Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Ziemeļkoreja izrāda tradīciju m aiņu

Ziemeļkorejas jaunais vadonis Kims Čen Uns pasaulei signalizē, ka cenšas kliedēt valsts noslēgtības auru un apņēmies īstenot reformas bada apdraudētajā zemē. Vadonis atbrīvojies no amatpersonām, kas bijušas ciešas viņa mirušā tēva Kima Čen Ira sabiedrotās, režīmam neierastā manierē publiski izrādījis sievu un solījis ekonomiskās reformas.

Analītiķi saglabājuši piesardzību pret iespējamām pārmaiņām valstī un norādījuši, ka negaidītā atklātība publiskajā telpā var būt tikai rūpīgi izkalkulēts mēģinājums parādīt Kimu Čen Unu kā modernu vadoni, kas neatšķiras no citu valstu līderiem, taču nebūt nenozīmē pārmaiņas arī korejiešu dzīvē.

Tuvu sabrukumam

Valsts ekonomika līdz šim bijusi pakļauta militārajām vajadzībām un ar to saistītie jautājumi bijuši militārpersonu pārziņā. Taču Kima Čen Una vadībā izveidota speciāla komiteja, kas pārņems ekonomikas kontroli. Līdz ar komiteju formēta arī darba grupa, kurai jālemj par vajadzīgajām reformām. Par paraugu tiekot ņemta Ķīna, kas pati aktīvi aicinot uz pārmaiņām kaimiņvalstī. Analītiķi uzsvēruši, ka bez reformām Ziemeļkorejas ekonomika sabruks.

Arī no slēgtās valsts izbēgušie korejieši stāstījuši, ka ekonomiskā situācija pēdējos gados pasliktinājusies un līdera tēvs, kurš attīstīja ambiciozo kodolprogrammu, mantojumā atstājis tikai parādus. «Ekonomiskā situācija jau sasniegusi kritisko punktu, un Kims Čen Uns varētu būt sapratis, ka bez reformām režīms ilgi nenoturēsies,» Reuters stāstīja uz Dienvidkoreju aizbēgušais So Džē Pons. Tauta spiesta ciest badu, un tirgū cena par kilogramu rīsu sasniedz pat vienas mēnešalgas apjomu. Taču lielākais darba devējs Ziemeļkorejā - pati valsts - reti izmaksājot algas un grūžot ļaudis vēl dziļākā postā.

Ziemeļkorejas ekonomika kādreiz bija lielāka par Dienvidkorejas ekonomiku, taču tagad nesasniedz pat 3% no kaimiņvalsts, ar kuru tā tehniski aizvien atrodas kara stāvoklī. Piektdien apritēja 59. gadadiena, kopš abas noslēgušas pamieru, kas apturēja 1950.-1953. gada Korejas karu.

Analītiķi pieļauj, ka Ziemeļkorejas armijas komandieris Li Jon Ho atstādināts no amata tieši tāpēc, ka jaunais vadonis plānojis ekonomiskās reformas. Līdzšinējais komandieris bijis šķērslis, jo nevēlējies atteikties no kontroles pār ekonomiku. Oficiāli izziņots, ka 69 gadus vecais vīrietis atstādināts veselības stāvokļa dēļ.

Kliedē tēva tēlu

Jaunākās pārmaiņas Ziemeļkorejā iezīmējusi Kima Čen Una sieva Li Sol Džu, kura, tāpat kā vīrs, domājams, vēl nav pārkāpusi 30 gadu slieksni. Pagājušajā nedēļā valsts apstiprināja, ka nepazīstamā dāma, kura Kimu Čen Unu pavadījusi dažādos pasākumos, ir viņa sieva. Li Sol Džu ir izbijusi dziedātāja, kura skolojusies Ķīnā. Abi varētu būt precējušies jau 2009. gadā, turklāt ir aizdomas, ka abiem varētu būt piedzimis arī bērns.

Pāris manīts izklaidējamies atrakciju parkā, viesojamies bērnudārzā un apmeklējam koncertu. Tas ir neierasti, jo vadoņa tēvs privāto dzīvi līdz ar sievu turēja slepenībā. «To var tulkot kā Šveicē skolotā Kima Čen Una vēlmi distancēties no tēva tēla,» Asia News Network sacīja Dienvidkorejas analītiķis Čuns Sun Čans. Ziņām par precēta vīra statusu esot jāsignalizē, ka vadonis esot pieaudzis un vadītspējīgs, lai gan amatā ir tikai septiņus mēnešus.

Par spīti solītajām reformām, analītiķi ir skeptiski, ka tas iezīmēs pārmaiņas Ziemeļkorejā, un arī paši korejieši ir norādījuši, ka vadonis nekad nepieļautu ko tādu, kas apdraudētu viņa ietekmi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?