokumentācijas kārtošana.

Saulītes atdzimst

Kad tuvojamies Saulītēm, jau pa gabalu redzamas jaunās jumta spāres. Sastaptais celtnieku brigadieris Zigmārs Radels stāsta, ka būvē darbojas četri pieci vīri. Nedaudz pārsteidz viņu lielā apņemšanās līdz Ziemassvētkiem uzlikt jumtu, ielikt logus. Uz jautājumu, vai šāda attieksme raksturīga vienmēr, Zigmārs Radels atbild, ka viņi citādi nestrādā: «Ja darām, tad - kā nākas. Piemēram, ieraugot veco dzelzsbetona skursteni, secinājām, ka tas normāli nefunkcionē, nav piemērots mūsu klimatiskajiem apstākļiem, ir pat ugunsnedrošs, tāpēc pārmūrējām no ķieģeļiem jaunu un pareizajā augstumā,» teic meistars, un saprotu, ka runā godavīrs. Par ugunsdrošību būtu ko pārdomāt arī kaimiņiem, kam līdzīgi māju projekti, ieteic meistars.

«Uz pasaules ir daudz labu cilvēku,» nosaka Zinaidas kundze un priecājas, ka māja atdzimst. Kopā ar celtniekiem strādā arī dēls Valdis, palīdz Olgas draugs Aivars. Lai ugunsnelaime nekad neatkārtotos, vietu esot svētījis mācītājs.

Olga stāsta, ka pēc notikušā mazākais dēlēns visu laiku slimojot, astoņgadīgais Gabriels zīmējumos attēlojot degošo māju, Alīna bieži raudot. Vienu dienu meitiņa paņēmusi krāsu zīmuļus un ar noteiktām, enerģiskām kustībām zīmējusi. Tapuši ugunī zaudēto draugu portreti - papagailis Ēriks un šinšilla Vinnijs. Meitene tos steidz parādīt arī mums.

«Sirds sāp par daudz ko. Kad vēl strādāju Rīgā par konditori, atvaļinājumā aizbraucu uz Spāniju, sadega no turienes atvestās piemiņas lietas,» ar skumjām balsī stāsta Olga, bet mēģina tās ātri kliedēt un pateicas visiem labajiem cilvēkiem, kas nesavtīgi ziedojuši. Paldies saka arī Dace un novēl svētīgus Ziemassvētkus, lai ar labo dzīve neskopotos arī viņiem.

Kad mazajiem jautāju, ko viņi lūgs Ziemassvētku vecītim, Alīna smaidot atbild: «Jaunu, skaistu māju!» Gabriels piekrītoši pamāj ar galvu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?