Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Ziemeļvalstis turas labā piemēra statusā

Šoruden viena no lielākajām Eiropas ekonomikas mīklām ir, kā neoliberālās ideoloģijas dominēšanas apstākļos joprojām ne tikai pastāv, bet pat augstus izaugsmes rādītājus saglabā tā dēvētais Ziemeļvalstu labklājības ekonomiskais modelis. Turklāt šo modeli ne tikai ekonomikas analītiķi, bet pat mūsu valsts politiķi piesauc kā piemēru, uz kura īstenošanu Latvijā vajadzētu tiekties.

«Ziemeļvalstis ir nodokļu sistēmas un uzņēmējdarbības vides paraugs, no kura Latvija varētu daudz aizgūt,» Dienai uzsver Saeimas Vienotības frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis, kurš nesen aicināja apsvērt iespēju mūsu valstī ieviest progresīvo nodokļu nomaksas sistēmu.

Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica vadītāja Inga Spriņģe, kura pagājušajā nedēļā vadīja konferenci, kas bija veltīta diskusijai, ko no Ziemeļvalstu ekonomiskā modeļa vērts aizgūt Latvijai, norāda: «Ziemeļvalstu pārstāvji uzskata, Latvijā jāmainās iedzīvotāju domāšanai, lai cilvēki saprastu, ka nodokļi jāmaksā, nevis no nodokļu nomaksas jācenšas izvairīties, bet Ziemeļvalstu eksperti arī uzsver, ka, viņuprāt, lai tas notiktu, Latvijā jānomainās paaudzēm.» Tikai tad gaidāma Latvijas situācijas pietuvināšanās Ziemeļvalstu ekonomiskajam modelim.

Lai mūsu valstī mazinātos vēlme izvairīties no nodokļu nomaksas, «svarīgi parādīt, ka nodokļos iekasētā nauda tiek izlietota sabiedrības interesēs», uzsver I. Spriņģe un piebilst, ka Ziemeļvalstīs iedzīvotāji redz reālus ieguvumus no apzinīgi maksātiem nodokļiem.

Nosoda nemaksātājus

Ziemeļvalstu nodokļi tiek uzskatīti par augstiem, tomēr taisnīgiem, no kuriem izvairīties ir gandrīz neiespējami, turklāt šāda rīcība sabiedrībā tiek uzskatīta par nosodāmu. Nodokļi uzņēmējdarbībai tiek veidoti tā, lai stimulētu videi draudzīgas nozares, kas ražo produkciju ar augstu pievienoto vērtību.

Būtisks Ziemeļvalstu ekonomiku raksturojošs faktors ir arī visu līmeņu tautsaimniecības plānošana, kas nodrošina ne tikai uz eksportu orientēto Ziemeļvalstu ekonomiku globālo konkurētspēju, bet arī nelielu bezdarbu un augstu labklājību, ietverot arī sociālās garantijas. Pabalsti tiek maksāti un dažāda sociālā palīdzība sniegta ar domu, ka cilvēkam palīdzēs pārvarēt īslaicīgas grūtības un atkal atvedīs bezdarbnieku strādājošo rindās.

Valsts, nevis politika

Viens no Ziemeļvalstu labklājības stūrakmeņiem ir arī ievērojamā valsts loma ekonomikas, it īpaši vērienīgā biznesa, regulēšanā. Pēdējā laikā šīs darbības gan notiek slēptākā formā, daudzi valsts uzņēmumi ir privatizēti, taču reālā valsts ietekme nav mazinājusies. Ziemeļvalstu pilsoņu vairākums vēlas, lai valsts vai vairāku Ziemeļvalstu kopuzņēmumi saglabātu kontroli pār stratēģiski svarīgiem sektoriem, piemēram, enerģētiku, transportu, derīgo izrakteņu ieguvi.

Valsts līdzdalība uzņēmējdarbībā visos iespējamos veidos tiek norobežota no politikas, nododot uzņēmumus nozares profesionāļu, nevis politisko vadītāju rokās. Jāpiebilst arī - lai cik atvērtas teorētiski būtu Ziemeļvalstis, faktiski visi stratēģiski svarīgie uzņēmumi atrodas vai nu valsts (piemēram, Statoil, SAS), vai vietējo uzņēmēju kontrolē. Ārvalstu kapitāla klātbūtne nav dominējoša.

Bankas nemēdz riskēt

Par obligātu Ziemeļvalstu labklājības modeļa pastāvēšanas priekšnoteikumu tiek uzskatīta arī finanšu suverenitāte. Visas vadošās Ziemeļvalstu bankas pieder vietējam kapitālam (piemēram, SEB grupas lielākā īpašniece ir slavenā Vallenbergu ģimene) vai arī valstij, un vismaz savās mītnes zemēs bankas orientējas uz konservatīvām līdzekļu uzkrāšanas un apdrošināšanas programmām, kā arī ilgtermiņa sadarbību ar vietējiem uzņēmumiem, nevis spekulācijām biržā un riskantu dažādu «burbuļu» kreditēšanu.

Valdošā attieksme pret biržu spekulācijām, kas turklāt tiek apliktas ar ļoti augstiem nodokļiem, nav pozitīva - biržās ir ieguldīta tikai niecīga daļa - 3-5% - Ziemeļvalstu nacionālo bagātību. Turklāt par galveno vērtību tiek uzskatīts nekustamais īpašums, nevis vērtspapīri vai akcijas.

Jāatzīst gan, ka banku sektorā ir izņēmumi - uzskatāmākie piemēri ir iepriekšējās desmitgades beigu banku krīze Īslandē, kā arī Latvijā labi zināmā banku intensīvā kredītu došanas politika pirms ekonomiskās krīzes.

Investori ienāk

Vērā ņemama ir Ziemeļvalstīs funkcionējošā progresīvā nodokļu sistēma, uzskata Dz. Zaķis un piebilst, ka aizgūta progresīvā nodokļu piemērošana varētu arī izpausties, nosakot, ka «algai līdz noteiktam līmenim ir neapliekamais minimums, bet algai, kas ir augstāka, piemēram, Latvijā par 1000 latiem, neapliekamais minimums vispār netiek piemērots».

Mums vajadzētu arī sekot vairāku Ziemeļvalstu piemēram un diferencēt pievienotās vērtības nodokļa likmi pārtikai, lai atbalstītu vietējos ražotājus, uzskata Dz. Zaķis un uzsver, ka apgalvojums - augsti nodokļi aizbiedē investorus - «ir absurds, jo Somijā, Zviedrijā, Dānijā ir augstāki nodokļi nekā mūsu valstī, bet investoru interese par šīm valstīm - milzīga».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ziemeļvalstis

Par Ziemeļvalstīm (nevis Skandināvijas valstīm) tik uzskatītas piecas valstis:
Zviedrija, Dānija, Norvēģija, Īslande, Somija, kā arī trīs teritorijas - Grenlande, Fēru salas un Ālandu salas

Bez nosaukuma

Dānija - 25%. Dažādas zemākas likmes tiek piemērotas sabiedriskajam transportam, veselības aprūpei, preses izdevumiem.

Īslande - 25,5%. Pārtikai, apkurei, preses izdevumiem un grāmatām, kā arī viesnīcu pakalpojumiem tiek piemērota 7% likme.

Zviedrija - 25%. Dažādas zemākas likmes tiek piemērotas restorānu un viesnīcu pakalpojumiem, preses izdevumiem un grāmatām, sabiedriskajam transportam un kultūras pasākumiem. Ar mācību procesu saistītie izdevumi valsts skolās un veselības aprūpes pakalpojumi valsts ārstniecības iestādēs ar PVN netiek aplikti.

Norvēģija - 25%. Dažādas zemākas likmes tiek piemērotas pārtikai, sabiedriskajam transportam, vairākiem kultūras pasākumiem. Finanšu, sociālos un veselības aprūpes pakalpojumus, kā arī preses izdevumus un grāmatas ar PVN neapliek.

Somija - 23%. Dažādas zemākas likmes tiek piemērotas pārtikai, restorānu pakalpojumiem, sabiedriskajam transportam, kultūras pasākumiem, medikamentiem, grāmatām, sporta nodarbībām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?