Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Zirdziņu ģimenē prieks sākās ar lielu izmisumu

Pirms trim gadiem Zirdziņu ģimenei šķita, ka viss pasaules smagums noklājies pār viņu pleciem - slimoja Gaida, ilgstošas muguras sāpes mocīja Vitāliju. Kad Lieldienās viņu rokās ar sirds mazspēju nomira draugs un kompanjons, godprātīgais mājas sargs, desmit gadu vecais garspalvainais vācu aitusuns Šerifs, abi centās slēpt viens no otra asaras un bēdas. Šerifs bija uzticams un patiess līdz pēdējam sirdspukstam.

Cita varianta nebija

Kādu dienu uz Ikšķili atbrauca Zirdziņu meita Ivonna un uzaicināja vecākus uz izstādi. Pa ceļam viņa atklāja, ka brauciena galamērķis ir nevis mākslas, bet gan suņu izstāde Ķīpsalā. Gaida un Vitālijs zināja, ka reiz atkal mājā ienāks jauns suņuks, bet - kāds? Vitālijs gribēja lielu suni, taču jebkurš vācu aitusuns vienmēr tiktu salīdzināts ar nesalīdzināmo Šerifu. Ķīpsalā skatu piesaistīja Bernes ganu suns. Atgriezušies mājās, Zirdziņi internetā izpētīja visu par šo šķirni. Tieši tolaik Latvijas Kinoloģiskās federācijas Šveices kalnu suņu klubā, kas apvieno visus berniešus, bija mēnesi vecs metiens - seši jauki kucēni. Gaida atceras: «Aizbraucām, paskatījāmies, Ivonna teica - re, kur skaists resnulis! Viņš čāpoja tieši pie mums. Vēl pēc mēneša Cēzaru Delmobo atvedām mājās.» Vitālijs bija nesen izoperēts, vēl nevarēja ne lāgā sēdēt, ne staigāt un nebija zināms, vai vispār staigās. Taču nu mājās skraidīja ņiprs, dzīvespriecīgs kucēns. Gaida priecājas: «Ikviens, kurš apgalvo, ka laimi nevar nopirkt par naudu, ir piemirsis par kucēniem. Mājās ienāca nebeidzams prieks. Cēzars lika mums dzīvot, cita varianta nebija.»

Āķis lūpā

Cēzars pilnībā izmainīja Zirdziņu dzīvi. Četru mēnešu vecumā viņš sāka iet suņu skolā, piecu mēnešu vecumā guva pirmos panākumus Šveices kalnu suņu šķirņu izstādē. Gaida atklāj: «Mums bija āķis lūpā! Vitālijs ir suņa īpašnieks, bet es izstādēs vedu Cēzaru ringā. Lepojamies ar viņa godalgām.» Trīs gadu vecumā Cēzars Delmobo ir kļuvis par Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Baltkrievijas un Baltijas čempionu. Par pagājušā gada darbu izstādēs viņš saņēma kluba goda nosaukumu TOP SUNS 2011, kļūdams par labāko starp berniešiem. Viņam ir arī pašam sava mājaslapa: www.ceasar.lv

Guļamistaba slēgta

Cēzars ir labi audzināts suns, viņam patīk rotaļāties, smagnējā auguma suns ļoti mīl bērnus. Zirdziņu dēla Norberta trīs bērni nevar vien sagaidīt, kad brauks pie vecvecākiem uz Ikšķili. Cēzars izcili satiek ar bērniem, laipni paciezdams viņu spiegšanu un straujās izrīcības. Vitālijs novērojis: «Viņš smejas ar asti, priecīgi to luncinot par bērnu izdarībām.»

Cēzaram ļoti patīk braukt ar mašīnu. Ir arī gadījies braukt ar prāmi uz Somiju. Vitālijs atceras: «Domājām, kur naktī uz prāmja liksim suni. Negribējās atstāt viņu uz mašīnu klāja. Diezgan nožēlojami bija arī krātiņi atsevišķā telpā. Tad uzzinājām, ka uz prāmjiem (ne uz visiem gan)ir kajītes bez paklāja, un tajās var atrasties arī suņi. Iepriekš pasūtījām biļetes un bez problēmām kopā pavadījām nakti.» Gaida savukārt priecājas, ka ārzemēs pret suņiem izturas ļoti labi - droši var iet gan restorānā, gan apmesties viesnīcā. Ceļā uz Tartu ģimene nereti apstājas ceļmalas krodziņā Pie Anša: «Tur mums parasti ierāda atsevišķu telpu, bet pēc laika tajā sanāk arī citi apmeklētāji, jo visiem ļoti patīk Cēzars.»

Iepriekšējais suns Šerifs bija mājas sargs, viņš dzīvoja tikai ārā pagalmā. Cēzaram ļauts uzturēties gan iekšā, gan ārā, kur sunim iekārtota gan lepna ziemas, gan vasaras māja ar logu ailēm. Vienam viņam ārā ir garlaicīgi, tad viņš nāk iekšā, taču bez tiesībām ieiet guļamistabā. Tās slieksni suns nekad nepārkāpj, tāpēc reizēm mulst viesnīcās, kur viņam tomēr tiek atļauts atrasties arī guļamistabā.

Donors un tētis

Cēzars turas kopā ar saviem brāļiem un māsām, reizēm ciemojas cits pie cita un satiekas izstādēs. Nesen visi kopā pārdzīvoja citu aiz citas notikušās nelaimes - 13. martā Cēzara skaistā māsiņa Sindija aizrijās un gāja bojā maltītes laikā, bet gada sākumā Ķekavā no mājas pagalma naktī pazuda Cēzara brālītis Ričijs, kurš joprojām tiek meklēts.

Cēzars silda un glābj - tikko notikušajā starptautiskajā suņu izstādē Skonto hallē cita starpā tika demonstrēti adījumi no suņu - arī no Cēzara skaistā, biezā apmatojuma.

Pašlaik Zirdziņi gaida veterinārārstu zvanu, jo zināms, ka kādam sunītim nepieciešamas donora asinis.

Un nu jau gads, kopš Cēzars no puiša kārtas iegājis pieaugušo suņu saimē - 2011. gada 11. jūlijā pasaulē nāca Cēzara un viņa mīļotās Lisijas bērni - divpadsmit skaisti, veselīgi kucēni!

Topā aprikozes

Īsts paraugsuns? Gaida smej: «Bagātā iztēle Cēzaru reizēm noved arī pie nepareizām idejām. Piemēram, viņš var nočiept kurpi vai kādu darbarīku, lai iemainītu to pret gardu kumosu. Aizvadītajā ziemā Cezis nograuza trosi, ko rūpnieciskie alpīnisti izmantoja sniega tīrīšanai no mājas jumta un pa nakti bija atstājuši karājamies. Viņi teica - to neviens nespēj sagrauzt. Cēzars gan spēja. Tomēr Vitālijs cenšas attaisnot mīluli: «Tāds īsts grauzējs viņš nekad nav bijis, mājā nekas nav pabojāts. Toties Cēzaram patīk grauzt koku zarus. Kad sāku tos zāģēt, viņš apakšā jau dežurē.» Gaida stāsta, ka sunim ļoti garšo aprikozes. Dārzā aprikožu laikā tās paukšķēdamas krīt no koka: «Vitālijs bija satraucies, kad pirmo reizi ieraudzīja, ka suņuks aprikozu kauliņus vien kakā.»

Zirdziņi priecājas - Cēzars viņu mājā ienesis mieru, līdzsvaru un paļaušanos. Ar viņa ienākšanu ģimenē beigusies melnā svītra Vitālija un Gaidas dzīvē. Viņi uzskata, ka suns ir vienīgā dzīvā būtne, kas savus tuvākos mīl vairāk nekā pats sevi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?