Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Trešdiena, 25. decembris
Stella, Larisa

Zivju zupa ar ezera ūdeni

Zivju zupa sākas līdz ar pirmo rīta gaismu, kad ezera krastā piebrauc vecs, skaļš mopēds ar pensionāru un gumijas laivu. Viņa vecais pekiniešu suns visu iepriekšējo vakaru un nakti izrādījis nenoliedzamu interesi par ēšanu un nav bijis apmierināms. Tas viss liecina tikai par vienu - šodien ir copes diena, un, kā vēsta makšķernieku sakāmvārds - kurš pirmais iebrauc ezerā, noķer visas labākās zivis.

Mums, zivju zupas gribētājiem, tas gan nav labs atvaļinājuma rīta sākums, un vissvarīgākās zupas sastāvdaļas iegūšanu atstājam vairāk pieredzējušu makšķernieku ziņā. Tikai pēc brokastīm no laipas gala saķeram raudas, karūsas un mazos breksīšus. Starp citu, brokastīs ļoti labi garšo līdakas karpačo ar mazsālītu gurķi, sīpola šķēli un jauno burkānu. Tikko ķertu līdaku iztīra un iegūst divas filejas. Nedaudz sāls, nedaudz cukura, un bagātīgi apber ar dillēm, lai pazūd dūņu garša. Ietin pārtikas plēvē un atstāj uz nakti vēsākā vietā. No rīta karpačo gatavs.

Piemānīt mazās zivtiņas laipas galā ir pavisam viegli. Uzliec āķa galā konservētu saldo kukurūzu un saņem saujā pacietību. Protams, ar manu bērnu skaitu nepieciešamo zivju daudzumu var saķert ātri vien, bet kārtīgai zupai vajag arī kaut ko nopietnāku. Šoreiz mums tika asari. Vai zināt, ka kilogramu smags asaris ezerā citas zivis trenkājis 10 gadu? Lūk, tā ir kārtīga pieredze zupai.

Jo dažādāku zivju gaļa, jo virums sanāk gardāks. Pilnīgāks. Tāpēc tiek tīrītas visas zivis. Lielajām atstājam arī galvas - tās buljonam piedod labāku garšu. Ar zvīņām un spurām nav vērts cīnīties, lai ar to tiek galā marle, kurā zivis ietin vārot, tad buljonā nenokļūs ne asaka. Vienīgi jāatceras par žaunām - tās zupai piedos nevajadzīgu rūgtumu, tāpēc no tām jāatbrīvojas.

Lai arī cik aizdomīgi tas skanētu, zivju zupai vajag ezera ūdeni. No krasta, kur bērni plunčājas, gulbju pāris pieprasa dienišķo maizi un peldas zalktis, nepasmelsi, tāpēc jābrauc «ezerā ap vidu». Vajadzīga arī neliela veiklība, jo zupa tiek gatavota uz ugunskura - lielā, apaļā, melnā čuguna katlā.

Ezera ūdeni kopā ar melnajiem pipariem un lauru lapām uzvāra. Katlā liek marlē ietītas zivis un vāra tik ilgi, līdz ar zara galu iedurt zivī var vieglāk par vieglu. Zivis ceļ ārā un kaltā liek gabaliņos sagrieztus kartupeļus, burkānus un veselus sīpolus. Kamēr dārzeņi uz ugunskura vārās, līdz mīksti, zivis iztīra no asakām. Pareizi izvārītai zivij gaļa viegli nāk nost.

Sāli zupai liek klāt reizē ar iztīrīto zivs gaļu. Zivju zupai jābūt sālītai, lai tajā izceltos saldā zivs gaļa. Aromātam pieliek lokus un dilles. Un tagad pēdējais akords - zivju zupu par īstu zivju zupu padara šņabis. Pāris korķīšu zupā uzvārīta šņabja netraucēs pat trīsgadīgam bērnam. Tad zupa būs dūmaina kā ugunskurs, salda kā ezera asaris, garšīga kā mīlestība, ar kuru tā vārīta, un stipra kā vietējā kandža. Vai esat redzējuši, ka bērns, izēdis zupas šķīvi, pats iet pie katla un iesmeļ sev vēl - tik laba ir ezera krastā vārīta zivju zupa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?